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OPINION NO. 1103

Syllabus:

Under Section 971.02, Revised Code, land need not be
platted to be "laid out in lots” but must be delineated by
map O{ survey or marked off by other means into portions or
parcels.

To: James O. Gossett, Ashland County Pros. Atty., Ashland, Ohio
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 4, 1964

Your request for my opinion reads as follows:

e % % * %k % * % %

"The facts in this case are that a man
living in the country, (sic) outside a muni-
cipal corporation, owns approximately five
acres, and a neighboring farmer has com-
glained to the township trustees concerning

is failure to build a line fence.

"Upon a hearing by the trustees to re-
quire each to build his share, the owner of
the five acres displayed a map of his prem-
ises drawn some three to four years previous
showing that the premises had been laid out
into lots. This map or plat is not and has
not been recorded with the Ashland County
Recorder, however, one lot containing .7
acres has been sold off from the five acres.
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To date, there is one set of buildings on
the five acres.

"The question is, does the fact that a
map has been drawn showing the five acres
to be laid out in lots prevent the operation
of the partition fence law?

tik % *k * %k %k % %k KW

Section 971.02, Revised Code, reads in part:

'k % *Sections 971.01 to 971.37,
inclusive, of the Revised Code do not
apply to the enclosure of lots in muni-
cipal corporations, or of lands laid out
into lots outside municipal corporations,
or affect sections 4959.02 to 4959.06, in-
clusive, of the Revised Code, relating to
fences required to be constructed by per-
sons or corporations owning, controlling,
or managing a railroad."

The language of this section which appears to be dispositive
of your question is ‘lands laid out into lots."

The word "lot" has been separately defined as any portion,
piece or division of land. Lehmann v. Revell, 354 Ill. 262,
188 N.E. 531. In Backenheimer v. Palm Springs Management Corp.,
116 Cal. App. 2d, 580, 254 P. 2d, 153, it was held that a lot
includes any portion, piece or division of land and is not limi-

ted to parcels or land laid out into blocks and lots regularly
numbered and platted.

The term "laid out" has been interpreted to mean surveyed
or marked off, Flint v. Long , 12 Wash. 342, 41 P. 49, and has
been distinguished from the word "platted."” In re Smith's
Estate, 51 Minn. 316, 53 N.W. 711.

From these definitions and from an examination of its
use in Section 971.02, supra, I am of the opinion that the
language "laid out into lots' means to delineate by map or
survey, or other means, pieces or portions of land. It in-
cludes but is not synonymous with or limited to, platted land.

My conclusion is strengthened by the conclusion of a
predecessor in office expressed in Opinion No. 6672, Opinions
of the Attorney General for 1944, which considered the meaning
of the language "lots in municipal corporations" used in Sec-
tion 5908, General Code, the forerunner of present Section
971.02, Revised Code. It was held at page 51:

"This section, with some change in phrase-
ology, but none in meaning, was carried into
the Revised Statutes as Section 4239. In 1904
it was amended to read substantially as Section
5908, General Code, now reads. Some slight
changes were made by the Codifying Commission
which prepared the General Code, but they in no
way affected the meaning of the language used.
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"In the original enactment, therefore, the
words 'lots in cities and villages' were not used
in association with the words 'lands laid out into
lots outside of municipal corporations.' The 1904
amendment did not, in my opinion, change the mean-
ing of the word 'lots' as used in the original enact-
ment and such word continues at the present time
to have the same meaning in Section 5908, General
Code, as it had in the Act of 1859. The word 'lot'
has various meanings and is often used in the sense
of being a parcel of unplatted real estate, and such
is the meaning which I believe it must be given as
used in the Act of 1859. I therefore believe that
the words 'lots in municipal corporations' as used
in Section 5908, General Code, refer to any
land in a municipal corporation, whether or
not it has been platted."

I am of the opinion, then, that Sections 971.01 to
971.37, inclusive, Revised Code, do not apply to land which
has been delineated by map into pieces or portions or lots.

I am of the further opinion, however, that laying out land

in lots requires some form of publication. Publication need
not be formal or made in any particular manner but, for in-
stance, may be through the act of having the land surveyed

or by the actual sale of a lot or lots. It is necessary
only that there be some declaration or overt act by which

the public -- whose interest is in the operation of the
statute -- will be made aware that the land has in fact been
laid out in lots. Whether particular land has been "laid out
into lots" within the meaning of Section 971.02, supra, is of
course a question of fact to be answered by the board of town-
ship trustees in the first instance.

You have asked secondly whether the answer is the same
if the lots laid out do not comply with a township zoning
ordinance because they are too small for residential buildings.

The regulation of building and land use in the unincor-
porated territory of a township is authorized in Chapter 519,
Revised Code. It is clear that the township zoning law and
the partition fence law are not laws in pari materia and should
not be construed in reference to each otEer. An action to
prevent violations, actual or prospective, of zoning regu-
lations is authorized in Section 519.24, Revised Code. A
violation or a prospective violation of a township zoning
regulation adopted pursuant to Chapter 519, Revised Code,
can have no direct affect on the operation of the exclusion
from the partition fence law contained in Section 971.02,
supra. It may have some collateral significance, however,
if there is a question whether lots have actually been laid
out.

It is, therefore, my opinion and you are advised that:

Under Section 971.02, Revised Code, land need not be
platted to be "laid out in lots' but must be delineated by
map or survey or marked off by other means into portions
or parcels.





