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ATTORNEY GENERAL 

OHIO CIVIL RIGHTS COMMISSION - MEMBER OF CITY 

PLANNING COMMISSION AND MEMBER OF CIVIL RIGHTS 

COMMISSION-NOT INCOMPATIBLE. §§713.01, 4112.03, R.C. 

SYLLABUS: 

The offices of member of a city planning comm1ss1on, appointed pursuant to 
Section 713.01, Revised Code, and of member of the Ohio civil rights commission, 
appointed pursuant to Section 4112.03, Revised Code are compatible and may be 
held by one and the same person. 

Columbus, Ohio, October 5, 1959 

Hon. R. S. Dickey, Member, Ohio Civil Rights Commission 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"On July 29, 1959, I was appointed by Governor Michael V. 
DiSalle to membership on the Ohio Civil Rights Commission. 

"At the time of the above appointment, I was serving as a 
member of the Cleveland City Planning Commission. 

"I have been advised by the Director of Law of the City of 
Cleveland to request a ruling from you as to whether there would 
be any conflict of interest resulting from my continuing to serve 
as a member of the City Planning Commission while holding 
membership on the Ohio Civil Rights Commission. Membership 
on the City Planning Commission is without pay and appoint­
ment thereto is made by the Mayor without the consent of the 
Cleveland City Council." 

Section 713.01, Revised Code, provides for the establishment of 

planning commissions in cities, members to serve terms without com­

pensation. Sections 713.02 to 713.14, Revised Code, contain the powers 

and duties of planning commissions and relate generally to plans, platting 
and zoning of municipal corporations. 

Section 4112.03, Revised Code, provides for the creation of the 

Ohio civil rights commission, members to serve terms with compensa­

tion of $5,000 per year. Sections 4112.01 to 4112.08, inclusive, Revised 
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Code, designate the powers and duties of the members of the commission, 

such dealing specifically with elimination of discrimination in employment 

against persons because of their race, color, religion, national origin or 

ancestry. 

On reviewing the statutes involved I find no prohibition against a 

person serving on a city planning commission and on the state civil rights 

commission at the same time. Thus, the question arises whether such posi­

tions are incompatible at common law. It has been said that the test of 

incompatibility is not only whether it is physically possible for one person 

to perform the duties of each position but also whether the functions of 

the office are inconsistent. Offices are considered incompatible when one 

is subordinate to, or in any way a check up-on the other. State, ex rel. 

Attorney General v. Gebert, 12 C. C. (N.S.), 274; Allison v. Baynes, 65 

Ohio Law Abs., 495. 

Regarding the instant question I do not believe that either of the 

offices is subordinate to, or a check upon the other. I am aware that a 

planning commission may hire certain personnel and thus might come 

within the purview of Sections 4112.01 to 4112.08, inclusive, Revised Code. 

I am of the opinion, however, that the chances of a conflict because of this 

reason are rather remote and not of sufficient cause to render incompatible 

the positions in question. 

While the question of physical impossibility of performing both jobs 

depends on the actual fact situation, there does not appear to be any reason 

why it should be physically impossible for one person to discharge the 

duties of both offices, neither office being a full-time job. 

Accordingly, in specific answer to your question, it is my opinion that 

the offices of member of a city planning commission, appointed pursuant 

to Section 713.01, Revised Code, and of member of the Ohio civil rights 

commission, appointed pursuant to Section 4112.03, Revised Code, are 

compatible and may be held by one and the same person. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


