
A'l"l'OHN.I!::Y GENEHAL 1473 

Upon examination of these lease instruments, 1 find that the same 
have been properly executed by you as Conservation Commissioner, 
acting on behalf of the State of Ohio, and by the respective lessees therein 
named. I further find, upon examination of the leases and of the con­
ditions and restrictions therein contained, that the same are in con­
formity with Section 471, General Code, under the authority uf which 
these leases are executed, and with other statutory enactments relating 
to leases of this kind. 1 am accordingly approving the leases above men­
tioned as to legality and form, as is evidenced by my approval endorsed 
thereon and upon the duplicate and triplicate copies of each of these 
leases, all of which are herewith returned to you. 

801. 

Respectfully, 
:I-IERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

CREDIT UNION-BOARD OF DIRECTORS-WHO lVIAY BE 
EMPLOYED AS ASSISTANT TREASURER OF SAID 
UNION. 

SYLLABUS: 
By Section 9686, General Code, a board of directors of a credit 

union may employ members of the credit union as assistants to the treas­
urer. Such assistants may not be chosen from either the audit or credit 
committee, but any other officer or member may be chosen as assistants 
to the treasurer. 

CoLUMBUS, OHIO, June 29, 1937. 

] IoN. DAN T. MooRE, JR., Chief, Division of Securities, Columbus, Ohio. 
DEAR SrR: This will acknowledge your request for my opinion, your 

mqmry reading as follows: 

"May we request your interpretation of the following sec­
tion of the Credit Union Act of Ohio, which reads in part as fol­
lows: 

'Section 9686 ( 4) * * * No member of the credit union 
shall receive any compensation directly or indirectly for any 
service rendered to the credit union or to any member except 
the treasurer, who may be compensated in such amount as the 
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members at the annual meeting may determine, and such as­
sistants as may be employed by the Board of Directors. * * *" 

Does this section prohibit the Board of Directors from hir­
ing a member of the credit union to act as an assistant to the 
treasurer? 

If it is held that the Board of Directors may hire members 
as assistants, may these assistants be chosen from the officers 
or committee members, in particular the Audit Committee, in so 
far as the last sentence of the aforementioned section reads as 
follows: 

'lVIembers of the Audit Committee shall not hold any other 
office in the credit union.' " 

Credit unions are now authorized by Sections 9676 to 9692, inclusive, 
General Code. This law is the first enactment of its kind in Ohio, a 
credit union being of comparative recent development. Section 9677, 
General Code, provides for the object of a credit union the same being 
"to promote thrift and to provide credit for its members." A credit 
union by the same section is a special corporation and has the general 
authority of other corporations, plus other enumerated powers in Sec­
tion 9682, General Code, and various restrictions are imposed by Section 
9683, General Code. 

To come to a conclusion on the questions you have presented it is 
necessary to study the whole act relating to credit unions. A review of 
the act shows the express intention of the legislature in enacting this 
law. The intent of the legislature is clear that a group of individuals, 
whose membership is limited to a well defined group, usually compara­
tively small, may form a corporate credit union for self help, largely by 
self direction and government, yet possessing the general powers of a 
corporation. 

You inquire whether sub-paragraph 4 of Section 9686, General Code, 
prohibits the board of directors from hiring a member of the credit union 
to act as an assistant to the treasurer. 

Section 9686, sub-paragraph 4, reads as follows: 

"No member of the credit union shall receive any compen­
sation either directly or indirectly for any service rendered to 
the credit union or to any member except the treasurer, who may 
be compensated in such amount as the members at their annual 
meeting may determine, and such assistants as may be employed 
by the board of directors. The board of directors and the com­
mittees shall be elected by the members of the credit union at 
the annual meeting of members. * * * The board of directors may 
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fill vacancies on the credit and audit committee. The same per­
son may hold office as director and member of the credit com­
mittee. Members of the audit committee shall not hold any 
other office in the credit union." 

You will note two exceptions to the provision that no members 
shall be compensated for their services. They are: ( 1) treasurer, and 
(2)such assistants as may be employed by the board of directors. The 
language of the legislature is clear that members may thus be employed 
as assistants to the treasurer. 

You also inquire whether or not such assistants to the treasurer 
may be chosen from the officers or committee members with special 
reference to the members of the audit committee. Members of the 
audit committee may be disposed of quickly. lt is provided that the 
members of the audit committee shall hold no other office in the credit 
union. The intent of the legislature is clear in that members of the 
audit committee have only one responsibility and that is to make the 
audits of the work of the other officers and members. An auditor 
should not audit his own work, otherwise the effectiveness of the audit 
would be lost. The members of the audit committee are therefore 
excluded from holding any other offices in the credit union. 

] t is provided that the members of the credit committee may also 
be directors. This provision excludes the members of the credit com­
mittee from holding any other office except that of a director. 

The other officers of the corporation may be assistants to the 
treasurer because the credit union has the powers of a corporation 
generally. lt cannot be denied that an officer in a corporation may be 
otherwise employed by the corporation if the rules and regulations so 
provide under Section 8623-62, General Code. 

It is fundamental that when the language of the statute is clear 
and unambiguous the same will admit of no construction and the terms 
of the statute will control. The above meaning of the language of the 
legislature is justified by giving effect to the language as used. 

Tn specific answer to your inquiry, it is my opinion that the board 
of directors of a credit union are not prohibited by Section 9686, Gen­
eral Code, from hi.ring. a member to act as an assistant to the treasurer, 
that an assistant to the treasurer cannot be chosen from the audit or from 
the credit committee, and that any other officer may be chosen to act 
as an assistant to the treasurer of a credit union, the rules and regula­
tions of the credit union so providing. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 


