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A SIX MEMBER BOARD OF COUNTY HOSPITAL TRUSTEES 

APPOINTED PURSUANT TO §339.02, R.C., SHOULD BE BI­

PARTISAN, MADE UP OF THREE MEMBERS OF EACH OF 

THE TWO POLITICAL PARTIES-§339.02, R.C. 

SYLLABUS: 

A six member board of county hospital trustees appointed pursuant to Section 
339.02, Revised Code, should be bipartisan, and made up of three members of each of 
the two political parties casting the highest number of votes in such county for its 
respective candidate for governor at the next preceding gubernatorial election. 

Columbus, Ohio, September 27, 1960 

Hon. Robert 0. Hamilton, Prosecuting Attorney 
Union County, Marysville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The County Conimissioners of Union County, Ohio, have 
asked for an opinion on the required number of Democrats and 
Republicans on the Board of Trustees of the County Hospital. 

"Six Trustees were appointed in November, 1951, under Sec­
tion 3131 of the General Code, now 339.02 of the Revised Code 
of Ohio. 

"At the present time there is a vacancy caused by the death 
of a Trustee. The question has been raised whether the Board 
should be composed of an equal number, three and three, of Re­
publicans and Democrats. 

"The second paragraph of Section 339.02 of the Revised 
Code reads as follows : 

"'Such Board of County Hospital Trustees shall be bi­
partisan with two members from each of the two political 
parties casting the highest number of votes in such County.' 

"In reading the first two paragraphs together, I feel that the 
requirement is that there be at least two from each political party, 
and that the remaining two members may be Republican, Demo­
cratic, or Independent. The question has arisen because the 
statute in force when hospital boards were composed of four 
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trustees also required that there be two Democrats and two Re­
publicans." 

Chapter 339., Revised Code, provides for the establishment of a county 

hospital in a county. Under the procedure, a tax levy or bond issue is 

submitted to the electors of the county for their approval. If approved, a 

board of county hospital trustees is appointed pursuant to Section 339.02, 

Revised Code, which reads, in part, as follows : 

"If a tax levy or bond issue, provided by section 339.01 
of the Revised Code, is approved by vote of the electors, the 
board of elections for such county shall certify the result of such 
election to the board of county commissioners. The board of 
county commissioners together with the probate judge of said 
county and the judge of the conrt of common pleas of said county 
senior in point of service shall, within ten days after such certi­
fication, appoint a board of county hospital trustees, composed 
of six electors of such county as follows: one for one year, one 
for two years, one for three years, one for four years, one for 
five years, and one for six years from the first Monday of March 
thereafter. Annually, thereafter, on the first Monday of March, 
the board of county commissioners together with the probate 
judge of said county and the judge of the court of common 
pleas of said county in senior in point of service shall appoint 
one such trustee who shall hold his office for the term of six 
years. Within sixty days after June 13, 1951, the board of 
county commissioners together with the probate judge and the 
judge of the court of common pleas senior in point of service in 
any county wherein a board of county hospital trustees has been 
appointed prior to such date pursuant to volume 108, Part I, Ohio 
Laws, page 257, section 1 at 'Sec. 3136, 'shall appoint two addi­
tional trustees, one from each of the two political parties casting 
the highest number of votes in siich county for its respective 
candidate for governor at the next preceding gubernatorial elec­
tion. The term of one such additional trustee shall be for a period 
of five years, and of the other for a period of six years from 
March 1, 1952. Thereafter, upon the expiration of the term of 
office of each trustee, his successor shall be appointed for a term 
of six years. 

"Such board of county hospital trustees shall be bipartisan, 
with two members from each of the two political parties casting 
the highest number of votes in such county for its respective 
candidate for governor at the ne.rt preceding gubernatorial elec­
tion. The persons so selected shall forthwith be notified, by mail, 
of their appointment as such trustees. Said notice shall state a 
time, not more than ten days later, when such board of county 
hospital trustees shall meet at the county seat of such county to 
organize such board. 
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* * * 
"A board of county hospital trustees appointed under this 

section prior to June 13, 1951, shall continue in office and have all 
of the powers and duties in relation to the construction and 
equipping of such hospital as provided in sections 339.02 to 
339.04, inclusive, of the Revised Code. Upon completion of con­
struction and equipping of said hospital, the powers of said board 
shall cease. 

"* * *" ( Emphasis added) 

As you note 111 your request, Section 339.02, snpra, has conflicting 

provisions as to its political make-up. The section states that the board 

"shall be bipartisan" but then further states that the board shall have 

"two members from each of the two political parties casting the highest 

number of votes in such county for its respective candidate for governor 

at the next preceding gubernatorial election." Two members of each 

party, of course, only adds up to a four member board, and the law now 

provides for a six member board. 

The word "bipartisan" is defined 111 ·Webster's New International 

Dictionary, Second Edition, page 271, as "representing or composed of 

members of, two parties." The words "bipartisan board" are defined in 

Ballentine's Law Dictionary, Second Edition, page 156, as: 

"A municipal board composed of an even number of officers 
selected equally from the two leading political parties. The pur­
pose of the system is to prevent partisan politics from controlling 
the affairs of the municipality." 

In view of the generally recognized meaning of the word "biparti­

san" I am of the opinion that such word as used in Section 339.02, supra, 

contemplates a board made up of members of the two leading parties, the 

membership from each of the parties being equal. Thus, in the instant 

case, considering only the reference to a bipartisan board, the board 

would be made up of three Democrats and three Republicans ( assuming 

that these are the two leading parties). To fully determine the question, 

however, the importance of the reference to "two members from each of 

the two political parties" must be considered. 

The provision relating to two members from each of the two leading 

political parties is a hold over from the law as existing prior to June 13, 

1951. Section 339.02, supra, (then Section 3131, General Code), provided 

prior to that date for a four member bipartisan board, with two members 
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from each of the two leading political parties ( 112 Ohio Laws, 281). The 

section was later amended by Amended Substitute House Bill No. 392 of 

the 99th General Assembly, effective June 13, 1951, 124 Ohio Laws, 795, 

and a six member board was provided as set forth earlier. 

While the 1951 amendment failed to change the specific language per­

taining to the membership from each political party, I believe that the 

intent of the legislature to provide a "bi-partisan" board is clearly evi­

dent. First of all, the board prior to June 13, 1951, was undoubtedly bi­

partisan since it was a four-man board with two members of each of the 

two leading political parties. In changing the law, the reference to a "bi­

partisan" board was retained and the failure to amend the remainder of 

the statute to allow for the increased membership of the board must be 

attributed to inadvertance on the part of the legislative draftsman. Sec­

ondly, the recognized definition of "bipartisan board" contemplates a 

board made up of members of two parties, with an equal number from 

each. 

Of further significance in determining the intent of the legislature in 

this regard, is that where two additional trustees are appointed pursuant 

to Section 339.02, supra, they are to be appointed, one from each of the 

two political parties casting the highest number of votes in such county 

for its respective candidate for governor at the next preceding guberna­

torial election. This provision was inserted in the 1951 legislation and 

further demonstrates the intention of the legislature to retain a bipartisan 

board. 

Regarding the purpose of the legislature 111 enacting a statute, it 1s 

stated in 37 Ohio Jurisprudence, Section 361 at page 656: 

"The presumption is that the general assembly had a definite 
purpose in each and every enactment and all its provisions. More­
over, judicial notice may be taken of the purpose of enacting a 
particular statute where such purpose is a matter of sufficient 
common knowledge." 

In Section 362 of the same volume, starting at page 659, it is stated: 

"* * * If the words and language are susceptible of two con­
structions, one of which will carry out, and the other defeat, such 
manifest object and purpose, they should receive the former con­
struction. Accordingly, it is not surprising to find the courts fre­
quently referring to the legislature's purpose, or plan, or aim, or 
end, or motive." 
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And, in Section 363 of the same volume, starting at page 663, it is stated: 

"* * * When the real design of a legislature, in ordaining a 
statute, although it is not precisely expressed, is yet plainly per­
ceivable or ascertainable with reasonable certainty, the language 
of the statute should be given such a construction as will carry 
that design into effect." 

Having concluded that the intention of the legislature was to retain 

a bipartisan board under Section 339.02, supra, and in view of the gen­

eral rule of law noted above, I am constrained to the belief that a six 

member board of hospital trustees appointed pursuant to said section 

should be made up of three members of each of the two leading political 

parties in the county. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a six member 

board of county hospital trustees appointed pursuant to Section 339.02, 

Revised Code, should be bipartisan, and made up of three members of 

each of the two political parties casting the highest number of votes in such 

county for its respective candidate for governor at the next preceding 

gubernatorial election. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




