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OPINION NO. 71-041 

Syllabus: 

A petition "signed by at least fifty-one per cent of the land 
or lot owners", as prescribed in Section 5559.03, Revised Code, means 
a petition signed by a majority of the owners of property, regard­
less of the number of land parcels or lots affected by the petition. 

To: John E. Moyer, Erie County Pros. Atty., Sandusky, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, July 30, 1971 

I arn in receipt of your request for my opinion, \·1hich states as 
follows: 

"The question has arisen in a case where one 

person owns more than one lot which will be spe­

cially assessed for a proposed street improvement 

[under Section 5559.02, Revised Code]. The ques­

tion is whether such person should be counted 

only once, or once for each lot which he owns, 

in determining whether the petition for such im­

provement [as provided for in Section 5559.03, 

Revised Code] is signed 'by at least fifty-one 

per cent of the land or lot owners.'" 


The pertinent statute providing for petition by owners is Sec­
tion 5559.03, Revised Code. It states as follows: 

"When a petition is presented to the board 

of county commissioners asking for the improve­
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ment as provided by section 5559.02 of the Re­
vised Code, and specifying the general character 
of the improvement desired, signed by at least 
fifty-one per cent of the land or lot O\mers, 
residents of such county, who are to be spe­
cially assessed for such improveMent, the board 
shall, within thirty days after such petition 
is presented, go upon the line of the proposed 
improvement, and, after viewing it, determine 
whether the public convenience and welfare re­
quire that such improvement be made.'' 

In essence, the issue presented is whether"*** signed by at 
least fifty-one per cent of the land or lot owners, ***"means 
owners of fifty-one per cent of the land parcels to be improved or 
fifty-one percent of the total number of owners of such land parcels 
or, in other words, whether persons (broadly speaking) or parcels 
are to be counted. 

Petition by a majority of individuals affected by a proposed 
improvement has long been recognized as an appropriate means of 
initiating consideration of such project. In 1906, the Supreme 
Court so construed a statute requiring a petition by "a majority of 
the resident owners of any real estate". Alexander et al. v. Bal:er 
et al., 74 Ohio St. 258 (1906). The Court applied the statute~ 
individuals residing within the county, although not residing with­
in the assessment area and, in doing so, related such construction 
to an even earlier statute. 

The phrase "fifty-one per cent of the land or lot owners", used 
in Section 6906-2, General Code, was held by one of my predecessors 
to require signatures of fifty-one per cent of the persons who were 
owners. Opinion No. 2102, Opinions of the Attorney General for 1930. 
That Opinion relied on Opinion No. 508, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1927, which dealt with identical language, contained in 
Section 3298-2, General Code. 

I have found nothing since the time of those Opinions indicating 
the existence of any doubt or qualification on the interpretation 
adopted therein. Indeed, I have been advised that such view has been 
followed uniformly in one, at least, of the larger counties in the 
State. There is, thus, no reason to construe Section 5559.03, supra, 
as applying to parcels of land. It must be construed as applying to 
owners. 

In specific answer to your question, it is my opinion that a 
petition "signed by at least fifty-one per cent of the land or lot 
owners", as prescribed in Section 5559.03, Revised Code, means a 
petition signed by a majority of the owners of property, regardless 
of the number of land parcels or lots affected by the petition. 




