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OPINION NO. 75-033 

Syllabus: 
A state chartered building and loan association does not 

have authority under R.C. 1151. 343, by refer,,:1ce to Sections 
1321.51 to 1321.60 of the Revised Code, to muke loans upon the 
security of personal property acquired by a borrower with the 
proceeds of a loan transaction. 

To: Roger W. Tracy, Jr., Supt. Building and Loan Assoc., Dept. of Commerce, 
Columbus, Ohio 

By: William J, Brown, Attorney General, May 16, 1975 

I have before me your request for an opinion in which you 
pose the following questions: 

"1. Does division (B) (1) of section 1151. 343 
of the Revised Code authorize a state-chartered 
building and loan association to make any loan which 
a second mortgage lender would be authorized to make 
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under sections 1321.51 to 1321.60 of the Revised Code, 

known as Ohio's Second Mortgage Lending Act? 


"2. Does division (B)(l) of section 1151.343 

of the Revised Code authorize a state-chartered 

building and loan association to make loans upon the 

security of personal property acquired by a borrower 

with the proceeds of a loan transaction?" 


Sections 1151.29 to 1151.342 of the Revised Code provide 
a series of terms, restrictions, and procedures limiting the 
lending authority for state chartered building and loan associ­
ations by specific regulation of the types of loans and amounts 
of money which such institutions may provide. However, the 
General Assembly recently expanded the lending authority of such 
associations by enacting Amended Sub. H.B. No. 366, effective 
November 22, 1973 (R.C. 1151.343). 

R.C. ll51.343(B) (1) specifically expands the lending au­
thority to permit second mortgage lending and reads as follows: 

"(B) An association may make any of the 

following loans provided that it shall not 

charge, collect, or receive interest, finance 

charges and penalties in excess of the maximum 

rate or amount which competing lenders chartered, 

licensed, or authorized to do business in this 

state are permitted to charge by law for the same 

type of loan: 


"(1) A second mortgage loan made pursuant 

to sections 1321.51 to 1321.60 of the Revised 

Code." (Emphasis added.) 


Sections 1321.51 to 1321.60 of the Revised Code, known as 
Ohio's Second Mortgage Lending ~ct, authorize the making of loans 
secured by a mortgage which is other than a first lien on a borrower's 
real estate - second mortgage loans. That Act also authorizes the 
making of loans secured by a security interest in the personal 
property which the borrower is to acquire with the proceeds of the 
loan - personal property loans. This is apparent from the language
of R.C. 1321.52 which provides in pertinent part: 

"No person who, on behalf of himself or 

any other person, advertises, solicits, or 

holds hilt1self out as willing to take as 

security for a loan a mortgage on a,borrower's 

real estate which is other than a first lien 

on such real estate shall engage in the business 

of lending his own or another's money, credit, 

or choses in action to any borrower and take in 

his own or any other person's narne as securi.!:Y_ 

for the loan a mortgage on the borrower'sreal 

estate- whfchis ·other Than a-rfrst lien on such 

real· estate or a· s·ecurity-1nterest -~an er_ 

so~ _pr~~:;tY .. of the borrower I - witno~r¥st 

having obtained a certificate of registration 

from the division of securities." 


(Emphasis added.) 
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?!!.£.._a}_!'.l-2, 1966 Op. Att'y Gen. No. Ci6-038. 

Inasmuch as the language of recently enacted R.C. 1151.343 
(B) (1) specifically authorizes only second mortgage loans but also 
makes reference to the entire Second Mortgage Lending Act, the 
issue of concern here is whether a state chartered building and 
loan association is authorized pursuant to R.C. 1151.343(8) (1) 
to make both secona mortgage loans nnd personal property loans. 
Resolution"""of this issue will dispose of both of the questions 
you have posed. 

R.C. 1151.343(B) (1) does not authorize state chartered 
building and loan associations to make loans secured only by a 
security interest in the personal property to be acquired
with the proceeds. This conclusion is based upon the 
ela!'!1c.mtal maxim of stat11tory construction exr.ressio unius 
est exclusio alterius: the mention of one thliig'' fiiip-rfee­
the exclusTon of afr""others. In the case of R.C. 1151.343(8) (1) 
the General Assembly obviously expanded the. lending authority 
of state chartered building and loan associations. However, 
it did so only with respect to a single lending activity - second 
mortgage lending. No mention of personal property loans or 
security interest lending was made and therefore no authority for 
that lending activity has been provided. The reference, in 
section 1151.343(8) (1), to sections 1321.51 to 1321.60 is not 
authorization for personal property loans but is merely a pro­
vision for applying previously established procedural safe­
guards to those state chartered building and loan associations 
which engage in the newly authorized second mortgage lending acti ­
vity. ~. R.C. 1321.58 (which requires ~etailed and written 
disclosure of the terms, conditions and nature of the transaction) 
and R.C. 1321.60 (which prohibits false, misleading and deceptive 
loan advertisements). 

To conclude otherwise as to personal property lending au­
thority would be to insert additional language without justifi ­
cation and against the most basic rules of statutory construction. 
See Wheeling Steel Corp. v. Porterfield, 24 Ohio St. 2d 24 (1970); 
sEate;-ex rel. Shaffer v. oe'fenbacher, 148 Ohio st. 465 (1947); 
State, ex rel. Mooney v. Ferguson,°"I42 Ohio St. 279 (1943). 
Accordingly, I cannot sugges"E....that the General Assembly intended 
by a mere reference to the Second Mortqage Lending Act to speci­
fically ~uthorize a previously prohibited lending activity for 
state chartered building and loan associations. See, R.C. l.49(F).

'Jllere had earlier been no authority in Chapter 115l°for such 
institutions to engage in personal property lending and the 
enactment of R.C. 1151.343 does not now provide that authority. 

In specific answer to your questions, it is my opinion 

and you are so advised that a state chartered building and 

loan association does not have authority under R.C. 1151.343, 

by reference to Sections 1321.51 to 1321.60 of the Revised 

Code, to make loans upon the security of personal property 

acquired by a borrower with the proceeds of a loan transaction. 





