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EDUCATION, BOARD OF - FAILURE TO GIVE TEACHER 
WRITTEN NOTICE OF INTENTION NOT TO REHMPLOY 
HIM~WITHIN TIME LIMITED-RESULT-AUTOMATIC RE­
EMPLOYMENT FOR SUCCEEDING YEAR-PROVISO, IF EiVI­

PLOYEJD IN SCHOOL DISTRICT WHERE LESS THAN 800 

PUPILS-IN THAT CASE, TERM OF AUTOMATIC REEMP~OY­
MENT WILL BE FOR MINIMUM PERIOD SPECIFIED FOR 
REEMPLOYMENT IN DISTRICT- SECTION 4842-8 GC - SEC­

TION 3319.u RC. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 4842-8, General Code, Section 3319.11, R.C, the 
failure of ,t:he board of education to give to a .teacher written notice of its intention 
not to reemploy him, within the time limited, will result in his automatic reemploy­
ment for the succeeding year; unless he is employed in a school district having fewer 
than 800 pupils, in which case ,the terrm of his automatic reemployment will be for the 
minimum period specified for reemployment in such district. 
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Columbus, Ohio, ·September 21, 1953 

Hon. Hugh I. Troth, Prosecuting Attorney 

Ashland County, Ashland, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"If a school board has failed to give the 30 day notice as 
requested by 0. G. iC Sec. 4842-8, of their intention not to rehire 
a teacher, is the new contract period for the next year only, or is 
he automatically rehired for a three year term like that which just 
terminated?" 

Section 4842-8 of the General -Code, m so far as pertinent reads as 

follows: 

"Any teacher employed under a limited contract shall at the 
expiration of such limited contract be deemed re-employed under 
the provisions of this act at the same salary plus any increment 
provided by the salary schedule unless the employing board shall 
give such teacher written notice of its intention not to re-employ 
him or her on or before the thirtieth clay of April or thirty days 
prior to the termination of such teacher's school year, whichever 
date occurs the earlier. Such teacher shall be presumed to ·have 
accepted such employment unless he shall notify the board of 
education in writing to the contrary on or before the first day of 
June, and a contract for the succeeding school year, shall be exe­
cuted accordingly. Provided, however, that in school districts of 
under eight hundred pupils., the following contract system shall 
control: 

a. Beginning teachers, who have not previously been em­
ployed as a teacher in any school, shall be hired for one year. 

"b. New teachers, who have had at least one year's expe­
rience as teachers in other schools, shall be employed for a period 
of time commensurate with their past experience at the discretion 
of the hiring board of education, provided that no such contract 
shall be for more than five years. 

"c. Upon re-employment after the termination of the first 
contract, the new contract shall be for not less than two years nor 
more than five years provided that the teacher's educational quali­
fications have been fulfilled and the teacher's work has been satis­
factory. 

"cl. Upon re-employment after the termination of the 
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second contract, the teacher's contract shall be for five years and 
subsequent renewal thereof shall be for five-year periods, or the 
board of education may at any time grant a continuing contract." 

( Emphasis added.) 

It may be noted that a "limited contract" is defined by Section 4842-7, 

General Code, as being "one for a term not to exceed five years." It may 

be noted further that as to teachers, generally, there is no minimum term 

fixed by law for a limited contract with a teacher. The latter part of the 

section above quoted provides for certain definite terms for teachers in 

school districts having less than 8oo pupils. It will be observed that in 

these smaller districts, a beginning teacher may be employed for one year; 

a new teacher for not more than five years; and upon reemployment of 

either a beginning teacher or a new teacher, the contract must be for not 

less than two nor more than five years, and upon subsequent reemploy­

ment, the teacher's ,contract must ibe for five years. 

In the first paragraph of Section 4842-8 supra, provision 1s made 

for an automatic reemployment in case the board of education fails within 

the time limited, to give written notice to a teacher of its intention not 

to reemploy him. And there follows the provision that unless the teacher 

shall fail to notify the board in writing to the contrary, on or before the 

first day of June, then he shall be deemed to have accepted such automatic 

reemployment. Then follow the words, "and a contract for the succeeding 

school year shall be executed accordingly." 

This last quoted phrase might appear to lead to the conclusion that 

this automatic reemployment would require in all cases, a new contract 

for one year only. But we must not overlook the fact that in the next 

sentence the statute proceeds, by a proviso, to the effect that in school 

districts of less than 8oo pupils a "different contract system sha,ll control."' 

If the terms set out in this proviso are to be given effect, it appears that 

the term of the automatic renewal which in the case of teachers generally, 

would be for only one year, is enlarged in favor of those teachers who 

have been employed in the smaller districts. In other words, if the situa­

tion in question arises as to a "beginning teacher" or a "new teacher" 

and he is automatically reemployed by reason of the failure of the board to 

notify him that he is not to be retained, then his reemployment would 

appear to fall within the terms of paragraph (c) and he would be entitled 

to a contract for two years. Furthermore, if he has already been reem-
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ployed under paragraph (c) then his automatic reemployment would ap­

pear to be for a term of five years, as provided in paragraph (d). 

The precise question which you have submitted has not, as far as I 

can find, been presented to the courts, however, the Supreme Court has 

in several cases dealt with this provision of the statute in question as to 

automatic reemployment of a teacher. The case of State ex rel. Ruther­

ford v. Board of Education, 148 Ohio St., 242, was an action in mandamus 

to compel the board of education of the city of Barberton to tender the 

relator a limited contract for the school year 1946-1947. It is stated that 

the relator had been employed under a limited contract in that school for 

the year 1945-1946 and that the board had failed to give him notice that 

he was not to be retained in the manner and within the period set forth 

m Section 4842-8 supra. The court held as shown by the second syllabus: 

"A teacher employed under a limited contract shall automati­
cally be deemed re-employed for the ensuing school year, where 
his board of education has failed to give him on or before the 31st 
clay of March in the year of his employment a written notice of its 
intention not to re-employ him for the succeeding year, as per­
mitted by Section 4842-8, General Code, which notice was author­
ized by a resolution expressing a determination of such intention." 

The statute at that time required notice to be given the teacher on 

or before the 31st clay of 11[arch. The court affirmed the judgment of the 

Court of Appeals granting a writ of mandamus. It will be observed that 

the relator only asked for a contract for one year, and the court granted 

his prayer for such one year contract. This was strictly in accordance with 

the language of the first paragraph of the section under consideration, 

which stated that a contract for the succeeding school year should be exe­

cuted. Manifestly, under the circumstances the teacher could not have 

his contract renewed for a longer term because he was not teaching in 

a school district having less than 800 pupils, but rather in a school district 

in a city which had upwards of 25,000 population, and certainly more than 

800 pupils. 

The court m the course of its opinion had no occasion to consider 

what would have been the situation if the teacher had been a teacher 

in one of the smaller districts covered by the proviso. As a matter of fact, 

at the time of the decision there never had been any judicial determination 

that the provision as to automatic reemployment applied to these smaller 

districts. 
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In the case of State ex rel. Foster v. Board of Education, r5r Ohio 

St., 413, this question of the applicability of this provision of the statute 

to a district having less than 800 pupils was first raised, and the court 

held: 

"r. Under the provisions of Section 4842-8, General Code, 
any teacher employed under a limited contract shall at the expira­
tion of such limited contract be deemed re-employed unless the 
employing board of education shall give such teacher written 
notice on or before the thirty-first clay of March of its intention 
not to re-employ him. 

"2. This requirement as to notice is applicable irrespective 
of whether a school district has fewer than eight hundred pupils." 

This was also an action in mandamus brought in the Court of Appeals 

of Perry County, in which the relator showed that he had had two two­

year periods in the employ of the respondent board of education, and that 

on June 8, 1948, he was notified that he would not be reemployed. He 

alleged that under the provisions of Section 4842-8, General Code, he was 

automatically re-employed for five years, by reason of the failure of the 

respondent to give him rhe required notice on or before Yfarch 31st of 

that year. The question, therefore, was squarely presented to the court, 

whether this statutory procedure did or did not apply to school districts 

having fewer than 8oo pupils. The court affirmed the order of the Court 

of Appeals, granting the writ prayed for. 

I do not consider that the two decisions above referred to are 111 any 

way inconsistent with each other. In the first case, the court apparently 

took it for granted that the renewal would be for one year, and made 

the order accordingly. In the second case, the court, while not directly 

discussing the difference between the larger and smaller districts as af­

fected by the provision for notice, did use language which I believe clearly 

indicates that the court recognized that there wa,s a difference. At page 

415, of the opinion the court said: 

"The respondent contends that the lettered paragraphs of 
the section provide a separate, complete and unrelated plan for 
the employment of teachers in school districts having fewer than 
eight hundred pupils. 

"A careful study of the quoted language together with the 
context has convinced this court that these paragraphs are an in­
tegral part of the section and relate to· the matter of term alone. 
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No mention is made concerning an exception to the earlier unam­
biguous provision that 'any teacher employed under a limited 
contract shall at the expiration of such limited contract be deemed 
reemployed under the provisions of this act * * * unless the em­
ploying board shall give such teacher written notice on or before 
the thirty-first day of March of its intention not to reemploy 
him.'" (Emphasis hy the court.) 

I feel that I am quite justified in reaching the conclusion that was 

indicated by these two decisions and holding that in any case in which 

the teacher is not entitled, if reemployed, to a definite minimum term, 

his automatic reemployment effected by the statute will be only for the 

succeeding year, whereas, if under the statute his reemployment is to be 

for a definite minimum term his automatic reemployment will be for that 

same term. 

Accordingly, it is my -op1mon and you are advised that under the 

provisions of Section 4842-8, General Code, Section 3319. I I RC, the 

failure of the board of education to give to a teacher written notice of 

its intention not to reemploy him within the time limited, will result in 

his automatice reemployment for the succeding year, unless he is employed 

in a school district having fewer than 8oo pupils, in which case the term of 

his automatic reemployment will be for the minimum period specified for 

reemployment in such district. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




