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notes before making distribution of such moneys to the local subdivisions 
under authority of Section 5546-19, General Code. 

1270. 

Respect£ ully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

DENTIST, GRADUATE-MAY NOT PRACTICE DENTISTRY 
AS INTERNE IN HOSPITAL OR PUBLIC INSTITUTION IN 
OHIO-WITHOUT LICENSE FROM OHIO STATE DENTAL 
BOARD. 

SYLLABUS: 
A graduate dentist may not engage in the practice of dentistry as an 

interne in a hospital or public institution in this state unless lze first obtains 
a dental license from the Ohio State Dental Board. 

CoLUMBUS, Omo, October 5, 1939. 

MoRTON H. JoNES, D. D. S., Secretary, Ohio State Dental Board, 
Columbus, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion on the following: 

"As Secretary of the Ohio State Dental Board, I am in­
structed to communicate with you and request your formal writ­
ten opinion on the following question : 

There are in the State of Ohio some hospitals and State in­
stitutions that employ resident dentists or dental internes, whose 
duty it is to care for the dental needs of those in the In and/or 
Out Patient Department of the Hospital, and inmates of the State 
institutions. 

~n most cases the dental interne is technically under the 
supervision of a licensed dentist who is a member of the hospital 
staff, although quite often the dental interne will perform dental 
operations without a staff dentist being present. The work of such 
internes will consist of extractions, examinations, diagnoses, treat­
ments, oral surgery, and, in some instances, restorative and 
prosthetic operations. By way of remuneration some dental in­
ternes receive maintenance only. Others receive a small salary 
and maintenance. In some instances the dental interne has not 
been licensed by the Ohio State Dental Board. 
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The question is, are graduate dentists permitted to practice 
dentistry as internes in Hospitals and State institutions in Ohio 
without first having obtained a license from the Ohio State Dental 
Board? 

The Ohio State Dental Board respectfully requests your 
formal written opinion on the aforementioned question." 
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Section 1320, General Code, which states what persons may engage 
in the practice of dentistry in this state, provides as follows: 

''Unless previously qualified as provided by law, no person 
shall practice dentistry in this state until he has obtained a license 
from the state dental board as hereinafter provided." 

By the above enactment, the Legislature has limited the practice of 
dentistry to those persons who obtain a dental license from the State Dental 
Board in the manner prescribed by statute. · 

In the case of Fabry vs. The State of Ohio, 26 N. P. (N. S.) 546, 
the court held as evidenced by the third headnote of the syllabus that : 

"Section 1320, General Code, making it unlawful to practice 
dentistry without a license, must be read in connection with Sec­
tion 1329, General Code, which defines the practice of dentistry." 

In line with the reasoning of the above case, it becomes necessary to 
examine Section 1329, General Code, in order to determine whether the 
services rendered by the graduate dentist referred to in your communica­
tion constitute the practice of dentistry. Said section, in so far as it is 
pertinent to your inquiry, reads as follows: 

"Any person shall be regarded as practicing dentistry, within 
the meaning of this act, who is a manager, proprietor, operator or 
conductor of a place for performing dental operations or who, for 
a fee, salary or other reward paid or to be paid either to himself 
or to another person, performs, or advertises to perform, dental 
operations of any kind, or who diagnoses or treats diseases or 
lesions of human teeth or jaws, or attempts to correct malpositions 
thereof, or who takes impressions of the human teeth or jaws, or 
who uses words 'dentists', 'dental surgeon', the letters 'D.D.S.', 
or other letters or title in connection with his name, which in any 
way represents him as being engaged in the practice of dentistry." 

You state in your letter that the work of the so-called dental internes 
consists of extractions, examinations, diagnoses, treatments, oral surgery 
and, in some instances, restorative and prosthetic operations. Clearly, such 
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work comes within the statutory definitions set forth above and in view 
of the fact that, as pointed out in your letter, the internes receive either a 
salary or maintenance or both in return for services rendered, it is apparent 
that they are engaged in the practice of dentistry. 

Being of the view that the internes are engaged in the practice of 
dentistry, it is my opinion that to continue such practice legally they must 
obtain a dental license from your Board as provided in Section 1320, supra. 

My conclusion is not altered by the fact that the internes are graduate 
dentists or that they ordinarily perform their work under the direct super­
vision of a duly licensed dentist. The dental law specifically exempts cer­
tain classes of persons from its requirements. The exemptions are con­
tained in Sections 1330 and 1331, General Code, which provide as follows: 

Section 1330, General Code: 

"Nothing in this chapter is intended to apply to a bona fide 
student of dentistry in the clinic rooms of a reputable dental 
college." 

Section 1331, General Code: 

"Nothing in this chapter applies to a legally qualified physi­
cian or surgeon unless he practices dentistry as a specialty, or to a 
dental surgeon of the United States army, navy, public health 
service or veteran's bureau; or to a legal practitioner of dentistry 
of another state, making a clinical demonstration before a dental 
society, convention, association of dentists or dental college." 

Nowhere in the above sections is a graduate dentist mentioned. Under 
the accepted rule of statutory construction to the effect that the express 
mention of a class implies the exclusion of all other classes, expressio unius 
est exclusio alterius, it follows that graduate dentists are subject to the 
provisions of the dental laws and in order to carry on the practice of den­
tistry in this state they must obtain a dental license from the State Dental 
Board. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, I am 
of the opinion that a graduate dentist may not engage in the practice of 
dentistry as an interne in a hospital or public institution in this state unless 
he first obtains a dental license from the Ohio State Dental Board. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




