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APPROVAL-PROPOSED AGREEMENT COVERING PROTEC­
TION OF CERTAIN GRADE CROSSINGS IN CHAMPAIGN, 
CLARK AND PUTNAM COUNTIES-D. T. AND I. R. R. CO. 

CoLUMBUS, Omo, August 25, 1936. 

HaN. J or-r:\ JASTER, JH., Director of Higlzways, Columbus, Ohio. 

DEAR Sr R: You have submitted proposed agreement by and between 
you, as Director of Highways, and The Detroit, Toledo and Ironton 
Railroad Company, covering the protection of certain grade crossings as 
follows: 

(a) Champaign County, S. H. No. 190, St. Paris. 
(b) Clark County, S. H. No. 6, South Charleston. 
(c) Putnam County, S. H. No. 223, Main St., Ottawa. 

After examination, it is my opinion that said proposed agreement is 
m proper legal form and when duly executed will constitute a binding 
contract. Said agreement is being returned herewith. 

5999. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

TUITION-PUPIL ATTENDING HIGH SCHOOL OUTSIDE DIS­
TRICT OF RESIDENCE-BOARD OF EDUCATION NOT 
LIABLE FOR, WHEN__:_DISTANCE FROM SCHOOL IMMA­
TERIAL-EXCEPTIONS DISCUSSED 

SYLLABTTS· 
When a board of education of a school district, which has ioined 

with another district or other districts in the maintenance of a joint high 
school in pursuance of Sections 7699 et seq. of the General Code of Ohio, 
furnishes or offers transportation to the joint high school so maintained 
for its resident high school pupils, the said board cannot be held for the 
tuition of any such pupils who attend another high school, regardless of 
the distance the pupils live from the said high school or the school which 
they may attend, unless the pupil or pupils are assigned by the Superin­
tendent of Schools to some other school in accordance with law. 
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CoLUMBus, Omo, August 26. 1936. 

HoN. E. L. BowsHER, Director of Education, Columbus. Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 

opinion, which reads as follow~: 

"A question has been raised with out Department relative 
to the cc>nditions under which a pupil of high school age residing 
in a school district comprising a part of a joint high school dis­
trict may attend a high scl-lool other than the joint union high 
school. In order that our Department may be informed properly, 
we should appreciate your opinion on the following question : 

~I ay the board of education in one of the elementary school 
districts comprising a joint union high school district, be com­
pelled to pay tuition to the board of education in a school dis­
trict operating a high school for a pupil who resides more than 
three miles fr0m the joint union high school if transporation is 
provided to the joint union high school?" 

By a "joint high school district" is understood that union of school 
districts for high school purposes whereby a so-called "joint high school'' 
is maintained in pursuance of Sections 7699 et seq. of the General Code 
of Ohio. \'\There the boards of education of two or more adjoining 
school districts unite such districts for high school purposes, and es­
tablish a high school for the accommodation of high school pupils re­
siding in their respective districts, the school so established is under the 
management of a high school committee consisting of two members of each 
of the boards which had joined in the creation of the said joint district. 
(Section 7670, General Code). The funds for the maintenance and sup­
port of such a high school are pro\'ided by the school districts compris­
ing the joint district in proportion to the total tax valuation of property 
in the respective districts. (Section 7671, General Code). 

A high school so established is necessarily located geographically 
"within" one of the districts only. Strictly speaking, such a high school 
cannot be located physically "within" the boundaries of each and all of 
the districts comprising the high school district. However, the high 
school established as a result of the union of school districts and in 
pursuance of Sections 7699 et seq., of the General Code, is clearly 
the high school "provided" by each of the boards of :_education of the 
districts comprising the high school district, for their resident high 
school pupils and is the high school "maintained" by those boards for 
the accommodation of their resident high school pupils. 

The authority and obligation of boards of education to pay tuition 
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for the attendance of resident high school pupils in schools other than 
those maintained by the board is purely statutory. In the statutes re­
lating to the subject, no mention is made of joint high schools, as such. 
There are, however, certain pertinent statutory provisions which are ap­
plicable to the situation and from the terms of which may be deduced the 
answer to the question submitted by you. 

Section 7748, General Code, provides inter alia: 

"A board of education may pay the tuition of all high school 
pupils residing more than four miles by the most direct route 
of public travel from the high school provided by the board when 
such pupils attend a nearer high school or in lieu of paying 
tuition the board of education may pay for th~ transporation 
to the high school 11laintaiued by the board of the pupils living 
more than four miles therefrom." (Italics the writer's.) 

By applying the maxim cxpressio unius est exclusio alterius (the 
expression of one thing is the exclusion of the other), which the Su­
preme Court of Ohio, in the case of Cincinnati v. Roettinger, 105 0. S., 
145, held to be applicable in the construction of statutes, to the provi­
sions of Section 7748, General Code, quoted above, where it is stated that 
a board of education may pay the tuition of resident high school pupils 
who live more than four miles from the high school maintained by the 
board if they attend a nearer high school in cases where transporation 
is not furnished by the board to the high school maintained by it, the 
proper construction of this provision is that the authority extended to pay 
tuition does not apply when transporation is furnished to the school pro­
vided by the board. 

In Opinions of the Attorney General for 1933, page 48, it is held : 

"A district board of education which maintains a high school 
is not liable for the tuition of its resident high school pupils whC\ 
attend school in another district, except those pupils who livP 
more than four miles from the high school maintained by thl" 
board in the event that transporation is not furnished for them 
to that hi!{h school and they attend a nearer high school in an­
other district." 

T n 1929, there was rendered by the then _L\ttornev General an opinion 
which held: 

''A board of education which maintains a high school is 
liable for the payment of tuition for all pupils who reside more 
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than four miles from such school if such pupils attend a nearer 
high school in another district, unless transportation is furnished 
for the pupils to the high school maintained by the board." 

See Opinions of the Attorney General for 1929, page 1828. See 
also Board of Education v. Board of Education, 126 0. S., 575; Opinions 
of the Attorney General for 1930, page 1464 and Opinion No. 5399 
rendered under date of April 21, 1936, addressed to the Prosecuting At­
torney of Defiance County. 

At no place in the statute will be found any authority for a board 
of education to pay tuition for resident high school pupils in other schools, 
where the board provides high school facilities in a school maintained by 
the board and furnishes transportation thereto except in special instances 
where a pupil is assigned by the superintendent of schools to some other 
school outside the district by reason of the fact that special subjects which 
the superintendent feels the pupil should have are not given in the school 
provided by the board. This exception applies particularly to attendance 
in vocational schools upon assignment of the Superintendent, where 
similar work is not offered in the district of the residence of the pupil 
or is not provided by the board of education of the district of the resi­
dence of the pupil. See Section 7748, General Code, and Board of Edu­
cation v. Board of Education, 44 Ohio Appellate, 335. 

Moreover, the conclusion here reached is inevitable upon the con­
sideration of the provisions of Secti"on 7764, General Code, which pro­
vides: 

"The child in his attendance at school shall be subject to 
assignment by the principal of the public school or superintendent 
of schools as the case may be, to the class in elementary school, 
high school or other school, suited to his age and state of ad­
vancement and vocational interest, within the school district; 
or, if the schooling is not available within the district, without 
the school district, provided the child's tuition is paid and pro­
vided further that transporation is furnished in the case he 
lives more than two miles from the school, if elementary, ·or 
four miles from the school, if a high school or other school. 
The transportation of high school pupils under this section shall 
be in accordance with the provisions of 7749-1. The board of 
education of the district in which the child lives shall have power 
to furnish such transportation. Provided, however, that when a 
high school pupil shall attend a high school other than that to 
which such pupil has been assigned, the transportation and tui­
tion shall be based on the cost of the transportation and tuition 
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incident to attendance at the school to which they shall have been 
assigned." 

1289 

Upon consideration of the last sentence of Secti0n 7764, supra, and 
assuming that the high school pupils· resident in a school district com­
prised within a joint high school district are assigned to the joint high 
school therein maintained, and transportation is provided or offered thereto, 
it clearly follows that inasmuch as the board of education of that district 
does not pay tuition as such, for those pupils in the joint high school, it 
would not be required to pay any tuition in any other school the pupils 
might choose to attend. 

I am therefore of the opinion, in spccifi:.: answer to your questior,, 
that when a board of education of a school district, which has joined 
with another di~.trict or other districts in the maintenance of a joi:~t high 
school in pursuance of Sections 7699 et seq. of the General Code of Ohio, 
furnishes or offers transportation to the joint high school so maintained 
for its resident high school pupils, the said board cannot be held for the 
tuition of any such pupils who attend another high school, regardless 
of the distance the pupils live from the said high school or the school 
which they may attend, unless the pupil or pupils are assigned by the 
Superintendent of Schools to some other school in accordance with law. 

6000. 

Respectfully, 
JoHl-1 W. BrucKER, 

Attorney General. 

WATER RENTAL-BOARD OF EDUCATION LIABLE FOR, 
WHEN-WATER FURNISHED BY MUNICIPAL WATER 
WORKS FOR SCHOOL PURPOSES-VILLAGE OF WIL­
LARD CASE DISCUSSED-STATUTE OF LIMITATIONS 
AND RES ADJUDICATA AVAILABLE TO SCH00L 
BOARDS. 

SYLLABUS: 
Boards of education in the Ninth Appellate1 District, and throttghout 

the State of Ohio, are legally liable for the payment of water rentals 
charged against them by municipalities 1.i!hich mcm and operate municipal 
waterworks, for water fttrnished from said waterworks and consumed 
by said boards of education for school purposes prior to the decision of 
the case of Board of Education v. Village of Willard, 130 0. S., 311, 
by the Supreme Court of Ohio, as well as thereafter, sttbject to the 
limitations as to time as provided by the stat1ttes of Ohio, except to the 


