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of pertinent statutes and have been arrived at only because such statutes 
are believed to admit of no other construction. As suggested in previous 
opinions of this department, the rule should be that public authorities should 
follow the competitive bidding system unless in particular instances it is 
impracticable or clearly against the public interest to do so. 

For your information, a copy is enclosed of an opinion (No. 2412)-being 
rendered on this date to Hon. \Vatter B. Moore, prosecuting attorney, Woods­
field, Ohio, which, while it deals with bridge repair rather than bridge con­
struction, may prove of interest to you. 

2412. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

BRIDGES AND CULVERTS-COUNTY COMMISSIONERS MUST CAUSE 
COUNTY SURVEYOR TO PREPARE PLANS, ETC., BEFORE PRO­
CEEDING BY FORCE ACCOUNT ON ROAD OR BRIDGE REPAIR 
WORK- WHAT STATUTES APPLICABLE TO FORCE ACCOUNT 
WORK-SEE ALSO SUBSEQUENT OPINION NO. 2411, SEPTEMBER 
,10, 1921. 

l. In case county commissioners desire to do road or bridge repair work by 
force account, they must, before ma!?ing purchases for the purpose (sections 7200 
and 7214 G. C.) and before authori::ing the county surveyor to make purchases and 
employ labor and teams for the purpose (section 7198 G. C.), cause the county 
surveyor to prepare plans, specificatiolls and estimates (sections 2792 and 7187 G. 
C.) This is true without 1·egard to the cost of the worll. 

2. The requireme11ts of sectio11s 5660 and 5661 G. C. are applicable to the 
pw·clzascs of materials, tools, equipment and supplies, and to the employment of 
teams and labor wzdcr authority of sections 7198, 7200 and 7214 G. C. 

CoLUMBUS, OHio, Septen:ber 10, 1921. 

HoN. WALTER B. :l\IooRE, Prosewting Attorney, Woodsfield, Ohio. 
DEAR SIR:-You have written to this department as follows : 

"In the report of examination by the county officers of Monroe 
county, Ohio, for period ending ::\Iay 24, 1920, my attention has been 
called to the following language used in connection with the report on 
the commissioners' office: 

'Section 7198 G. C., 107 0. L. 115, provides for certain improvements 
by "Force Account." The opinion of the Attorney-General, Vol. III, 
1917, page 2332, holds that this does not apply to the construction of 
new bridges. 

If in the repair of any bridges or roads, the commissioners decide 
to proceed by such method they should so definitely state, that there 
would be no question as to their intent, and should require the plans, 
specifications, estimates, etc., just the same as if proceeding to let con­
tract by competitive building, the proper resolution should then be 
entered upon their journal showing their intent, and the work should 
then proceed under the direct supervision of the county surveyor. And 



ATTORNEY -GENERAL. 

as they must approve all bills for any payments thereunder, definite 
fixed prices should be agreed upon before such work actually begins.' 

Both the county surveyor and county auditor have requested me to 
write you for an opinion as to whether this statement is the law of this 
state when the commissioners determine to repair bridges or road by 
'Force Account.' 

Is it sufficient for the commissioners to pass a resolution declaring 
their intention to proceed with such repairs, either of roads or bridges, 
by 'Force Account' without any preliminary steps and without any 
limitation as to the extent of repairs or amount to be expendecJ.'' 
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With the foregoing inquiry you have submitted in a separate letter the 
following comments: 

"With reference to my letter of even date inquiring as to repair of 
bridges or roads by 'Force Account,' will say that personally I do not 
feel that it was the intention of the legislature to throw these matters 
open so that the county surveyor, or any other person, could promiscu­
ously pile up expense to be charged to the county and no limit placed 
upon them. 

This question has been giving us much trouble in this county, and 
there is not at any time anything which appears in the record to show 
whether there is money in the treasury available for usc in making the 
proposed repair; and, of course, it would be difficult to certify that 
there was sufficient funds unappropriated and available for that pur­
pose when the auditor had no idea whatever as to the amount of the 
probable cost." 

The opinion of this ofl1ce, to which you refer, has been reviewed in re­
sponse to an inquiry recently made· by Hon. John R. King, prosecuting attor­
ney, Franklin county, Ohio, and a copy of the opinion rendered to him as of 
this date (No. 2411) is enclosed for your information. While' this opinion in a 
sense does not directly affect the questions which you present, yet it contains 
quite ·a full review of the statutes in connection with force account work, and 
thus furnishes the groundwork for the consideration of your inquiry; and you 
will see that it is to the effect that the earlier opinion referred to by you is 
not to' be followed in the respect that it confines procedure by force account 
to repairs only of bridges, but that construction or reconstruction, as well as 
repairs, may be undertaken by force account. 

Keeping in mind the views set out in the opinion to Mr. King, we come to 
the matter of preliminary procedure for road and bridge repairs by force 
account. 

Statutes which are of primary importance are sections 5660 and 5661 G. C., 
which read respectively as follows: 

"Sec. 5660. The commissioners of a county, the trustees of a town­
ship and the board of education of a school district, shall not enter 
into any contract, agreement or obligation involving the expenditure 
of money, or pass any resolution or order for the appropriation or 
expenditure of money, unless the auditor or clerk thereof, respectively, 
first certifies that the money required for the payment of such obliga­

.tion or appropriation is in the treasury to the credit of the fund from 
which it is to be drawn, or has been levied and placed on the duplicate, 
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and in process cf collection and not appropriated for ao1y other pur­
pose; money to be derived from lawfully authorized bonds sold and in 
process of delivery shall, for the purpose of this section, be deemed in 
the treasury and in the appropriate fund. Such certificate shall be filed 
and forthwith recorded, and the sums so certified shall not thereafter 
be considered unappropriated until the county, township or board of 
education, is fully discharged from the contract, agreement or obliga­
tion, or as long as the order or resolution is in force." 

"Sec. 5661. All contracts, agteements or obligations, and orders or 
resoluti~ns entered into or passed contrary to the ·provisions of the 
next preceding section, shall be void, but such section shall not apply 
to the contracts authorized to be made by other provisions of law for 
the employment of teachers, officers, and other school employes of 
boards of education." 

The important point to bear in mind is that so far as the auditor's cer­
tificate is concerned, there is not the slightest difference between providing 
for repairs to a road or bridge through the medium of a written contract with 
a contractor, after advertising, and providing for such repair work through 
the medium of force account. 

So much being premised, the next question is, how are the county com­
missioners to determine the amount to be set aside for a given piece of road 
or bridge repair work. and how is the auditor to determine the amount of his 
certificate? The answer is to be found principally in the provisions of sec­
tions 2792 and 7187 G. C., which read respectively as follows: 

"Sec. 2792. The county surveyor shall perform all duties for the 
county now or hereafter authorized or declared by law to be clone by 
a civil engineer or surveyor. He shall prepare all plans, specifications, 
details, estimates of cost, and submit forms of contracts for the con­
struction or repair of all bridges, cuh·erts, roads, drains, ditches and 
other public 'improvements, except buildings, constructed under the 
authority of any hoard within and for the county. \Vhen required by 
the county corn,missioners, he shall inspect all bridges and culverts, and 
on or before the first day of June of each year report their condition to 
the commissioners. Such report shall be made oftener if the commis­
sioners so require." 

"Sec. 7187. The county surveyor shall report to the county commis­
sioners on or before the first day of April in each year the condition 
of the county roads, bridges and culverts in the, county, and estimate 
the probable amount of funds required to maintain· and repair the 
county roads, bridges and culverts, or to construct any new county 
roads, bridges or culverts required within the county. 

The county surveyor shall, on or before April first of each year, 
make an annual estimate for the township trustees of each township, 
setting forth the amount required by the township for the construc­
tion, reconstruction, resurfacing or improvement of the public roads 
within the jurisdiction of the township trustees. The estimates here­
inbefore provided for shall relate to the year beginning on the first day 
of :\farch next ensuing and shall be for the ii1formation of the county 
commissioners and township trustees in the making of their annual 
levies. 

The county surveyor shall approve all estimates which are paid 
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from county funds for the construction, improvement, maintenance and 
repair of roads and bridges by the county. He shall also approve all 
estimates which are paid from township funds for the construction, 
reconstruction, resurfacing or improving of roads, under the provi­
sions of sections 3298-1 to 3298-15, inclusive, of the General Code. He 
shall also approve all estimates which are paid from the funds of a 
road district for the construction, reconstruction, resurfacing or im­
provement of the roads thereof under the provisions of sections 3298-25 
to 3298-53 inclusive of the General Code. When the county surveyor 
has charge of the highways, bridges and culverts within his county, 
under control of the state, he shall approve all estimates which are 
paid by the state ~for the construction, improvement, maintenance and 
repair of the same. 

No contract for the construction of a bridge, the entire cost of 
which exceeds ten thousand dollars shall be binding upon the county 
unless the plans are first approved by the state highway commissioner. 
Provided, however, that the state highway commissioner may require 
of a county surveyor the submission of plans for any or all bridges and 
culverts costing more than one thousand dollars; and upon notification 
by the state highway commissioner to the county commissioners and 
county surveyor that such plans must be submitted for approval no 
contract for such bridges or culverts shall be entered into by the 
county until such plans have been approved by the state highway com­
missioner." 
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This department in passing upon section 7187, as it stood in the so-called 
Cass Law (106 0. L. 575, et seq.) held (Opinions 1916, Vol. 1, p. 134) that 

"plans and specifications must be prepared and estimates furnished by 
the county highway superintendent in all cases where the cost of the 
bridge, road or culvert exceeds two hundred dollars," 

and further held in substance that if the cost of a road or bridge improvement 
did not exceed two hundred dollars, the question whether the county highway 
superintendent should first prepare plans and specifications and furnish esti­
mates rested in the discretion of the county commissioners. At the time said 
opinion was rendered said section 2792, above quoted, existed in the same form 
as at present; but no reference was made to said statute in said opinion. How­
ever, said section 7187, as it stood in the Cass law, contained provisions not 
only for the approval and making of estimates by the county highway super­
intendent, but also for the making by him of plans and.specifications for the 
construction and repair of roads and bridges. This provision as to preparing 
plans and specifications was stricken out of section 7187 by the so-called 
White-Mulcahy Act. (107 0. L., 69 et seq.) and the words "county surveyor" 
were substituted for the words "county highway superintendent." The reason 
for this change would seem to have been that said section 2792 had already 
made provision for the preparation of plans and specifications by the county 
surveyor. It therefore follows that the view of this department, as expressed 
in the opinion last above referred to, is still fully applicable to said section 
7187, whe1i that section is considered with section 2792, except that there is 
now no exception made where the cost is under two hundred dollars-in other 
words, under the statutes as they exist at present, the county surveyor· must 

2-Vol. II-A. G. 
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furnish plans and specifications and approve estimates in all cases of road and 
bridge repair work undertaken by county commissioners. 

It is quite true that the supreme court, in the case of Hibbard vs. Biddle, 
81 0. S., 181, in passing upon said section 2792 (then section 1166 R. S.) held in 
substance that the question whether plans, specifications and details were to 
be made in all cases of road improvement, rested in the discretion of the 
county commissioners. This opinion of the supreme court was rendered in 
1909; a number of years before the rendition of the opinion of this department 
last above referred to, and the latter opinion did not cite the supreme court 
case. However, it is to be recalled that in the meantime vast and radical 
changes had been made in the road laws, and the county surveyor had been 
constituted, under the title of county highway superintendent, as practically 
the executive officer in carrying out road and bridge improvement projects. 
In view of these changes in the road laws, the supreme court case can no 
longer be regarded as authority. It follows when the provisions of sections 
2792 and 7187 are read together, it is incumbent in all cases of bridge and road 
repair that plans, specifications and estimates be first furnished and approved 
by the county surveyor. 

This requirement, then, furnishes the ready means to the county commis­
sioners for their appropriations and to the county auditor for the making of 
his certificate. The estimates of the surveyor will form the basis. 

In the quotation given in your letter from the bureau's report of the exam­
ination of county offices, it appears that it was suggested that when the 
county commissioners decide to proceed by force account, as distinguished 
from competitive bidding, they should so definitely state. It is presumed that 
this suggestion means that the statement of intention should be entered on 
the commissioners' journal before the surveyor prepares plans, estimates, etc. 
No statutory requirement has been found for the making of such a statement 
of intention, though it is readily perceived that as a matter of good adminis­
tration the suggestion might well be followed. 

The foregoing views furnish answer to your inq).liry by way of summary: 
1. In case county com,missioners desire to do road or bridge repair work 

by force account, they must, before making purchases for the purpose (Sec­
tions 7200 and 7214 G. C.) and before authorizing the county surveyor to make 
purchases and employ labor and teams for the purpose (Section 7198 G. C.), 
cause the county surveyor to prepare plans, specifications and estimates (Sec­
tions 2792 and 7187 G. C.). This is true without regard to the cost of the work. 

2. The requirements of sections 5660 and 5661 G. C. are applicable to the 
purchases of materials, tools, equipment and supplies, and to the employment 
of teams and labor under authority of sections 7198, 7200 and 7214, G. C. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


