
2-197 OPINIONS 1974 OAG 74-045 

OPINION NO. 74-045 

Syllabus: 

A board of education is without power to enter into a 
supplemental contract with its non-teaching employees. Such an 
agreement may not be treated as a binding contract for purposes 
of R.C. Chapter 3319. (Opinion No. 156, Opinions of the 
Attorney General for 1959, page 70, approved and followed) 

To: Joseph J. Baronzzi, Columbiana County Pros. Atty., Lisbon, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 31, 1974 

I have before me your request for my opinion, which 
reads as follows: 

"The Crestview Board of Education adopted a 
resolution to enter into a supplemental contract 
with bus drivers in October 1971 for the 1971-72 
school year. The supplemental contract called 
for wages based on fifteen minutes of addition 
per day. In May 1972 the Board adopted a resolution 
granting the same fifteen minute per day supple­
mental contract for the 1972-73 school year. In 
each case regular and substitute contracts were 
signed by drivers. 
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"No supplemental contract resolution was 

adopted in 1973 for the 1973-74 school year and, 

thus, no supplemental contracts issued. Drivers 

were not notified in writing that the supple­

mental contract would not be grant,ed the 1973-74 

school year. The Board merely took no action in 

regard to the supplemental contract. 


"The bus drivers have filed a grievance.

They contend that based on Section 3319.082 they 

cannot receive less salary the 1973-74 school year

than the previous year. 


"In regard to this matter please give your

opinion on the following questions: 


"(l) Does the Board have a right to grant

supplemental contracts to bus drivers? 


"(2) 	Must a supplemental contract be treated 
the same as a regular contract in respect 
to the provisions of notification of 
termination as specified in Section 3319.083? 

"(3) 	Must a supplemental contract be treated the 
same as a regular contract in regard to the 
provision of the first contract being for 
one year, the second being for two years and 
a continuing contract thereaf·ter as specified
in Section 3319.081? 

"(4) 	Specifically is the Board required to pay the 
fifteen minute supplemental contract for the 
1973-74 school year?" 

Boards of education, like other public bodies created by the 
legislature, have only such powers as are expressly conferred 
upon them by statute together with the powers necessarily implied
therefrom. Schwing v. McClure, 120 Ohio St. 335 (1929)J Board 
of Education v. ~, 52 Ohio St. 138 (1894). - ­

R.C. 3319.081, which provides for contracts for non-teaching
employees, reads in part as follows: 

"Except as otherwise provided in division 

G of this section, in all school districts wherein 

the provisions of sections 143.01 to 143.48 

[124.01 to 124.64) inclusive, of the Revised Code, 

do not apply, the following employment contract 

system shall control for employees whose contracts 

of employment are not otherwise provided by law: 


"(A) Newly hired regular nonteaching school 

employees, including regular hourly rate and per 

diem employees, shall enter into written con­

tracts for their employment which shall be for a 

period of not more than one year. If such em­

ployees are rehired, their subsequent contracts 

shall be for a period of two years. 


"(B) After the termination of the two-year 

contract provided in division (A) of this section, 

if the contract of a nonteaching employee is re­

newed, the employee shall be continued in em­
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ployment, and the salary provided in the con­

tract may be increased but not reduced unless 

such reduction is a part of a uniform plan af­

fecting the nonteaching employees of the entire 

district. 


"* * * * * * * * * 

"(D) All employees who have been employed 

by a school district where the provisions of 

sections 143.01 to 143.08 (124.01 to 124.11), 

inclusive, of the Revised Code do not apply, 

for a period of at least three years on November 

24, 1967, shall hold continuing contracts of 

employment pursuant to this section." 


R.C. 3319.082, which requires each board of education to 
give notice of annual salary to non-teaching employees, provides 
as follows: 

"In all school districts wherein t~e 

provisions of sections 143.01 to 143.48 

(124.01 to 124.64), inclusive, of the 

Revised Code do not apply, each board of 

education shall cause notice to be given

annually not later than the first day of 

July to each non-teaching school employee, 

who holds a contract valid for the succeed­

ing school year, as to the salary to be 

paid such school employee during such year. 

Such salary shall not be lower than the 

salary paid during the preceding school 

year unless such reduction is a part of a 

uniform plan affecting the non-teaching 

employees of the entire district. This 

section does not prevent increases of 

salary after the board's annual notice has 

been given." 


R.C. 3319.083, which provides for notice of contract 
teJll!lination, reads as follows: 

"In all school districts wherein the 

provisions of sections 143.01 to 143.48 

(124.01 to 124.11), inclusive, of the 

Revised Code do not apply, each board of 

education shall cause notice to be given 

of ils intention not to re-employ said 

non-teaching employee, at the expiration 

of his contract. If such notice is not 

given the non-teaching school employee 

on or before the first day of June, said 

employee shall be deemed re-employed." 


In light of the foregoing statutory provisions, the answer 
to your first question seems reasonably clear. Although the 
powers conferred upon boards of education are rather sweeping 
in scope, the statutes make no reference to supplemental contracts, 
nor am I able to discern any basis upon which such authority might 
be reasonably implied. 
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The silence of the statutes with reapect to supplemental 
contracts assumes greater aignificmlce when it ia realized that 
R.c. 3319.08, which concerns employment contract• between teachers 
and boards of education, specifically authorizes such boards to 
enter into limited supplemental contracts with teachers who are 
to perform additional duties. 

One of my predecessors reached a similar result in Opinion
No. 156, Opinions of the Attorney General for 1959, page 70. In 
concluding that the board of education lacked the necessary pOWer 
to enter into a supplemental contract with its non-teaching
employee. Syllabus No. 1 stated as follows: 

"When a board of education has made a 
contract for the employment of a non-teaching
employee, pursuant to Section 3319.081, Revised 
Code, such board ia without authority to increase 
the compensation of such employee, as fixed by
such contract, during the term thereof, the parties 
to such contract may, however, by mutual agreement 
rescind such a contract at any time and execute 
another in its stead." 
In reaching this conclusion, my predecessor noted at 

page 72 as follows: 

"The General Assembly in enacting said Section 
3319.081, supra, and placing it in the heart of the 
group of sect ons governing the employment of teachers, 
must certainly be assumed to have recognized the 
provision above noted as to increasing the salary
of teachers during the term of their contracts, and 
I cannot resist the conclusion that it intended not 
to extend that privilege to the matter of employ­
ment of non-teaching employees. It would be idle 
to speculate on reasons for this discrimination, 
but it is well settled that a statute which is not 
ambiguous in its language must be interpreted and 
applied in accordance with its wording, and is not 
subject to extension, alteration or construction, 
even by the courts. Slingluff v. Weaver, 66 Ohio st. 
621." 

Although an increase in the compensation of non-teaching
employees may be effected through mutual rescission and novation 
of the employment contract, I think it clear that a board of 
education is without power to enter into a supplemental contract 
with its non-teaching employees. I find nothing to the contrary 
in Gates v. Board of Education, 11 Ohio St. 2d 83 (1967). There 
waslio"written contract at all, supplementary or otherwise, 
in that case, and the question was to discern the terms of 
employment from the statements and conduct of the parties. 

It follows that these supplemental contracts can not be 
treated as regular contracts with respect to the provisions for 
notification and termination specified in R.c. 3319.083, or 
duration as specified in R.c. 3319.081. These contracts being 
unauthorized, they have no legal status under these statutes. 
Nor is there merit to the drivers' contention that a refusal 
by the school board to abide by the terms of the supplemental 
contract would constitute a violation of R.C. 3319.082, which 
prohibits a salary reduction for non-teaching employees unless 
such reduction is part of a uniform plan affecting all non­
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teaching employees. Therefore, the supplemental contracts 
confer no present or future rights upon the drivers. 

However, even though public funds were expended pursuant 
to an illegal contract, it is unlikely that the board of 
education would be able to recover such funds. It has been 
held tha'!: where a county, municipality, or other public body
has accepted the benefits of an invalid contract pm:-suant to 
which pubHc funds have been paid out, and such benefits are 
retained, or restoration of the benefits is impossible, recovery
by the public body or by a taxpayer thereof on its behalf 
will in the absence of fraud be denied. State ex rel. Hunt v. 
Fronzier, 77 Ohio St. 7 (1907); Board of Commissioners of 
Hamilton County \r. ~oyhs, 35 Ohio St. 201 (l878): Opinion
No. 615, Opinions o t e Atton1ey General for 1937, Vol. II, 
page 1083. 

Essentially, the~e is a strong tendency among the courts 
to leave the parties where they have placed themselves. See 
Casey et al., v. City of canton, 253 F. 589 (1918). The 
Instant fact situation Is--a!stlnguishable from cases wherein a 
statute specifies the amourit of compensation under a certain 
public contract, and the cou~ts allow recovery of any excess 
paid. See Citf of Cleveland v. Legal News Co., 110 Ohio St. 
360 (1924). ­

In specific answer to your q~?.stions, it is my opinion and 
you are so advised that a board of ~ducation is without power 
to enter into a supplemental contract with its non-teaching
employees. Such an agreement may not ve treated as a binding 
contract for purposes of R.C. Chaptex 3319. (Opinion No. 
156, Opinions of the Attorney General for 1959, page 70, 
approved and followed) 




