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EDUCATION - COUNTY BOARD OF EDUCATION MAY 
APPOINT INDIVIDUALS TO ADMINISTRATIVE OFFICES 

CREATED IN THE COUNTY SCHOOL SYSTEM CREATED FOR 
PURPOSE OF MAKING AN EDUCATIONAL EVALUATIVE 
STUDY - REPORT OF SUCH STUDY MAY BE PUBLISHED 
BY COUNTY BOARD OF EDUCATION,§ 3315.07 RC. 

SYLLABUS: 

1. A county board of education may appoint individuals to administrative offices 
created in the county school system fer the express purpose of making an evaluation 
study of the county school system and formulating recommendations for consideration 
by the county hoard of education. 

2. A county board of education has authority under Section 3315.07, Revised 
Code, to publish a report of an evaluation study made by administrative officers of the 
county school system. 

Columbus, Ohio, September 26, 1957 

Hon. Hugh I. Troth, Prosecuting Attorney 
Ashland County, Ashland, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows : 

"vVould you please advise this office by either a formal or 
informal opinion as to whether or not the Ashland County Board 
of education can pay for an evaluation of the county school sys­
tem, including local schools and the county office, and ,pay for a 
published report on the findings. 

"I have been advised by our County Superintendent of 
Schools that one of the state universities of Ohio would direct the 
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study, but the Ashland County Board of Education would have 
to pay their expenses and the Board would have to pay consultants 
employed to assist in the evaluation of the findings made." 

As I understand from reading your request the type of project con­

templated by the county board of education is a study analyzing the effi­

ciency of operation of the existing county school system. I realize that 

such a project may be very involved, encompassing aspects of school oper­

ations outside that area of school administration which may be familiar to 

the general public. Nevertheless, an administrative balance sheet of the 

educational picture in the county school system may well be of great value 

to the county board, local boards, and all county teaching and administra­

tive personnel. 

However, the legal question presented remains that of determining 

whether the county boards of education have been given authorization to 

undertake such a project as here contemplated. To find such authority 

the statutes must expressly confer such power or from some express power 

the authority must necessarily be implied. Schwing v. McClure, 120 Ohio 

St., 335. 
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Specific responsibilities of the county board of education are included 

among the following citations. Proposals for school consolidation are 

determined by the county board of education as provided in Chapter 3311., 

Revised Code. These pertinent sections enacted in Amended Substitute 

Senate Bill 278, 102nd General Assembly, change the entire procedure for 

school consolidation by county boards of education. Section 3313.60, 

Revised Code, places the responsibility upon the county board for pre­

scribing courses of study. Section 3317.13, Revised Code, now provides 

for a· new budget procedure for county school districts. Administration 

of the county school system is provided for in Section 3319.01, Revised 

Code. 

In :performing these and other duties assigned to them, county boards 

of education need information concerning the effectiveness of policies and 

programs already in operation together with findings relative to added 

duties imposed by the legislature. 

Administrative personnel in the county school system are provided 

for in Sections 3319.01 and 3319.02, Revised Code. Section 3319.01, Re­

vised Code, provides for the employment of a county superintendent of 

schools. Section 3319.02, Revised Code, provides in part: 
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"The board of education of each county, city or exempted 
village school district may appoint one or more assistant superin­
tendents and such other administrative o.Oicers as are necessary. 
An assjstant county superintendent or county supervisor employed 
on a part-time basis may also be employed by a local board as a 
teacher. In the case of assistant superintendents appointments 
shall be made, and in the case of other administrative officers may 
be made, upon nominations of the superintendent of schools for 
a term not to exceed four years except as authorized by Sections 
3319.08 and 3319.09 of the Revised Code." (Emphasis added) 

Secretarial and other office personnel are provided for in Section 

3315.06, Revised Code, reading in part: 

"The board of education of each county school district may 
allow the superintendent and assistant superintendent of schools 
a sum not exceeding six hundred dollars each per annum for 
traveling expenses and may employ stenographers and clerks for 
such superintendent." 

Such a study as contemplated by the county board of education might 

conceivably be undertaken by the county superintendent himself. In using 

trained persons outs,ide of the present county school system factors of time 

and impartiality are clearly involved. It is readily apparent that the ob­

jectivity necessary for such a study to be of value may well require the 

appointment of personnel unacquainted with the county school personnel. 

In securing the services of individuals connected with a state university 

the county board of education would have the advantage of highly trained 

administration experts whose services would be secured by the expen­

diture of a minimum of funds, i.e., expenses. These individuals could be 

appointed to administrative offices in the county school system created for 

this particular project, their compensation calculated so as to cover ex­

penses. Stenographers and clerks may be employed in the manner pre­

scribed by statute. 

I deem it to be necessary for the county board of education to appoint 

these persons directly rather than for the board to attempt to contract with 

the state university for the same services because of the second paragraph 

of the syllabus of the decision in State, e.i- rel. Stilson v. Ferguson, 154 

Ohio St. 139: 

"The phrase, 'employ such assistants,' as used in Section 
1178-17, General Code, does not authorize the director of high­
ways to enter into a contract with a firm of professional engineers, 
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delegating authority to such firm to make surveys, plans and con­
tract specifications for the improvement of a state highway, for 
which service compensation is to be a fee based upon a specified 
.percentage of the cost of the proposed highway improvement." 

Involved in this case was the authority of the Director of Highways 

to contract with a firm of professional engineers for services and studies 

for the department. The director contended that his action was based upon 

authority to employ assistants. The court rejected this claim holding that 

the authority to employ assistants does not include the authority to contract 

with a firm. The court also recognized the fact that the assistant directors 

in the department were required to be engineers. 

I find the doctrine of this case applicable to the situation you present 

in the following respects: ( 1) the authority to "appoint * * * such other 

?.dministrative officers as are necessary" is very similar to the authority 

"to employ such assistants as are necessary"; (2) the county superinten­

dent or his assistants could make the proposed study themselves if time 

permitted. 
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Since hoards of education may act only where the statutes .permit and 

since I find no such authority to contract with an organization for such 
services, I must hold that the county hoard of education must employ these 

persons directly. 

vVhat has been said already will answer your query as to consultants; 

however, it must be kept in mind that such a study can go no further than 

the authority of the county board of education. 

The publication of the report of such a study is included within the 

provisions of Section 3315.07, Revised Code, reading in part: 

"The board of education of each city, exempted village, local, 
or county school district may provide bulletins or other materials 
necessary for the effective administration of th,e schools of such 
district." (Emphasis added.) 

Therefore, in specific answer to your query, it is my opinion and you 

are advised that: 

1. A county board of education may appoint individuals to adminis­

trative offices created in the county school system for the express purpose 

of making an evaluation study 'Of the county school system and formulating 

recommendations for consideration by the county board of education. 
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2. A county board of education has authority under Section 3315.07, 

Revised Code, to publish a report of an evaluation study made by admin­

istrative officers of the county school system. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




