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States money in his fiscal transactions must bear the loss of any depreciation 
in such foreign money accepted. 

2195. 

Respectfully, 
}OHN G. PRICE, 

Attomey-General. 

COUNTY BOARD OF REVISION-WHEN ENTITLED TO REIMBURSE­
MENT FOR EXPENSES INCURRED IN MAKING ACTUAL VIEW OF 
REAL EST .ATE. 

The members of the county board of revision are entitled to be reimbursed for 
expenses i11curred by them in making an actual view of real estate, where they are 
dissatisfied with the character of the n;idence which has been produced before them 
on complaints as to valuations. 

CoLUMBUS, Omo; June 25, 1921. 

HoN. CHARLES R. SARGENT, Prosecuting Attorney, Jefferson, Ohio. 
DEAR Sm :-Some time ago you informed this department that you had 

advised the members of the board of revision of Ashtabula county that that 
board, or its members, would be entitled to car fare or automobile hire in 
making an actu:tl view of real estate which the board might deem it expe­
dient to make in connection with the hearing of complaints as to real estate 
''aluations; such expenses being, in your opinion, "contingent ·expenses" 
within the meaning of sec:tiou 5585 of the General Code. You also state that 
the tax commission has recently promulgated a rule to the contrary. In your 
letter you stated that you were not requesting a formal ruling, unless this 
office should desire to render one or had already rendered such an opinion 
which had not been called to your attention. 

No such opinion has been rendered by this department. Upon careful 
consideration it is believed best to give an opinion on the question, so that 
all administrative officers who desire to follow that opinion may govern 
themselves by a uniform rule. 

The question as to what constitutes "contingent expenses" within the 
meaning of section 5585 of the General Code and statutes similar thereto 
has been considered several times by this department. The first of such 
opinions (all of which you have seen) was that of Attorney-General Hogan, 
addressed to the tax commission under date of April 24, 1914, (Annual Report 
for that year, Vol. I, p. 514). This opinion dealt with section 35 of· the so­
called "Warnes law" (103 0. L., 786-795), designated as section 5614 of the 
General Code, providing in part that: 

"The contingent expenses of the district assessor and district 
board of complaints, including postage and express charges, their 
actual and necessary traveling expenses and those of their deputies, 
a~sistants, experts, clerks or employes on official business outside of 
the district whetl. required by orders issued by the tax commission of 
Ohio shall be allowed and paid as claims against the county." 

This language, it will be observed, is identical, save for the designation 

18-Vol. 1-A. G. 



546 OPINIONS 

of the officers involved, with that occurring in present section 5585 of the 
General Code. 

The question submitted to Mr. Hogan was as follows: 

"Does 'contingent expenses' include such expenses as automobile 
hire, car fare and the like for these various officers while in the 
exercise of their duties within their respective jurisdictions?" 

Mr. Hogan in discussing this question used the following language: 

"The term 'contingent expenses' has a well understood, technical 
meaning, viz.: those expenses miscellaneous in character, which the 
legislative body presumes will be incurred in the natural course of 
official business, but the exact character of which cannot be so 
definitely ascertained in advance as to permit specific enumeration of 
them. 

* * * * * * 
By specifically enacting that postage and express charges and 

certain traveling expenses shall be included within the purview of 
'contingent expenses' of which the sentence speaks, the general as­
sembly has made it plain, I think, that such charges and expenses 
would not, without the provision, have been contemplated within the 
meaning of the phrase, being expenses the incurring of which is a 
certainty and which are, therefore, not of the miscellaneous and un­
ascertainable character ordinarily contemplated by the term 'contin­
gent expenses.' 

* * * * * * 
In the very nature of things t!J.e district assessors and their depu-

ties are required to 'travel' in the performance of their duties. Real 
estate * * * must be valued 'on actual view' (section 5554 G. C.) 
* * *· In other words, the assessment of property which the 
Warnes law contemplates, cannot be made without going from place 
to place within the assessment district. This, in my judgment, does 
not constitute 'traveling' * * *· 

Therefore, the question * * * is whether or not automobile 
hire constitutes a 'contingent expense' within the meaning of the term 
as used in the section without reference to the scope of the phrase 
as determined by the inclusion therein of certain 'traveling expenses.' 

If it is such a contingent expense, then the fact that it is incurred 
in the county would not prevent its lawful allowance. 

In my opinion automobile hire might, under certain circum­
stances, constitute 'contingent expense'. * * * I am satisfied that 
in the ordinary discharge of the duties of their respective offices, the 
district assessor and the district board of complaints would not have 
any right to incur expenses of this character, but circumstances might 
conceivably arise in which the hire of an automobile or any vehicle 
might be necessary in order to enable the assessor or the board of 
complaints to discharge their respective duties." 

Later in the opinion Mr. Hogan remarks that he does not feel able to 
say "that under special circumstances an expenditure 'for car fare' might not 
be regarded as a contingent expense rather than as traveling expense.'' 

It will be seen that Mr. Hogan's opinion .is based upon the following 
points: 
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(1) No traveling expense, as such, can be allowed where the "travel" 
occurs within the county. 

(2) The ordinary necessity of going from place to place to view property 
required to be assessed on actual view is neither "traveling" nor a matter of 
"contingency". 

(3) But under special circumstances there might be necessity for going 
from p'iace to place within the county otherwise than in the ordinary course 
of the routine duties of these officers, and where such necessity arises in 
this manner and expense is incurred for such purpose it is a proper "contin­
gent expense" for which the auditor and the members of the board of com­
plaints (though not their experts, deputies, assistants, etc.) may be lawfully 
reimbursed. 

The second opinion, which was rendered by Mr. Turner, (Opinions of 
Attorney-General 1916, Vol. I, p. 623) was based upon section 36 of the so­
called "Parrett-Whittemore law", which has become section 5585 G. C., the 
section now under consideration. It related both to expenses of the em­
ployes of the taxing department of the county auditor's office and to expenses 
of the members of the board of revision, by way of automobile hire, livery 
and car tickets in necessary trips made by them. Mr. Turner's opinion con­
curs in the conclusion of Mr. Hogan's opinion, but points out the change in 
the law which occurred when the Warnes law was repealed and the Parrett­
Whittemore law was enacted in its stead. The conclusion of the opinion is 
expresse'd in the following paragraph: 

"The fact must not be overlooked, however, that under the Par­
rett-Whittemore law, the duty of appraising property in the first in­
stance is placed upon the local assessors * * * and by the assist­
ant assessors selected under the conditions and in the manner pro­
vided by * * * said act. Inasmuch as the county auditor himself, 
or acting through his deputies or assistants, is not charged by any 
provision of the act with the duty of appraising real property in the 
first instance as was required of the district assessor and his deputies 
under the provisions of the Warnes law, and inasmuch as the mem­
bers of the county board of revision in the performance of their 
ordinary duties as a board of equalization * * * and as a board 
of complaints * * * are not required to incur traveling expenses 
in the sense the term is above used, I think it necessarily follows that 
if circumstances arise which occasion the expenses referred to in your 
inquiry such expenses so incurred by the officers and employes named 
in the above provision of section 5585 G. C. could not in the very 
nature of things be determined in advance and are therefore 'con­
tingent expenses' within the meaning of the term as used in said 
statute." 

The third opinion referred to was rendered by Attorney-Generai McGhee 
(Opinions of Attorney-General 1918, Vol. I, p. 149). The question submitted 
to the then Attorney-General arose under the present law amending the Par­
rett-Whittemore law (107 0. L. 40), in which, however, what is now section 
5585 was virtually re-enacted. That question related solely to the expenses 
of the county auditor and did not touch the question as to the expenses of 
the members of the county board of revision. Attorney-General McGhee de­
parted from the reasoning of his predecessors to a certain extent, as will 
be evident from the following quotation from his opinion: 
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"I do not find myself able to follow Mr. Hogan in his application 
of the rule of construction involved in the conclusion reached by him 
that traveling expenses incurred by the assessing officers in the dis­
charge of their duties within the county were not within the purview 
of the term 'contingent expenses' as used in the statute there under 
consideration, and which is found also in the provisions of section 
5585 General Code, above quoted. This rule of construction stated in 
general terms is that where the legislature has expressly included 
certain things within the meaning of the general terms of an act a 
presumption of legislative intention arises that but for such express 
inclusion the particular things mentioned would be excluded from the 
meaning of the general terms. It is clear, however, that this rule of 
construction has no application where the particular things included 
within the meaning of the general provisions of the act are men­
tioned by way of abundant caution, and this, to my mind, is the case 
with respect to the matter of postage and express charges * * *. 

With respect to the matter of traveling expenses it may be ob­
served as a limitation or modification of the rule of construction above 
noted that where there is some special reason for mentioning one 
thing and none for mentioning a second, which is otherwise within 
the statute, the absence of any mention of the latter will not exclude 
it. * * * I think there were obvious reasons for making special 
inclusion of traveling expenses incurred by the assessing officer out­
side of his county which would not apply to the matter of traveling 
expenses in the discharge of his duties within the county. * * *. 

I do not think, therefore, that * * * the matter of traveling 
expenses * * * is to be necessarily excluded from the meaning of 
the term 'contingent expenses' as used in either of these sections by 
force of the rule of construction above discussed and applied by 
Attorney-General Hogan * * *." 

This difference of opinion seems to have turned out to be rather academic 
than practical, however, as Attorney-General McGhee goes on in his opinion 
as follows: 

"Irrespective of this question, however, I am inclined to the view 
that Mr. Hogan was correct in his conclusion that * * * traveling 
expenses incurred by the district assessor and his deputies * * * 
within the county were not 'contingent expenses' within the meaning 
of the term as used in section 35 of the Warnes law. Section 5554 
General Code as it then read required real estate to be valued on 
actual view * * *. Now 'contingent expenses' are such as are pos­
sible or liable to be incurred, but which are not in any sense certain 
to be incurred; and measuring the question by this rule it might weU 
be that expenses incurred by the assessor of real estate in traveling 
to and from the real property to be assessed could not be justly 
considered as 'contingent expenses' * * *; and upon this view, 
* * * Mr. Hogan was correct in holding that such traveling ex­
penses could not be paid." 

Thereupon, the opinion goes on to note that in the legislation of 1917 the 
requirement for actual view in the assessment of real estate had been dis­
pensed with (section 5554), and concludes as follows: 

"Although in special instances it may be both desirable and neces-
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sary for the county auditor as such assessing officer to assess par­
ticular properties on a view of the same, and thus incur expenses in 
traveling in some way for the purpose of viewing said properties, 
such view * * * is not now required and it can no longer be said 
that the matter of expenses incurred in traveling within the county 
for the purpose of viewing property to be assessed is one of such 
certainty as to be excluded from the essential meaning of the term 
'contingent expenses'. 

On consideration of the whole question I am inclined to the view 
that the reasonable official expenses incurred by the county auditor 
* * * in the discharge of his duties in the assessment of such prop­
erty may be said to be fairly authorized by the provisions of section 
5585 of the General Code. This would include the matter of street 
car fare,. automobile hire and expenses of like kind necessarily in­
curred in the discharge of his duties. * * *." 

5Ml 

The foregoing quotations make it clear that on any theory adopted by 
any of the former attorneys general whose opinions have been referred to, 
an expense of the kind about which you inquire, if proper and necessary, 
would be authorized for reimbursement as "contingent expenses". In Mr. 
Hogan's view it. would not be a "traveling" expense and would be "contin­
gent" because the. ordinary and routine work of the board of complaints 
(now the board of revision) did not involve the incurring of such expenses in 
connection with the hearing of complaints. In Mr. McGhee's view such ex­
penses would be "traveling expenses" but would not be on that account ex­
cluded from the category of "contingent expenses" and, the other conditions 
concurring, as above stated, could be authorized as such "contingent ex­
penses". 

In the opinion of this department, it is not only not unlawful for one or 
more members of the board of revision to visit real estate, the taxable value 
of which is in question in a proceeding on complaint before the board, but 
it is quite within the line of duty of the board to have such a view or in­
spection of the premises in question. If in securing such view expenses are· 
incurred for transportation, it is believed that on the principles of the opin­
ions quoted, with which this department now fully concurs, reimbursement 
may lawfully be afforded to the officers so incurring them. 

As you point out, this principle does not cover the regular use of an 
automobile by the members of the board of revision while on duty, nor the 
payment of other transportation charges as a regular or routine matter. 
Your conclusion that occasional expenses of this kind occurring under the 
circumstances above outlined are proper "contingent expenses" is correct, 
and can be adopted without opening the door to the allowance of such ex­
penses as those incurred by a member of the board in traveling to or from 
the county seat for the purpose of attending meetings, etc. 

It is acordingly the opinion of this department that the members of the 
county board of revision are entitled to be reimbursed for expenses incurred 
by them in making an actual view of real estate, where they are dissatisfied 
with the character of the evidence which has been produced before them on 
complaints as to valuations. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attomey-General. 


