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OPINION NO, 74-085 

Syllabus: 

1, The vacation rights of an employee of a county welfare 
department were governed by R,C, 325,19 from 1966 until such 
employees were granted the same vacation rights as state em­
ployees by an amendment to R,C, 121,161 in 1973, 

2. For the purposes of R.c. 325.19 a county welfare em­
ployee, who had formerly served as county treasurer, should be 
credited with his years of service as a county officer, in com­
puting the amount of vacation leave to which he is entitled. 
(First branch of syllabus of Opinion No, 65-145, Opinions of 
the Attorney General for 1965, overruled,) 

To: Otis R. Hess, Jr., Fayette County Pros. Atty., Washington, C.H., Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, October 7, 1974 

I have your request for an opinion which reads in part 
as follows: 

"An individual has served four terms as the 
County Treasurer for Fayette County, Ohio. There­
after, from approximately May 7, 1964 through June 
30, 1966 (a period of two years and fifty four ~ays) 
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he was employed by the State of Ohio, Division of 

Aid for the Aged. On July 1, 1966, he was trans~ 

ferred to the Fayette County Welfare Department, 

bringing with him accrued vacation time in the 

amotant of twelve days and thirty five and five­

eightha d.ays sick leave. 


"Under Aid for Aged employment, he was e:'.'l­
titled to ten working days per year vacation. 
When he was transferred to the Fayette County 
Welfare Department, he requested an additional five 
days vacation per year for a total of fifteen days 
vacation baaed on the fact that he had been the 
County Treasurer for sixteen years. 

"Three years later (baaed on~ interpretation 
of O.R.C. Sec. 325.19) the Director of the Fayette 
County Department of Welfare discussed the granting 
of the employee's request for fifteen days vacation 
per year and desire to cut him back to ten days per 
year with a make-up adjustment over the following 
years. 

"Would you please give me your opinion concerning 
the following questions: 

l. The application of o.R.c. S 325.19 to 
the entitlement of the employee's vacation 
time? 

2. Was the employee entitled to three weeks 
vacation because of his years of service? 

3. If the employee is not entitled to the 
additional vacation time, in what manner, 
if any, need he reimburse the County for 
the over-payment?" 

As I understand it, the individual C!)ncerned served as 
County Treasurer for sixteen years. Thereafter, beginning in 
May 1964, he became a public employee, first of the State for 
a period of approximately two years, and subsequently of the 
County Welfare Departnient. At the time of this last transfer 
he was allowed fifteen days vacation per year, based on his 
sixteen years service as a county officer, since under R.C. 
325.19 county employees having ten or more years of county 
service were at that time entitled to fifteen days ar.nual vaca­
tion. Three years later the Director of the County Welfare 
Department challenged this interpretation of R.C. 325.19. Your 
first question is whether that Section of the Revised Code 
applies to this case. 

When the individual became an employee of the County Wel­
fare Department in 1966, the vacation rights of state employees 
under R.C. 121.161 were significantly greater than those of 
county employees under R.c. 325.19. However, in 1973 the 
General Assembly amended R.C. 121.161 to give county welfare 
e~loyees the same vacation benefits as state employees. In per­
t nent part the amended Section reads as follows: 

"***A full-time state employee or county 

welfare employee with fifteen or more years of 
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service with the state or any political sub­

division of the state shall have earned and is 

entitled to one hundred sixty hours of vacation 

with full pay. * * * 


"* * * * * * * * * 
"***Notwithstanding section 325.19 of the 


Revised Code, county welfare employees shall re­
ceive vacation benefits as provided in this section." 


Moreover, the General Assembly has just recently a"!IE!nded 
R.c. 325.19 to grant all county employees equal vacation rights 
with those accorded to state employees. Am. S.B. No. 408, ef­
fective July 22, 1974. 

There is, however, nothing in the language of either of the 
above amendments to indicate that the General Assembly intended 
them to operate retroactively, and R.C. 1.48 provides: 

"A statute is presumed to be prospective 

in its operation unless expressly made retro­

spective." 


I conclude, therefore, that this individual's vacation 
rights were governed by R.C. 325,19, from the time he became 
an employee of the County Welfare Department in 1966, until 
county welfare employees were granted the same vacation rights 
as state employees by the amendment of R.C. 121.161 in 1973. 

Your aacond question is whether, in determining the em­
ployee's vacation rights from 1966 to .1973 under R.C. 325.19, 
his previous terms as County Treasurer should be included in 
the computation of his years of county service. During the 
period in question the language of R.C. 325.19 read substantially 
as follows: 

"Each full-time employee in the several 

offices and departments of the county service, 

including full-time hourly-rate employees, after 

service of one year, is entitled during each 

year thereafter, to two calencar weeks, excluding 

legal holidays, of vacation leave with full pay. 

Employees having ten or more years of county 

service are entitled, during each year thereafter, 

to three calendar weeks of vacation leave with 

full pay. Employees having twenty or more years 

of county service are entitled, during each year 

thereafter, to four calendar weeks of vacation 

leave with full pay. * * * 


"* * * * * * * * *" 
Your second question requires an interpretation of the term, "county 
service", as it is used in R.C. 325.19. If service as a county 
officer, specifically county treasurer, qualifies as "county 
service" under R.C, 325.19, one who has sixteen years of such ser­
vice would have been entitled to three weeks of vacation leave 
pursuant to that Section. 

The difficulty results from the fact that public officers, 
as opposed to public employees, are not entitled to vacation 
leave. As was noted by one of my predecessors in Opinion No. 
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3239, Opinions of the Attorney General for 1962, at pages 670 
and 671: 

"The attributes which mark the distinction 

between public officers and public employees, 

particularly those relating to hours of work 

and compensation, compel me to the conclusion 

that the word 'employee' as used in Section 

325.19, supra, is not intended to include with­

in its mean ng persons who are elected public 

officers of the county. Such persons are not 

entitl~d to (or limited to) any particular period 

of time for vacation leave." 


The distinction between officer and ew..,loyee is important in this 
context, for an officer takes his compensation as incident to 
his office, and not on the basis of work performed. Similarly an 
officer is not bound by a SO week-year, 40 hour-week, but rather 
performs his job as the demands of his office dictate. Thus, the 
legislature geared R.C. 325.19 toward one who i3 an employee, in 
order to establish a uniform policy of vacation benefits for 
county employees. See Opinion No. 3548, Opinions of the Attorney 
General for 1963, page 68; and cf., Opinion No. 73-104, Opinions 
of the Attorney General for 1973, and Opinion No. 74-021, Opin­
ions of the Attorney General for 1974. 

The question, then, is whether "county service", as used in 
R.c. 325.19 which governs the vacation rights of employees, in­
cludes service as an officer of the county. 

Although it is true that there is no specific statutory
definition of "county service" and that R.C. 325.19 has specific 
application only to county employees, Chapter 124 of the Revised 
Code which deals with the civil service system of lhe State 
defines 'civil service' as including "all offices and posi­
tions of trust or employment in the 8ervice of the state and the 
counties,***·" R.C. 124.0l(A). I think it clear, therefore, 
that both the officers of a county and the employees thereof 
are included in the "county service." Cf. Opinion No. 66-149, 
Opinions of the Attorney General for 1966, in which my prede­
cessor said that "it would seem that the General Assembly in­
tended the broadest coverage legally permissible for Section 
325.19, Revised Code." See also Opinion No. 66-120, Opinions 
of the Attorney General for 1966. 

I find nothing to the contrary in the three opinions of 
prior Attorneys Ge..neral to which you direc:O:ed my attention 
in your letter of request. In Opinion No. 70-072, Opinions 
of the Attorney General for 1970, a county employee sought to 
have his vacation period determined upon the basis of prior ser­
vice as a city official. This was not, as here, a question of 
computation of "county service." Furthermore, that opinion was 
superceded by the enactment of R.c. 9.44, effective August 27, 
1970. In the other two opinions the question was whether a 
public officer could, upon termination of his service as such of­
ficer, be compensated for vacation time which he did not use while 
in office. Opinion No. 3548, Opinions of the Attorney General for 
1963, and Opinion No. 3239, Opinions of the Attorney General for 
1962. As we have already seen above, the answer to this ques­
tion must clearly be in the negative, for a public officer is 
neither entitled to, nor limited to, any specific period of time 
for vacation leave. But this has nothing to do with the ques­
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tion of whether a public officer is considered to be in the pub­
lic service. 

Nor do I think there is anything contrary to the present 
conclusion in the holdings of two other recent opinions, Opinion
No. 73-104, Opinions of the Attorney General for 1973, and Opinion 
No. 74-021, Opinions of the Attorney General for 1974. Both of 
these opinions involved state officers who were retiring a• of­
ficers but were seeking reimbursement for unused leave accrued 
during prior service as state employees. I held there that the 
language of the pertinent statutes prohibited such reimbursement to 
one who retired as an officer. 

One further opinion must be noted. In the first branch of 
the syllabus in Opinion No. 65-145, Opinions of the Attorney 
General for 1965, my predecessor held that a state employee
who had formerly been a state officer could not be given credit 
for his years as an officer in determining his vacatio~ leave as an 
employee - a holding squarely in conflict with my present con­
clusion. I must disagree with that opinion, the sole basis for 
which was a quotation from Opinion No. 3548, supra, to the ef­
fect that a state officer is not, like a state employee, subject 
to the provisions of the vacation leave Section of the Code. 
But the quotation was not applicable to the facts before my
predecessor in Opinion No. 65-145" And here, on the contrary, 
we are concerned with a county employee who had formerly served 
as County Treasurer. 

In view of the fact that your second question is answered 
in the affirmative, an answer to the third question is unnecessary. 

In specific answer to your questions it is my opinion, and 
you are so advised, that: 

1. The vacation rights of an employee of a county welfare 
department were governed by R.c. 325.19 from 1966 until such 
employees were granted the same vacation rights as state em­
ployees by an amendment to R.C. 121.161 in 1973. 

2. For the purposes of R.C. 325.19 a county welfare em­
ployee, who had formerly served as county treasurer, should be 
credited with hls years of service as a county officer, in com­
puting the amount of vacation leave to which he is entitled. 
(First branch of Byllabus of Opinion No. 65-145, Opinions of the 
Attorney General for 1965, overruled.) 




