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OPINION NO. 2009-010 

SylJabus: 

2009-010 

A person may serve simultaneously in the positions of director of a county­
wide emergency management agency and member of a charter city legislative 
authority, provided no local charter provision, resolution, ordinance, or departmental 
regulation prohibits such simultaneous service and the person, as a member of the 
legislative authority, abstains from participating in any deliberations, discussions, 
negotiations, or votes concerning the making of contributions of public moneys to 
the countywide emergency management agency. 

To: Robin N. Piper, Butler County Prosecuting Attorney, Hamilton, Ohio 
By: Richard Cordray, Ohio Attorney General, March 25, 2009 

You have requested an opinion whether the positions of director of a coun­
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tywide emergency management agency (CEMA) and member of a charter city 
legislative authority are compatible. For the reasons that follow, a person may serve 
simultaneously in these two positions, provided no local charter provision, resolu­
tion, ordinance, or departmental regulation prohibits such simultaneous service and 
the person, as a member of the legislative authority, abstains from participating in 
any deliberations, discussions, negotiations, or votes concerning the making of 
contributions of public moneys to the CEMA. 

Compatibility Test 

The following seven questions are used to determine whether a person may 
serve simultaneously in two public positions: 

1. 	 Is either of the positions a classified employment 
within the terms of R.C. 124.57? 

2. 	 Does a constitutional provision or statute prohibit the 
holding of both positions at the same time? 

3. 	 Is one position subordinate to, or in any way a check 
upon, the other? 

4. 	 Is it physically possible for one person to discharge the 
duties of both positions? 

5. 	 Is there an impermissible conflict of interest between 
the two positions? 

6. 	 Are there local charter provisions, resolutions, or ordi­
nances which are controlling? 

7. 	 Is there a federal, state, or local departmental regula­
tion applicable? 

See 2007 Op. Att'y Gen. No. 2007-037 at 2-377; see also 2 Ohio Admin. Code 
123: 1-46-02. 

Discussion of R.c. 124.57 

Question one asks whether either of the positions is a classified employment 
within the terms ofR.C. 124.57. This statute prohibits, except as provided therein, 
persons in the classified service of counties and cities from holding partisan politi­
cal offices. l See rule 123:1-46-02(C)(1), (6). 

Let us now consider whether a person holding either of the positions in 
question is in the classified service of a county or city. A member of a city legisla­
tive authority, as an elected officer of the city, is in the unclassified service of the 
city. See R.C. l24.1l(A)(1); R.C. 731.01. R.C. 124.57 thus does not apply to this 
position. 

1 A provision in a city charter, ordinance, resolution, or collective bargaining 
agreement may authorize an officer or employee in the classified service of the city 
to hold a partisan political office. 2006 Op. Att'y Gen. No. 2006-005 at 2-47 n.6; 
1991 Op. Att'y Gen. No. 91-065 (syllabus, paragraph one). 
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The position of director of a CEMA also is not subject to R.C. 124.57's 
prohibition. While a CEMA is statutorily designated as a county board, see R.C. 
5502.26(C), the officers and employees of such an agency are not in the classified 
service of the county for purposes ofR.C. 124.57. 

As stated above, R.C. 124.57's prohibition applies to persons in the classi­
fied service of counties. For purposes of R.C. 124.57, "classified service" means 
"the competitive classified civil service." R.C. 124.01(C) (emphasis added). R.C. 
124.01(A) further states that the "civil service" ofthe counties includes "all offices 
and positions oftrust or employment ... in the service ofthe counties." (Emphasis 
added.) Accordingly, in order for R.C. 124.57's prohibition to apply, a person must 
hold a position that is in the service of a county. See 1985 Op. Att'y Gen. No. 85­
012 at 2-47. 

A position is in the service of a county under R.C. Chapter 124 when (1) the 
position constitutes a position of trust or employment with the county and (2) the 
person holding the position is compensated, in whole or in part, from county 
moneys. See Portage County Comm 'rs v. Schwab, Case No. 1518, 1985 Ohio App. 
LEXIS 7671 (Portage County May 17, 1985); In re Appeal ofFord, 3 Ohio App. 3d 
416,446 N.E.2d 214 (Franklin County 1982). Because a CEMA is created and 
financed by a county and other political subdivisions within the county, see R.C. 
5502.26; R.C. 5502.31, the officers and employees of a CEMA are in the service of 
an entity that is separate and distinct from the county and other political subdivi­
sions that established the agency. See 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-063 at 2-281; 
1954 Op. Att'y Gen. No. 4224, p. 460, 464-65; 1952 Op. Att'y Gen. No. 1122, p. 
67. 

As explained in 1954 Op. Att'y Gen. No. 4224, p. 460, 464-65, it would be 
utterly futile to attempt to operate' 'a semi-autonomous entity having an existence 
apart from and in a sense independent of the several subdivisions which joined in its 
creation. . . as though it constituted a subordinate administrative agency of each of 
the several subdivisions concerned." Rather, when an entity is created and financed 
by multiple political subdivisions, the officers and employees of that entity are in 
the service of that entity instead of anyone of the political subdivisions. See 1989 
Op. Atry Gen. No. 89-063 at 2-281; 1954 Op. Att'y Gen. No. 4224, p. 460, 464-65; 
1952 Op. Att'y Gen. No. 1122, p. 67. Thus, since a CEMA is created and financed 
by multiple political subdivisions, the director of such an agency is not in the ser­
vice of the county that participated in the creation of the agency. Accordingly, the 
prohibition of R.C. 124.57 does not apply to the position of director of a CEMA and 
does not operate to prevent such a director from serving simultaneously as a member 
of a city legislative authority. 

Constitutional Provisions and Statutes Prohibiting the Holding of An­
other Public Position 

Question two asks whether a constitutional provision or statute prohibits a 
person from holding both positions at the same time. R.C. 731.02 prohibits a 
member of a city legislative authority from holding' 'any other public office, except 
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that of notary public or member of the state militia."2 A member of a city legisla­
tive authority who violates this provision of R.C. 731.02 "shall forthwith forfeit" 
his office. R.C. 731.02. 

It has long been held in Ohio that the requisite elements in determining 
whether a position is a public office are: 

(1) the incumbent must exercise certain independent public duties, a 
part of the sovereignty of the state; (2) such exercise by the 
incumbent must be by virtue of his election or appointment to the 
office; (3) in the exercise of the duties so imposed, he can not be 
subject to the direction and control of a superior officer. 

1963 Op. Att'y Gen. No. 3548, p. 58, 61; accord State ex reI. Landis v. Bd. of 
Comm'rs ofButler County, 95 Ohio S1. 157, 159-60, 115 N.E. 919 (1917); State ex 
reI. Attorney General v. Jennings, 57 Ohio St. 415, 49 N.E. 404 (1898) (syllabus, 
paragraph two). 

Applying the foregoing criteria to the position of director of a CEMA, it is 
readily apparent that the position is not a public office. Pursuant to R.C. 
5502.26(A)(4), a director is "responsible for coordinating, organizing, administer­
ing, and operating emergency management in accordance with the agency's 
program [for emergency management], subject to the direction and control of the 
executive committee" of the CEMA. A director of a CEMA thus performs his 
duties and responsibilities under the direction and control of the executive commit­
tee of the CEMA. Accordingly, in the exercise of his duties, a director ofa CEMA 
does not act independently in the performance of a governmental function and, as 
such, does not hold a public office. 

Because the position of director of a CEMA is not a public office, R.C. 
731.02 does not prohibit a director from serving as a member of a city legislative 
authority. Therefore, question two of the compatibility test may be answered in the 
negative. 

Subordination and Control 

Question three asks whether one position is subordinate to, or in any way a 
check upon, the other. The director of a CEMA is appointed and removed by, and 
subject to the direction and control of, the executive committee of the CEMA. R.c. 

2 A charter city through its powers of local self-government may "determine 
upon qualifications for its councilmen which may be different from those provided 
by [R.C. 731.02]." State ex reI. Bindas v. Andrish, 165 Ohio S1. 441, 136 N.E.2d 43 
(1956) (syllabus, paragraph tWO l . See generally 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-032 
at 2-330 and 2-331 (in charter pities a statute concerning a matter of local self­
government involving procedure applies unless there is either (1) a conflicting 
charter provision or (2) a chart T provision that reserves home rule authority to 
permit enactment of legi latioD at variance with the statute and accompanying 
legislation that conflicts with the statute). 
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5502.26. A member of a city legislative authority, as an elected city officer, see R.C. 
731.01, serves and is responsible to the city's electorate. Thus, neither position is 
responsible for appointing or removing a person from the other position. The posi­
tions also operate independently of each other, and neither is required to assign 
duties to, or supervise, the other. Therefore, neither position is subordinate to, or in 
any way a check upon, the other. 

Physical Ability to Hold and Serve in Both Positions 

Question four asks whether it is physically possible for one person to 
perform the duties of both positions. This is a factual question that is best addressed 
by local officials since they may more accurately determine the time constraints and 
demands imposed upon the positions in question. See 2008 Op. Att'y Gen. No. 
2008-020 at 2-213. 

We caution, however, that a member of a city legislative authority, as an 
elected city officer, is required to perform duties imposed by statute and, where the 
nature of such duties requires the member to be present at a particular time or place, 
or act in a particular manner, the member must be able to do so. See generally R.C. 
3.17 ("[a]ny member of a board, commission, council, board of trustees of an 
institution of higher education, or other public body of the state, except a member 
of the general assembly or a judge of any court in the state, who fails to attend at 
least three-fifths of the regular and special meetings held by that board, commis­
sion, council, board of trustees, or public body during any two-year period forfeits 
the member's position on that board, commission, council, board of trustees, or 
public body"). Also, if a member of a city legislative authority who is employed as 
a director of a CEMA is required to perform his duties as a member of the legisla­
tive authority during his regular work hours as a director, the member must take ap­
proved vacation or personal leave or leave without pay for the time he is absent 
from his duties as director. 

Conflicts of Interest 

Question five asks whether there is a conflict of interest between the two 
positions.3 It is a well-settled principle that a person may not hold two public posi­
tions concurrently if the "responsibilities in one position are such as to influence 
the performance of his duties in the other position, thereby subjecting him to influ­

3 The Ohio Ethics Commission, rather than the office of the Attorney General, is 
required by R.C. 102.08 to address the application of the ethics and conflict of inter­
est provisions ofR.C. Chapter 102 and R.C. 2921.42-.43. We will, therefore, refrain 
from interpreting and applying these provisions by way of a formal opinion. 1987 
Op. Att'y Gen. No. 87-033 (syllabus, paragraph three). Questions concerning the 
interpretation and application of these provisions in your particular situation should 
instead be directed to the Ohio Ethics Commission. See, e.g., Ohio Ethics Comm'n, 
Advisory Op. No. 88-005, slip op. at 3 (R.C. 1724.10, which requires a city official 
to serve on the governing board of a community improvement corporation 
designated as an agency by the city, does not exempt the official from the provisions 
ofR.C. Chapter 102). 
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ences which may prevent his decisions from being completely objective." 1980 
Op. Att'y Gen. No. 80-035 at 2-149. 

A study of the powers, duties, and responsibilities of the positions discloses 
that the legislative authority of a charter city may make contributions of public 
moneys to a CEMA! R.C. 5502.26; R.C. 5502.31. If a member of a city legislative 
authority who serves as the director ofa CEMA were required to deliberate, discuss, 
negotiate, or vote on the making of contributions of public moneys to the CEMA, it 
might be difficult for the member of the legislative authority to perform his duties 
and exercise his discretion in a completely objective and disinterested manner 
because of his position with the CEMA. 

Although conflicts of interest may arise between the positions in question, 
the General Assembly has authorized a member of a city legislative authority to 
serve as the director of a CEMA. R.C. 5502.26(A) states, in part, that "[t]he 
director/coordinator of emergency management may be an official or employee of 
any political subdivision entering into the countywide agreement, except that the 
director/coordinator shall not be the chief executive of any such political 
subdivision.' '5 

In similar situations, prior Attorney General opinions have determined that, 
when the General Assembly has authorized a public officeholder to hold another 
public position, the officeholder may serve in the other position despite the exis­
tence of conflicts of interest between the two positions. See, e.g., 2009 Op. Att'y 
Gen. No. 2009-005; 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-037; 1977 Op. Att'y Gen. No. 77­
034. Accordingly, pursuant to R.c. 5502.26(A), the positions of member of a city 
legislative authority and director of a CEMA are not rendered incompatible because 
of the possibility of conflicts of interest between the two positions. 

Nevertheless, because the conflict of interest involves decision-making 
authority by the person as a member of the city legislative authority, he has a duty 
to abstain from participating in any deliberations, discussions, negotiations, or votes 
ofthe legislative authority concerning the making ofcontributions ofpublic moneys 
to the CEMA. See 2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-025 at 2-170; see note three, 
supra. Consequently, a person who serves as a member of a city legislative author­
ity and director of a CEMA is not subject to impermissible conflicts of interest, 
provided the person, as a member of the legislative authority, abstains from 
participating in any deliberations, discussions, negotiations, or votes concerning the 
making of contributions ofpublic moneys to the CEMA. 

4 Because you have not stated that the person as the director of a countywide 
emergency management agency will serve on the local emergency planning com­
mittee appointed under R.c. Chapter 3750 for the emergency planning district that 
includes his county, see R.C. 5502.38, we presume that the person will not do so. 

5 The chief executive of a city for purposes of R.c. 5502.26 is the mayor or city 
manager. R.C. 5502.21(C). 
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Applicability of Charter Provisions, Resolutions, or Ordinances, and 
Federal, State, and Local Regulations 

Questions six and seven concern the applicability of charter provisions, 
resolutions, or ordinances, and federal, state, and local regulations. No federal or 
state regulation prohibits a person from serving simultaneously in the positions in 
question.6 Whether an applicable local charter provision, resolution, ordinance, or 
departmental regulation prohibits a person from serving in two positions at the 
same time is a question for local officials to answer. Therefore, absent a local charter 
provision, resolution, ordinance, or departmental regulation rendering the positions 
of director of a CEMA and member of a charter city legislative authority incompat­
ible, the positions are compatible.7 

Conclusion 

In sum, it is my opinion, and you are hereby advised that, a person may 
serve simultaneously in the positions of director of a countywide emergency 
management agency and member of a charter city legislative authority, provided no 
local charter provision, resolution, ordinance, or departmental regulation prohibits 
such simultaneous service and the person, as a member of the legislative authority, 
abstains from participating in any deliberations, discussions, negotiations, or votes 
concerning the making of contributions of public moneys to the countywide emer­
gency management agency. 

Except as provided in 5 U.S.C.S. § 1502( c) and 5 U.S.C.S. § 1503, if a local of­
ficer or employee is employed principally in connection with an activity that is 
financed in whole or in part by loans or grants made by the federal government, and 
exercises some function in connection with that activity, the local officer or em­
ployee may not be a candidate for elective office. See 5 U.S.C.S. § 1501(4); 5 
U.S.C.S. § 1502(a)(3); see also 5 C.F.R. § 151.101(d); 5 C.F.R. § 151.111(a); 5 
C.F.R. § 151.121(c); 5 C.F.R. § 151.122. 

Whether the foregoing prohibition applies in your situation is a question of 
fact that must be addressed by local officials or, ultimately, the courts. See 1999 Op. 
Att'y Gen. No. 99-007 at 2-55; 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-057 at 2-232. For guid­
ance in answering this question, local officials may contact the United States Office 
for Special Counsel. See 5 U.S.C.S. § 1504. 

7 A collective bargaining agreement entered into by a public employer and its 
employees pursuant to R.C. Chapter 4117 may contain language that might prohibit 
an employee covered by the agreement from holding another public position. See 
R.c. 4117.03(A)(4); R.C. 4117.08(A); R.C. 4117.10(A). Whether the provisions of 
a collective bargaining agreement apply in a given instance must be addressed on a 
case-by-case basis by the parties to the agreement. See 1991 Op. Att'y Gen. No. 91­
065 at 2-311. 




