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INHERITANCE TAX LAW-JUDGE OF COMBINED COMMON PLEAS 
AND PROBATE COURTS NOT ENTITLED TO RECEIVE FOR OWN 
USE SPECIAL FE~S IN INHERITANCE TAX CASES PROVIDED FOR 
BY SECTION 5348-11 G. C. 

A judge of the combined common pleas and probate courts is not entitled to 
receive for his own use the special fees in inheritance tax cases provided for by 
section 5348-11 of the General Code. 

CoLUMBUS, OHIO, August 12; 1921. 

RoN. R. VI/. CAHILL, Common Pleas Judge, Napoleon, Ohio. 
DEAR SIR :-=In your letter of July lith you inquire whether or not a judge 

of the combined common pleas and probate courts, in a county in which such 
combination has been effected, is entitled to receive the inheritance tax fees 
prescribed for the probate judge by the provisions of the inheritance tax law. 

Article IV, section 7 of the constitution authorizes the combination of the 
courts of common pleas and probate under the name of the "court of common 
pleas." Section 1604-1 and succeeding sections of the General Code regulate 
the procedure for effecting this combination. 

Section 1604-3 provides that in the event of the casting of a majority vote 
m favor of the combination by the electors 

"such courts shall stand combined and consolidated at the expiration 
of the term for whi~h the probate judge has been elected in the county 
wherein such election has been held." 

Section 1604-4 provides as follows: 

"When the probate court and the court of common pleas have been 
combined there shall be established in the court of common pleas a 
probate division and all matters whereof the probate court has juris­
diction by law shall be filed in and separately docketed in said probate 
division, and the resident judge of the court of common pleas, shall 
appoint the necessary deputies, clerks and assistants to have charge 
and perform the work incident to the probate division. The salaries 
of such deputies, clerks and assistants to be regulated by section 
2980-1 of the General Code. Error may be prosecuted or appeals 
taken from said probate division to the court of appeals in all cases· 
where the same lie to the court of common pleas in counties where 
such courts have not been combined." 

None of these sections deals with the subject of fees. 
Section 14 of article IV of the constitution provides that: 

"The judges of the * * * court of common pleas, shall, at 
stated times, receive, for their services, such compensation as may be 
provided by law, which shall not be diminished, or increased, during 
their term of office; but they shall receive no fees or perquisites, 

* * *" 

This section does not apply to the probate court. One question is whether, 



698 OPINIONS 

of its own force, it applies to a judge of the combined courts of common pleas 
and probate existing under favor of the provisions previously referred to 
herein. It will be observed that section 7 of article IV, does not in terms pro­
vide that the effect of the procedure therein authorized is to merge into the 
constitutional common pleas court the existing constitutional probate court. 
The word used is "combined" and the result is described in the above lan­
guage; that is to say, there comes into existence a court which "shall be 
known as the court of common pleas." Section 1604-4 of the General Code 
i·s not quite consistent with this, in that it assumes that the effect of the vote 
is one that might more aptly be described as a "merger" rather than as a com­
bination or a consolidation, both of which terms are used in section 1604-3, as 
above quoted. The difference between the two, which is very material here, 
is this: In case of merger one entity is swallowed up in another, which con­
tinues as it was before; in case of combination or consolidation the resultant 
entity is a new being, both of the constituent entities being swallowed up in 
it. This distinction is a familiar one in the law of private corporations, and 
is made elsewhere in our statutes, as, for example, in those relating to public 
utilities. Section 614-60 of the General .Code regulates the procedure for the 
acquisition by one utility of the stock or property of another. This is prop­
erly called "merger," although the statute does not use .that term. Section 
614-61 of the General Code uses the following language: 

"With the consent and approval of the commission ':' ~, ':' any 
two or more telephone companies ~, ··· ;,, may consolidate with each 
other." 

The secretary of state in making the marginal notations on this section 
has entitled it "merger." This is erroneous, however, because it will be ob­
served that the statute assumes that the companies are on an equality with 
respect to the consolidation, and that which emerges from the consolidation 
is neither one company nor the other, but a new creature. On this point ob­
serve the statutory procedure for consolidation of corporations-sections 9025 
et seq. of the General Code. The principal statute, for example, provides that 
railroad companies, under certain circumstances, "may consolidate them­
selves into a single company," and it is quite expressly provided that that 
single company shall be a new company distinct from either of its prede­
cessors. 

See Lee vs. Sturges, 46 0. S. 153. 

·The law of private corporations has been referred to for the purpose of 
illustrating a vital distinction. Is the effect of all the procedure which has 
been taken in Henry county to merge the probate court into the common 
pleas; or is it to consolidate the two courts into a new court, which in name 
is to be known as the "court of common pleas" but which in legal idea is not 
a court of common pleas known to the other sections of the constitution, 
but a combined court? That this is material it is believed arises from the 
provision respecting compensation quoted above. If the judge holding the 
combined court is to be regarded as the constitutional judge of the court of 
common pleas, then he is precluded by section 14 above quoted from receiving 
any fees whatever. If, however, the court is the common pleas court in name 
only, and in law is to be regarded as a unique tribunal distinct from either 
the common pleas court or the probate court, as such, then the judge of that 
court is not governed by section 14 and his compensation may be fixe~ in anv 
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manner which the general assembly may sec fit to fix it. True, he would not 
be the single probate judge referred to in the first part of section 7 of Article 
IV, but he would be governed apparently by section 20 of Article II of the 
constitution, which authorizes the general assembly, in cases not provided for 
in the constitution, to fix the compensation of all officers. 

The question is the more clearly raised because the provisions of House 
Bill No. 286, passed by the last session of the general assembly, expressly 
authorize a probate judge to retain for his own use certain fees in inheritance 
tax proceedings instead of paying them into the treasury to the credit of the 
fee fund of his office. This section, however, raises still another question, 
namely, whether as a rna tter of statutory construction it was intended to 
apply to any one excepting a probate judge. We thus have two questions­
one of them constitutional and the other statutory; one arising under the 
sections cited in the earlier part of this opinion and the other arising as a 
mere question of statutory interpretation respecting the meaning of section 
5348-11 of the General Code, as enacted by House Bill 286. 

Still another question arises under Amended Senate Bill 239, which re­
enacts certain sections of the county officers' salary law so as to limit the 
compensation of the probate judge to nine thousand dollars in the aggregate. 
Whether this limitation includes inheritance tax fees, which are according to 
section 5348-11 in no case to exceed .three thousand dollars in any one year, 
or not is itself a question which does not seem to be involved in your inquiry, 
and it is not believed that Amended Senate Bill No. 239 need be considered 
in connection with the questions which you raise. 

Without discussing the constitutional questions which have been raised 
and outlined above, it may be assumed, without deciding, that the consti· 
tution contemplates a consolidation or combination of two courts, rather 
than a merger of one court in another. Literally, then, the rpulting court is 
neither the common pleas court nor the probate court, but a court known as 
the "common pleas court" a·nd distinct from either one of the other two men­
tioned. 

But the legislature in providing for the filling of this position and the 
making of compensation has never acted on this theory, and inasmuch as it 
must be assumed that the statutory provisions for the organization of such 
court are constitutional, such last named assumption would require us to re­
ject the assumption first above referred to. For example, in regulating the 
procedure of combination the general assembly has seen fit to provide that 
the consolidation shall take effect at the expiration of the term for which the 
probate judge has been elected, assuming that at that time the common pleas 
judge then in office will become the judge of the combined court; for there 
is no other manner pointed out by statute in which the officer who is to hold 
the combined court shall be elected. Moreover, as previously pointed out, 
section 1604-4 speaks of a probate division in the existing common pleas court 
and requires its establishment when the courts have been combined. 

The conclusion is therefore inescapable that the general assembly has 
looked upon the judge holding the combined courts as the judge of the com­
mon pleas court; or, putting it in another way, has provided that the com­
bined courts shall be held by the judge of the common pleas court. More­
over, the general assembly has made specific pr.ovision for the payment of 
the salary of the officer holding the combined courts on the theory that he is 
the judge of the common pleas court. This provision is found in section 
2251-1 of the General Code, as follows: 

"When in any county, having a population of less than sixty thou-
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sand, as ascertained by the federal census next preceding such elec­
tion, by a vote of the electors thereof, the probate court shall be 
combined with the court of common pleas, the resident judge of the 
court of common pleas with which such probate court has been so 
combined shall, after such office has been so combined, receive, in ad­
dition to the salary provided for in sections 2251 and 2252, an annual 
salary of five hundred dollars. Such additional salary shall be paid 
quarterly from the treasury of such county upon the warrant of the 
county auditor." 

Observe that the compensation herein provided for is ascribed to "the 
resident judge of the court of common pleas." He is the officer who holds 
the court, and he is to receive, in consideration of the fact that additional 
duties have devolved upon him, his ordinary salary of common pleas judge 
and in addition thereto an annual salary of five hundred dollars, payable 
quarterly from the county treasury. 

There is here manifest, then, a specific intention on the part of the leg­
islature that the compensation of the judge of the com!bined courts is to be 
the common pleas judge's compensation, and that judge is treated as the com­
mon pleas judge. Manifestly, then, the general assembly did not intend that 
any statutory provision relating to the salary of the probate judge should 
apply. It is just as logical to argue that the judge of the combined courts 
shall receive the statutory salary of the probate judge, as it is to argue that 
he shall receive the statutory fees personally retainable by the probate judge 
in inheritance tax cases. 

It is the conclusion of this department, therefore, that the general as­
sembly has treated the effect of the combination or consolidation of the 
common pleas and probate courts in counties having a population of less than 
sixty thousand as a merger of the probate court into the common pleas court; 
and that the provisions relative to compensation which govern the judge of 
such court are those of section 2251-1 of the General Code, and no other sec­
tion, except those referred to therein; and that, consequently, the salary and 
fees, especially those in inheritance tax cases, receivable by a probate judge 
for his own use cannot be received by a judge of such combined courts in 
such county. 

2327. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attomey-General. 

APPROVAL, BONDS OF VILLAGE OF MILFORD, OHIO, IN A1IOUNT OF 
$3,500 FOR OPERATING EXPENSES. 

CoLuMBUS, OHIO, August 12, 1921. 

Department of Industrial Relations, Industrial Commission of Ohio, Columbus, 
Ohio. 


