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798. 
COUNTY COMMISSIONERS-MAY NOT MAKE APPROPRIA­

TION TO PAY FOR LABOR PERFORMED DURING PREVI­
OUS FISCAL YEAR-PAY ROLL. 

SYLLABUS: 
County Commissioners may not make an appropriation to pay for 

labor performed during the previous fiscal year. 

COLUMBUS, OHIO, June 23, 1939. 

HoN. }EROME A. NEviUs, Prosecuting Attorney, Springfield, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion which reads as follows: 

"I have been requested by the Board of ·county Commis­
sioners of Clark County, Ohio, to secure your opinion in the fol­
lowing matter: 

During the year 1938, more than eighty men were employed 
by the County Engineering Department, and because of the fact 
that the appropriation for said Department had been exhausted, 
and because of lack of funds these men were not paid, and there 
is now owing to them for labor performed during the year 1938, 
the sum of $7,272.80. 
The question arises-Can the Board of County Commissioners of 
Clark County, Ohio, authorize the payment of the sum of 
$7,272.80, incurred by the County Engineering Department dur­
ing the year 1938, said sum of $7,272.80 to be paid out of the 
Road and Bridge Fund for the year 1939 ?" 

Section 5625-29 of the General Code, provides in part as follows: 

"On or about the first day of each year, the taxing authority 
of each subdivision or other taxing unit shall pass an annual ap­
propriation measure and thereafter during the year may pass such 
supplemental appropriation measures as it finds necessary, based 
on the revised tax budget and the official certificate of estimated 
resources or amendments thereof. * * * Appropriation measures 
shall be so classified as separately to set forth the amounts ap­
propriated for each office, department, and division and within 
each the amount appropriated for personal services; * * *." 

It will be noted that this section provides for the passage of an annual 
appropriation measure by the political subdivision, which measure shall 
set forth the amounts appropriated for each office, etc. and within each, 
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the amount appropriated for personal services. Section 2981 of the Gen­
eral Code, provides in part as follows : 

"Such officers may appoint and employ necessary deputies, 
assistants, clerks, bookkeepers or other employes for their respec­
tive offices, fix their compensation, and discharge them, and shall 
file with the county auditor certificates of such action. Such com­
pensation shall not exceed in the aggregate for each office the 
amount fixed by the commissioners for such office. * * *" 

It will be seen from an examination of the above that it was intended 
by the Legislature that the annual appropriation measure should be for the 
fiscal year and that the compensation owing all employes of any county 
officer should not exceed in the aggregate the amount fixed by the com­
missioners for such office. In 1933, the then Attorney General ruled on a 
similar situation, his opinion being reported in 1933 Opinions of the At­
torney General at page 893. In that situation the amount of money ap­
propriated by the board of county commissioners of a certain county for 
the employes in the office of the county surveyor was exhausted on the 
15th of December, 1932. The commissioners at that time refused to 
make any additional appropriation. The employes continued to serve 
for the last half of December, 1932. The Attorney General, as disclosed 
by the syllabus, ruled as follows : 

"County commissioners are not authorized to make an ap­
propriation in 1933 for the purpose of paying the employes of a 
county surveyor for services rendered in the last half of Decem­
ber, 1932 when there was no appropriation therefor at the time 
those services were rendered." 

It is stated in said opinion at page 895 : 

"One of the main purposes of the budget act is to compel 
political subdivisions to live within their income. The appropria­
tions for a year must not exceed the estimated receipts for that 
year, and all expenditures for that year must be within those 
appropriations. To allow an appropriation to be made in 1933 for 
payment of salaries for services rendered in 1932 when there was 
no appropriation therefor, would, in my opinion, violate both the 
spirit and letter of this act. To say that obligations can thus be 
incurred without any appropriation therefor, to be paid by appro­
priations in subsequent years, would be to permit a political sub­
division to create indebtedness for current operating expenses in 
one year far in excess of its income for that year." 

In the opinions of the Attorney General for 1927 at page 104, a sim-
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ilar question was ruled upon by the then Attorney General. In the first 
branch of the syllabus it is stated: 

"County commissioners can not make appropriations to cover 
allowances made to county officers for the previous fiscal year." 

In this opinion at page 106, it is stated: 

"It is true it is provided in Section 5649-3h that the appro­
priation measure may be amended from time to time within the 
limits of the budget, but I know of no way that the county com­
missioners could after the first day of January of any year make 
an appropriation that would be retroactive. That is, after the end 
of any fiscal year the appropriating board could not amend an 
appropriation measure for the previous fiscal year so as to make 
funds available for use in accordance with the attempted amend­
ment, nor could such board include in the appropriation made in 
any fiscal year allowances for expenditures in the previous fiscal 
year because the statute says that at the beginning of each fiscal 
year they shall make appropriations for expenditures for such 
fiscal year. To hold otherwise, would have the effect of com­
pletely nullifying the sections in question." 

It should be mentioned in passing that the provisions of former Sec­
tion 5649-3h, referred to in the above quotation, are now found in sub­
stantially the same form in Section 5625-32 of the General Code. 

From an examination of the above, taking into consideration the pro­
visions and purpose of the laws relating to the annual appropriations by 
political subdivisions, it appears that in the situation presented by you, 
these employes cannot be legally paid. 

For the purpose of allowing for these unforseen emergencies and con­
ditions and providing for insufficient appropriations, the Legislature enacted 
Section 5625-32, General Code, (formerly Section 5649-3h, General Code), 
which section authorizes supplementary and amendatory appropriation 
measures. However, no additional appropriation was made by the com­
missioners in the instant situation to provide sufficient funds to meet the 
payroll. 

In conclusion and in specific answer to your inquiry, I am of the 
opinion that a board of county commissioners may not in 1939 authorize 
the payment of wages for·labor performed during the year 1938. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


