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In Opinions of the Attorney General for 1917, page 2122, the then Attorney 
General held, in the second paragraph of the syllabus, that: 

"The heads of dep<frtments may reduce the salary of an employe in 
the classified civil service whose position does not fall within any of the 
groups for which the legislature has established salary schedules, provided 
such reduction be not made for any of the improper motives prohibited 
by the civil service law." 

To the same effect is the case of State, ex rei Hli/kins, vs. JJ;f errcll, 10 Abs. 
283, wherein it was held that state officers can reduce the salaries of employes 
in the classified service of the state. Judge All read, in the course of his opinion, 
said that: 

"'vVe do not doubt that the state officers may in good faith, acting 
without political or religious prejudice, reduce the salaries of its em­
ployes." 

See also 7 0. J ur. 609. 
The salary paid to a permanent appointee 111 the classified service of either 

the state or the county at the time of his or her appointment creates no vested 
right in the incumbent of such a position or obligation on the part of the ap­
pointing authority that the same salary will be paid in the future. The employ­
ment of a person in the classified service of either the state or the county is not 
a contract, express or implied, on the part of the appointing authorities that the 
compensation paid at the time of the appointment of such person will continue in 
the future. Since the county commissioners have the right to determine the com­
pensation to be paid the county dog warden, it may reduce the salary of such 
employe even though he is in the classified service of the county, providing the 
same is m·ade in good faith by the count): commissioners. 

Specifically answering your inquiry, I am of the opinion that the county 
commissioners can reduce the pay of a county dog warden who is in the classi­
fied service of the county, providing the reduction in pay is made in good faith 
and not for improper motives. 

141. 

Respectfully, 
JoHN vV. BRICKER, 

Attorney General. 

VILLAGE STREET CQ.:\HdiSSIONER - A PUBLIC OFFfCER - SALARY 
MAY NOT BE PAID FR01I MOTOR VEHICLE LICENSE TAX OR 
GASOLINE TAX. 

SYLLABUS: 
1. A street commtsszoner in a 6llage is a public officer with a fixed ter11~ 

and with duties fixed by law. 
2. The compensation of a street commissio11er m a ·village, when fixed by 

C0111lci/ as provided by section 4219, Ge11era/ Code, should be paid from the geu­
eral f1md of the village, and 110 part of such compe11sation may lawfully be paicf. 
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from the village's portion of motor ~·ehicle license taxes or motor ~·ehicle fuel 
taxes, regardless of <vhether or not that compensation is fixed on an am111al, 
monthly, per diem or per hour basis. 

CoLUMBUS, Ouro, February 14, 1933. 

Bureau of iiHpection and Superz•ision of Public Off.ices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will acknowledge your request for my opinion m answer 

to the following questions: 

"1. When a village street commissioner's salary is fixed on a 
monthly or annual basis, may all or any part of his compensation be 
paid from the village's portion of gasoline tax and motor vehicle license 
receipts? 

2. When a village street commissioner's salary is fixed on a pc.r 
diem or per hour basis, may that part of his compensation earned for 
doing work or supervising work done in connection with the repair and 
construction of streets, be paid from the village's portion of gasoline 
tax or motor vehicle license receipts?" 

In presenting your request you direct my attention to an opm10n rendered 
by my predecessor, which is found in the Opinions of the Attorney General for 
1929, at page 1343. It was there held: 

"The salary of a city superintendent of streets who performs general 
. duties with reference to streets and sewers, may not legally be paid from 

the motor vehicle license and gasoline tax receipts, in whole or in part." 

The motor vehicle license tax and gasoline tax, more properly called the 
motor vehicle fuel tax, arc license anv excise taxes respectively, provided for 
by legislative enactment for definite purposes. The proceeds of these taxes are 
limited in their uses, by both constitutional and express legislative provisions, 
strictly to the purposes for which the taxes are levied. Section 5, Article XII, 
Constitution of Ohio; Sections 5527, 5537, 5541, 5541-8, 6309-2 and 6309-2c, General 
Code. 

Except as to that portion of the proceeds of motor vehicle fuel taxes which 
is allocated to cities between April 5, 1932, and March I, 1933, which portion may, 
by action of the council of the city with the approval of the state relief com­
mission, be expended for poor relief purposes within the city (section 6309-2c), 
the use of that portion of these funds which is the proceeds of taxes levied by 
section 5527, General Code, is strictly limited by the terms of section 5537, "for 
the sole purpose of maintaining, repairing, con~tructing and repaving the public 
streets and roads within such corporation." 

A somewhat broader provision is made in section 5541-8, General Code, with 
reference to a municipality's share of the proceeds of the motor vehicle fuel 
tax levied by force of section 5541, General Code, sometimes referred to as the 
"additional tax of two cents per gallon on motor vehicle fuel." It is there pro­
vided that a municipality's share of this tax may be used 'for the sole purpose 
of constructing, maintaining, widening, reconstructing, cleaning and clearing the 
public streets and roads within such corporation, and for the purchase and main­
tenance of traffic lights." A similar provision is made in section 6309-2, General 
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Code, with reference to the uses to which a municipality may put its share of the 
motor Yehicle license tax. It IS there provider! "such moneys shall constitute 
a fund which shall be used for the maintenance, repair, construction and repaving 
of public streets, and for no other purpose and shall not be subject to transfer 
to any other fund." 

The present existing provisions of law, hereinbefore referred to, limiting 
municipalities in the usc of their portions of these taxes are not materially dif­
ferent than they were in 1929 when the opinion you refer to was rendered, nor 
are they materially different than they were at the time of the rendition of an 
opinion rendered by this office in 1924, upon which the conclusions of the Attorney 
General in the 1929 opinion were to a great extent based. Tn the 1924 opinion 
which is reported in the published Opinions of the Attorney General for that year, 
at page 254, it is expressly held that any necessary expenses of engineering and 
supervision, and other items of expense especially created on account of the 
maintenance and repair of streets i1; a city, might lawfully be paid from that 
portion of the proceeds of the motor vehicle license tax allocated to the city 
for the special purpose of maintaining and repairing streets. Where, however, 
the surveying and engineering incident to such maintenance and repair were 
performed by the chief engineer of the city and his assistants, who were officers 
appointed for a definite period at a fixed salary and whose general dutie~ included 
others th:m the engineering and surveying for the maintenance and repair of 
streets, such officers could not lawfully be paid from this special fund. 

In each of the opinions referred to, attention was directed to the case of 
L01wworth vs. Cincinnati, 34 0. S., 101, and the analogy pointed out betwed1 the 
question passed upon by the court in that case, and questions relating to paying 
for the engineering and supervision incident to maintenance and repair of streets 
from the special fund created for that purpose. In the case of Longworth vs. 
Cincinnati, supra, it was held: 

"Where the surveying and engineering of such improvement were 
performed by the chief engineer of the city and his assistants, who were 
officers appointed for a definite period, at a fixed salary, which the law 
required to be paid out of the general fund of the city, the reasonable 
cost to the city, of such surveying and engineering, can not be ascertained 
and assessed upon the abutting ·property, as a ·necessary expenditure for 
the improvement. 

If a superintendent of such an improvement is necessary, and one 
is employed by the city for that particular improvement, the amount 
paid by the city, for his services, may properly be included in the assess­
ment." 

I have no reason to disagree with the former Attorneys General in their 
conclusions as exp1·essed in the 1924 and 1929 opinions referred to. I believe 
these conclusions are sound and the analogy between the questions there con­
sidered and the instant question is complete. 

A superintendent of streets in a village is a public officer with a definite 
term and with definite duties fixed by statute, which include the supervision 
of the maintenance and repair of streets, but are not by any means confined 
to that. \Vhile such a superintendent may for the moment be employed in the 
supervision of a street repair job, he is during that time also charged by 
law with other duties. Section 4364, General Code, provides with reference to 
the duties of a street commissioner in a village, as follows: 

6-A.G. 
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"L:nder the direction of council, the street commissioner, or an engineer, 
when one is so provided by council, shall supervise the improvement 
and repair of streets, avenues, alleys, lands, lanes, squares, wards, land­
ings, market houses, bridges, viaducts,. sidewalks, sewers, drains, ditches, 
culverts, ship channels, streams, and water courses. Such commissioner 
or engineer shall also supervise the lighting, sprinkling and cleaning of 
all public places, and shall perform such other duties consistent with 
the nature of his office as council may require." 

By force of sections 4219, 4248 and 4363, General Code, a street com­
missioner in a village is, in my opinion, a public officer, with a fixed term and 
compensation, which compensation may not be changed during· the term for which 
he is appointed. 

Section 4248, General Code, provides as follows: 

"The executive power and authority of villages shall be vested in a 
mayor, clerk, treasurer, marshal, street commissioner, and such other 
officers and departments thereof as arc created by law." 

Section 4363, General Code, provides that the street commissioner m a 
village shall be appointed by the mayor and confirmed by council for a term 
of one year. Section 4219, General Code, provides that council shall fix the 
compensation of all officers and employes of the village government, and that 
the compensation so fixed shall not be increased or diminished during the term 
for which such officer or employe may ha\·c been elected or appointed. Tt is 
probable that it is not necessary for council to fix this salary on a yearly, monthly 
or daily basis. It might be fixed, in my opinion, on an hourly ba<iis, but I do not 
think that that fact would change the situation. Even thougli this salary were 
fixed on an hourly basis, the street commissioner while performing duties incident 
to the maintenance and repair of streets would be none the less an officer of the 
village, of the whole village, and would be during the time that he was super­
intending this work an officer of the village charged with the duties of doing 
other things for the village. The compen~ation of an officer or an employe 
of a political subdivision, who is appointed for a fixed term and charged by law 
with general duties incident to the affairs of the political subdivision, is in th" 
nature of an overhead expense and should be regarded as a current expense 
of the entire subdivision payable from the general fund of the subdivision, unless 
specjfic provision is made for the payment of such compensation from some 
particular fund. \Vithout any specific statutory direction with reference to the 
matter, there is no more reason for the payment of a portion of the compensa­
tion of a village commissioner from the street maintenance and repair fund of the 
village than there would be for the payment of a portion of the mayor's salary, 
or the clerk's, or the treasurer's. Each one of these officers performs some 
duties in connection with the maintenance and repair of streets, as well as does 
the street commissioner, and the fact that the commissioner's compensation may 
have been fixed by the day or the hour makes no difference. 

I am therefore of the opinion in specific answer to your questions that: 
1. \Vhen a village street commissioner's salary is fixed on a monthly or 

an annual basis, no part of such salary may lawfully be paid from the village's 
portion of the motor vchide fuel or license tax receipts. 
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2. Even though a village street commissioner's salary is fixed on a per diem 
or a per hour basis, the same should be paid from the general fund of the 
village, and no part of it may lawfully be paid from the village's portion of 
motor vehicle ful'l or license tax receipts. . 

142. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

ARCHITECTS-EMPLOYE OF FIRM OF ARCHITECTS EXDIPT FRO:\·! 
EXAMINATION WHEN. 

SYLLABUS: 
The exemption from the requirement of examination contained in paragraph 

C of Section 1334-7, General Code, of a member of a reputable firm of architects 
therein set forth applies not only to such persons as have been partners of such 
architectural firn~ but also to such emplo}•es of a rep~ttable firm of architects 
as have been in responsible charge of design or supervision during the period 
of time set forth in the section. 

CoLUMBUS, 0Hro, February 14, 1933. 

State Board of Examiners of Architects, 8 East Long Street, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Your letter of recent date is as follows: 

"Your opinion is requested upon the following question: 
May this Board consider an employe of a firm of architects, who has 

had responsible charge of design and supervision of architectural work 
in connection ·with his duties as such employe, as a 'member' of such 
firm within the meaning of the term as used in Subdivision 'C' of Sec­
tion 1334-7, General Code?" 

Section 1334-7, General Code, provides in so far as is pertinent as follows: 

"The board of examiners may, in lieu of all examinations, accept sat­
isfactory evidence of any one of the qualifications set forth under the 
following subdivisions of this section: 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
C. The board of examiners shall grant a certificate of qualification 

to practice and shall register without examination any one who has 
been engaged in the practice of architecture in this state for at least 
one year immediately previous to the date of approval of this act as 
a member of a reputable firm of architects or under his or her own 
name; provided, that applicants under this subdivision shall present proof 
of competency and qualifications to the board; and provided further, 
that the application for such certificate and registration shall be made 
within one year after the date of approval of this act. 

* * * * * * * * * * * '* * * * * * * * * * * 


