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1. LEASE FOR BUILDING NEEDED FOR AND SUITABLE 

FOR COUNTY OFFICES-REASONABLE RENTAL-OP­

TION TO PURCHASE PROPERTY AT EXPIRATION OF 

LEASE-STIPULATED SUM OF MONEY-COUNTY COM­

MISSIONERS-AUTHORITY. 

2. SECTION 307.02 RC-DOES NOT REQUIRE PROPERTY 

LEASED OR PUR,CHASED FOR USE AS COUNTY BUILD­

ING OR SITE FOR BUILDING TO BE ADJACENT TO EX­

ISTING COUNTY FACILITY. 

SY!JLABUS: 

1. Under the provisions of Section 307.02, Revised Code, county commissioners 
have the authority to enter into a lease for a building needed and suitable for county 
offices at a reasonable rental with option to purchase at a reasona1ble !)rice the 
property at the expiration of the term of the lease for a s,tipulated sum of money. 

2. Section 307.02 of the Revised Code does not require property leased or 
purchased for use as a county building or as a site for such a ,building to he ad~acent 
to an existing county facility. 

Columbus, Ohio, May 24, 1955 

Hon. Robert L. Perdue, Prosecuting Attorney 

Ross County, Chillicothe, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"The Ross County Board of County Commissioners deem it 
necessary to provide additional office and storage space for various 
county offices. They have made tentative arrangements to lease, 
with an option to purchase, under authority of Section 307.02 of 
the Revised Code, a suitable building in Chillicothe some two 
blocks from the courthouse. This property is not adjacent to any 
existing county facility. A copy of the, proposed lease, with an 
option to purchase, is attached hereto for your information. 

"You will note that the proposed annual rental payments 
under the lease are the same as the sum which is to be paid on the 
exercise of the option to purchase. The Commissioners desire an 
answer to the following two specific questions : 
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'1. Would a lease with a provision which provides for 
equal annual payments of rent for a period of four years 
with an option to purchase the property after expiration of 
the fourth year by ,payment of a sum equal to the rental for 
one year be contrary to Section 307.02 of the Revised Code? 

'2. Does Section 307.02 of the Revised Code require 
property leased and/or purchased to be adjacent to an exist­
ing county .facility?' " 

Section 307.02, Revised Code, to which you refer, reads as follows: 

"The lboard of county commissioners of any county, in addi­
tion to its other powers, may purchase, for cash or by installment 
payments, lease with option to purchase, lease, appropriate, con­
struct, enlarge, improve, rebuild, equip, and furnish a courthouse, 
county offices, jail, county home, juvenile court building, detention 
home, public market houses, county children's home, and other 
necessary buildings, and sites therefor; such real estate adjoining 
an existing site as is necessary for any of such purposes, includ­
ing real estate necessary to afford light, air, protection from fire, 
su,ita:ble surroundings, ingress, and egress; such copies of any 
public records of such county, made or reproduced by miniature 
photography or microfilm, as are necessary for the protection and 
,preservation of public records of such county." 

It will be noted that this section gives the county commissioners broad 

powers to purchase or construct a variety of public buildings considered 

appropriate for county use, and to acquire s,ites therefor. It authorizes the 

acquisition of such property either ,by purchase or lease. It authorizes the 

purchase either for cash or by installment payments. It authorizes its 

acquisition by lease either with or without option to purchase. 

Taking up your first question, I note your statement as to the terms of 

the proposed lease, and I have also examined with care the form of lease 

contract attached to your letter. It is, to say the least, an unusual lease 

in that it calls for rental of $9,600.00 per year for four years and then 

grants an option to purchase and receive the conveyance of title at the 

end of that period upon the payment of a sum equal to one year's rental, 

to wit, the sum of $9,600.00. This naturally gives rise to the query whether 

what purports to lbe a lease is in effect an installment purchase which, in 

case of default on the pa.rt of the lessee, in payment of the rental, or in 

the event of its failure to exeroise the option to purchase, would result in 

a .forfeit•ure of a large part of the very substantial payments which have 

already been made. Any expression of opinion as to the reasonableness 

of the rental payments agreed upon in a particular case is, of course, well 

beyond the scope of my office. 

https://9,600.00
https://9,600.00
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On t<he other hand, it is clear that under the statute the county may 

lease the property at a reasonable rental, for a term of years, with or 

without an option to purchase being contained in the lease. In Opinion 

No. 1062, Opinions of the Attorney General for 1939, page 1497, it was 

held: 

"A board of county commissioners in good faith and without 
fraudulent intent may, under the authority of Section 2433, Gen­
eral Code, enter into a lease of a 'building necessary and convenient 
for the housing of such county offices as may not be housed in the 
court house, for a period of ten years at a rental for such term 
reasonable in amount, if in t'he use of its discretion such lease is 
advantageous to the county." 

It is worthy of note that the lease involved in that opm1on was for 

ten years, and called for $13,500.00 annual rental, and contained an option 

for purchase at $135,000.00. 

As I have already .jndicated, I have no intention of undertaking to 

pass upon the reasonableness of the rental stipulated in the contract which 

you have su1bmitted. I will only express my conclusion, as a matter of law, 

that under the provisions of Section 307.02, Revised Code, county com­

missioners have the authority to enter into a lease for a building needed 

and suitable for county offices, at a reasonable ·rental, with option to pur­

chase at a reasonable price the property at the expiration of the term of 

the lease, for a stipulated sum of money. 

Your second question is whether Section 307.02, Revised Code, 

requires property leased or purchased by the county to be adjacent to an 

existing county facility. Upon a careful reading of the section mentioned. 

I am un21ble to find any such provision or implication. The first sentence 

of the section gives the board aut'hority to construct or purchase for cash 

or by installment payments, or to lease with or ,without option to purchase 

necessary county buildings and sites ,therefor. In this sentence there is no 

mention whatsoever of the location of such property with reference to any 

other existing county facility, and certainly there is no reason why all 

buildings purchased, erected or leased ,by a county for county pur,poses 

must be adjacent to other buildings. Some of the buildings mentioned 

will quite probably be located in remote parts of tthe county. There is in 

the next sentence of the statute, provision authorizing the county com­

missioners to purchase or lease such real estate adjoining existing real 

estate necessary to afford light; air, protection, etc. This provis,ion as 

https://135,000.00
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to the purchase of land adjoining an existing site appears to me to he not by 

way of limitation, but by way of addition to the general authority. In 
other words, the county may not only purchase or lease buildings and 

sites therefor but they may, for the purpose of making a building more 

useful, purchase additional land adjoining its site. I do not consider it 

necessary to extend the argument as to this question but it is my con­

clusion that Section 307.02 of the Revised Code does not require property 

leased or purchased for use as a county building or as a site for such a 

building to be adjacent to an existing county facility. 

RespectfuUy, 

C. WlLLIAM O'NEILL 

Attorney General 




