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BOARD OF EDUCATIOX-SPEC!AL l\!EETING CALLED-ATTEXDED 
Al\'D PARTICIPATED IX BY E:'\T!RE l\lDIBERSHIP-ADVA~CE 

NOTIFICATION DEDIED UNNECESSARY TO VALID TRANSACTION 
OF BUSINESS. 

SYLLABUS: 
A special meeti11g of a board of educatio11 is a legal meeting and the business 

transacted at said meeting is valid if the meeting is atte1zded and participated in by 
all the members of the board, even though such members had not prevwusly thereto 
been notified of the time and place of holding sltch meeti11g strictly in accorda11ce witlz 
Section 4751, of the Ge11eral Code. 

(OLUMBt:S, OHIO, October 1, 1930. 

l-IoN. JOHN K. SAW YEnS, Jn., Prosecuting Attorney, IV oodsfield, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"A special meeting of the Adams Township Rural School District Board 
of Education was had by said board on last Saturday night, September 13th. 
1 t is admitted that no written notice was sent out to the members of the 
hoard of education, as required by Section 4751 of the General Code of Ohio. 
The members of the board seem to have been notilied by the clerk telling 
their children at school to tell the parent board members to attend a special 
meeting of said board at the usual place of meeting at 7 :30 p. m., on Sat­
urday night. Apparently the children were advised to advise their parent 
board members on Thursday or Friday. However, that may be, no written 
notice was sent to the various board members in compliance with the above 
said section of the law. 

However, all members of the board appeared at the special meeting and 
the meeting was called to order and those present accounted for by the clerk 
of the board of education. One of the members present participated in the 
voting but voted "NO" on the matters submitted. ~ear the close of the 
evening's session tbe member voting ".\"0" became highly indignant and 
threw the meeting into a furore by suddenly announcing that the meeting 
wasn't legally called and that the whole evening's business transacted was 
transacted illegally. He made abusive remarks to the other four members 
of the board present and created quite a scene and the meeting was adjourned. 

It appears that all members of the board of education knew from the 
oral notices given them the special purpose for which the meeting was called 
and no one but the one member raised any question about the legality of the 
meeting and he did not do so until he became indignant near the end of the 
session of said school board. 

The meeting was an urgent one and one having to do with making a re­
quest for participation in the State Equalization Fund for transportation 
of school children. Apparently this questionnaire had been filled out at a 
regular meeting of the board of education, but some error was found in 
same by the county superintendent of schools and he suggested that they call 
another meeting and fill out a new questionnaire and application for partici­
pation in said fund. Apparmtly, the application was overdue in Columbus 
and that was the reason why the meeting was so hastily called. 

The question that I desire your opinion upon is whether or not, under 
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all the circumstances set out above, the transaction of business at said meet­
ing as above described has any validify in the law. The especial query that I 
have in mind is whether or not, inasmuch as all members were present at the 
meeting and participated therein except as above indicated, the matter of 
notice was vital as giving legal effect to the meeting?" 

It is a rule of universal application that the proceedings of all deliberative bodies 
and legislative assemblies, in order to be valid and legally effective, must have been 
had in a duly organized meeting. In order that a meeting may be regarded as a 
"duly organized meeting" it must be held at a time and place fixed by law, or be called 
in the manner prescribed by law. 

The law provides that boards of education shall hold regular meetings at such 
times and places as may be fixed by the board at its organization meeting to be held 
on the first l\Tonday of January after the election of the members of such board. 

Provision is also made for the holding of special meetings of boards of education. 
The statute with reference thereto is Section 4751, General Code, which reads as 
follows: 

"A special meeting of a board of education may be called by the pres­
ident or clerk thereof or by any two members, by serving a written notice 
of the time and place of such meeting upon each member of the board either 
personally or at his residence or usual place of business. Such notice must 
be signed by the official or members calling the meeting." 

It has been held that the provision of the above statute with reference to 
the service of a written notice of the time and place of holding a special meeting of 
the board of education must be strictly complied with, and that the service of the 
notice in writing is imperative in order to validate such a special meeting, at least, 
in cases where one or more members of the board are absent from the special meet­
ing. In the case of Kattnwn vs. Board of Educatio1~, 15 C. C., N. S., 232, it was held 
that the proceedings of a school board providing for an issue of bonds are invalid 
where the section pertaining thereto was taken at a special meeting from which one 
member was absent and no written notice of the meeting had been served on each 
member of the board either personally or at his residence or usual place of business, 
even though actual notice of the meeting was had by each member although it was 
not in writing. In that case, it appeared that all the members of the board had met, 
and after an informal discussion had agreed that on the next evening a formal special 
meeting would be held at which time the bond issue would be authorized. All the 
members were present at this informal meeting and thus were well aware of the 
intention to hold a formal meeting on the next evening. In spite of this, however, 
inasmuch as one member was absent from the meeting held on the next evening, 
the court held that such meeting was invalid because the notice that each member 
had was not in writing. 

The question of whether or not the service of a notice for a special meeting of 
the board of education, as provided by the statute, may be waived, or whether or 
not presence at a meeting of all the members of the board and their participation in 
the proceedings constitutes a waiver of the formal notice of the meeting, if in fact 
such notice may be waived, has never been decided by the courts of Ohio, so far as 
T know, nor has it ever been the subject of a formal opinion of this office. 

It is stated in Cyc., Vol. 35, page 905: 

" * * '" in general, the fact that the directors of a school-district 
had no notice of a meeting is immaterial if they were all present at the meet-
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ing and participated therein, for in such case the presumption is that proper 
notice has been given." 

Citing Clay Cott11ly School District vs. Allm, 83 Ark. 491; 104 S. \V. 172; Decker 
vs. Douglas County School District, 101 Mo. Ap. 115; 74 S. W. 390. 

In McQuillan on Municipal Corporations, 2nd Ed., Section 631, it is said: 

"It is necessary to the Yalidity of a special meeting that all of the mem­
bers have been duly notified as required by law, unless those who were not 
properly notified were present at the meeting. But a special meeting duly 
called on notice to all members, whether all attended or not, is legal. And 
when all members are present voluntarily and participate, the meeting is 
legal for all purposes unless the law provides otherwise. Hence notice of a 
special meeting may be dispensed with or its necessity waived by the presence 
and consent of every one of those entitled to notice and who participates in 
the meeting." 

In the instant case all of the members of the board were present at the meeting 
in question. In fact they had all had actual notice of the meeting before the meeting 
was held. The notice, however, had not been served upon them strictly in accordance 
with the statute. They each, however, attended the meeting in pursuance of the verbal 
notice which they had had, and each participated in the deliberations and the pro­
ceedings of the meeting. One member did not agree with the results of the meet­
ing and voted "no" as you state, on matters submitted to a vote in the meeting. The 
fact, however, that he voted "no" and did not agree with the other members of the 
board cannot be said to constitute his non-participation in the meeting, nor can he 
now be heard to say that he was not present and did not participate in the meeting. 

I am of the opinion, that, inasmuch as each and all of the members of the board 
were present at this meeting, and participated in the proceedings of the meeting, the 
fact that written notice had not been served on those members prior to the meeting, 
strictly in accordance with the statute, does not have the effect of rendering the 
meeting an illegal meeting or of rendering invalid the action taken at the said meeting. 

2401. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, CONTRACT BETWEEN STATE OF OHIO AND SKINNER 
ENGINE COMPANY, CINCINNATI, OHIO AND ERIE, PENNSYL­
VANIA, FOR TWO ENGINES AND GENERATORS FOR MASSILLON 
STATE HOSPITAL, 11ASSILLON, OHIO, AT AN EXPENDITURE OF 
$15,590.00-SURETY BOND EXECUTED BY THE NATIONAL SURETY 
COMPANY. 

CoLUMBUS, OHIO, October 1, 1930. 

HoN. HAL H. GRISWOLD, Director of Public Welfare, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm :-You have submitted for my examination and opinion a contract be­

tween the State uf Ohio, acting by and through the Department of Public Welfare 
(Massillon State Hospital, Massillon, Ohio) and Skinner Engine Company, of Cin­
cinnati, Ohio, and Erie, Pennsylvania. This contract covers the construction and 
completion of two engines and generators complete, for Massillon State Hospital, 


