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442. 

APPROVAL, XOTE OF BENTON TOW!NSHIP SCHOOL DISTRICT, 
HOCKING COUNTY, $6,720.00. 

CoLUMBus, OHIO, May 2, 1927. 

Retiremmt Board, State Teachers' Retireme11t S;ystem, Columbus, Ohio. 

443. 

APPROVAL, NOTES OF SCHOOL DISTRICTS IN ATHENS, ADAlVIS, 
GALLIA, JACKSON, BELl\IOXT, HIGHLAND, MEIGS, BROWN AND 
CLI~TON COUNTIES. 

CoLUMBus, 0Hro, :May 2, 1927. 

Retircme11t Board, State Teachas' Rctireme11t System, Columbus, Ohio. 

444. 

TRANSFER OF SCHOOL DISTRICT-MANDATORY DUTY OF COUNTY 
BOARD OF EDUCATION TO MAKE TRANSFER IN ACCORDANCE 
WITH PETITION UNLESS SCHOOL DISTRICT IS CENTRALIZED­
RULE AS TO CENTRALIZED SCHOOL DISTRICT. 

SYLLABUS: 
W:Jrenl a petirion is filed with a COII11ty board of education for the transfer of' 

·a part or all of a school district, other than a. centralized school district, to an 
exemPted village, city or county school district the territory of which· is contiguous 
thereto, signed by seventy-five per cent of the qualified electors residing withill the 
territory sought to be transferre(l it is the mandatory duty of the cou1~ty. boarr! 
of education to make such tran.sfer i11 accordance with the petition. If liowever,. 
the territory sought to be· transferred is from a centralized sc'hool district to 
a11other district the cOu11ty board of ed1tcatio11 may, but is not required, to make 
such transfer in accordallce with the petition although the petition therefor bi 
signed by SC'".Jellfj'-five per cent of the qualified electors residing within the terri-· 
tory sought to be transferred. 

CoLUMBUS, Omo, May 3, 1927. 

HoN. ALBERT T. STROUP, Prosecutiug Attomey, Van Wert County, Van Wert, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your communication requesting my opinion in 

answer to the following question: 
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"1Iust a County Board of Education transfer territory in a County 
District to another District in the same County upon petition of three­
fourths of electors in the territory to be transferred?" 

Section 4696 of the General Code, provides in part as follows: 

"A county board of education may, upon p-etition of a majority of 
the electors residing in the territory to be transferred, transfer a part or 
all of a school district of the county school district to an exempted 
village, city or county school district, the territory of which is contiguous 
thereto. Upon petition of seventy-five per cent. of the electors in the 
territory proposed to be transferred the county board of education 
shall make such transfer. A county board of education may accept 
a transfer of territory from any such school district and annex same to a 
contiguous school district of the county school district." 

In considering your inquiry it is only necessary for us to determine whether 
or not the language of the statute above quoted wherein it provides for transfer 
of territory from one school district to another is mandatory. 

This question has been before the courts in a number of cases, among which 
is the case of The State of Ohio, ex rei. Beakler et al, vs. Board of Education of 
Clark County 19 0. N. P. (N. S.) 88, wherein Judge Geiger in his opinion held 
that, if a petition for transfer of school territory from one district to another be 
signed by seventy-five per cent. of the electors residing in the territory sought 
to be transferred, the making of the order of transfer and the passing of the 
petition on for further proceedings, as provided by statute, is mandatory. 

To the same effect is the decision of the Supreme Court of Ohio in the case 
of The State, ex rei. Brenner et al., vs. The Board of Education of Franklin 
County et al. 97 0. S. 336. Reference is made to this latter case by the Supreme 
Court in its decision of the case of The State, ex rel. Snapp, vs. Gout et al., 97 
0. S. 259. In the Goul case, however, the question arose as to whether or not 
the same rule applied if the proposed transfer was to be from a centralized 
school district, and it was held that in construing the provisions of Sections 
4727 and 4696, General Code, which must be read in pari materia and in giving 
force and effect to both sections the provisions of the former section must be 
construed as an exception to the requirements of the latter and that neither the 
provisions of Section 4696 nor 4692 give authority to county boards of edu­
cation to transfer territory upon petition from or to a school district wherein 
the schools have been centralized. 

However, since the decision of the Gout case, supra, Section 4727 of the 
General Code, has been amended (108 0. L. Part I, 235) and the Supreme Court 
had occasion to consider the applicability of this section as amended to petitions 
for transfer of territory from a centralized school district, when the petition was 
signed by seventy-five per cent. of the qualified electors residing within the territory 
sought to be transferred, in the case of State, ex rei. Darby, vs. Hadaway et al., 
113 0. S. 658. In this case it was held that the mandatory provisions of Section 
4696, General Code, have no application to centralized school districts, and that 
while the county board of education may transfer territory from a centralized 
school district to another school district upon the petition of two-thirds of the 
qualified electors of the territory sought to be transferred, it is not required 
to make such transfer. 

Your inquiry does not state whether or not the school district to which you 
refer is a centralized district. If it is, the mandatory provisions of Section 4696 
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do not apply. If, however, the petition is for the transfer of a part or all of a 
school district of the county school district other than a centralized school distriCt to 
an exempted village, city or county school district, the territory of which is con­
tiguous thereto, it becomes the mandatory duty of the county board of education 
to make such transfer upon petition of seventy-five per cent. of the electors 
residing in the territory sought to be transferred. If, however, the territory which 
it is sought to have transferred is from a centralized school district to another 
district contiguous thereto, the county board of education may make such transfer 
if it sees fit upon presentat:on of a petition signed by two-thirds of the electors 
of such territory, but is not required to do so although the petition therefor be 
signed by seventy-five per cent. of the qualified voters residing within the 
territory sought to be transferred. 

445. 

Hespectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attomey General. 

APPROVAL, BONDS OF TWIN TOWNSHIP RURAL SCHOOL DISTRICT, 
PREBLE COUNTY-$4,938.98. 

CoLu~rnus, OHio, :May 4, 1927. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

446. 

APPROVAL, NOTES OF SCH.OOL DISTRICTS IN ATHENS, ADAMS, BEL-
1\WNT, BROWN, COLUMBIANA, DARKE, GEAUGA, GALLIA, GUERN­
SEY, HOCKING, JACKSON, LAWRENCE, LORAIN, MORGAN, MEIGS, 
PIKE, PERRY, ROSS, SciOTO, TUSCARA Wl,O.,S AND \V ASHINGTON 
COUNTIES. 

CoLu ~!BCs. OHIO, 1\lay 4, 1927. 

Retirement Board, State Teachers Retirc:ucut System, Columbus, Ohio. 

447. 

APPROVAL, NOTES OF SCHOOL DISTRICTS IN ATHENS, ASHTABULA, 
AUGLAIZE, CLERl\fONT, CLINTON, LOGAN, 1\IEIGS AND 1\10RGAN 
COU.\TTIES. 

CoLU.!\lBUS, OHio, 1\!ay 4, 1927. 

Retiremcut Board, State Teachers Rctiremc11t System, Columbus, Ohio. 


