308 OPINIONS
1995.

OFFICES INCOMPATIBLE—COUNTY TREASURER AND TOWNSHIP
-CLERK— COUNTY TREASURER AND CLERK-TREASURER OF
BOARD OF EDUCATION IN COUNTY.

1. The offices of county treasurer and township clerk are incompatible and can-
not be held by the same person at the same time.

2. That the offices of county treasurcr and clerk-treasurer of a board of educa-
tion in the county are incompatible and cannot be held by one and the same person
at the same time.

Corumsus, Oxro, April 13, 1921,
Hon. KarL T1MMERMEISTER, Prosccuting Aitorney, Wapakoneta, Ohio.

Dear Sir:—Acknowledgment is made of the receipt of your request for the

opinion of this department as to the compatibility of the following offices, to-wit:

1. County treasurer and township clerk;
2. County treasurer and clerk-treasurer of the township (rural) board
of education.

Bearing upon the question as to what offices the county treasurer is prohibited
from holding under the statutes, your attention is invited to section 11 of the General
Code, reading as follows: :

“No person shall hold at the same time by appointment or election more
than one of the following offices: sheriff, county auditor, county treasurer,
clerk of the court of common pleas, county recorder, prosecuting attorney,
probate judge, and justice of the peace.”

It will be noticed that in this section there is no reference to the office of town-
ship clerk or of clerk-treasurer of a rural board of education. The question then is
as to whether the duties of one of these offices conflict in any manner with the duties
of the other office. )

A concise and accurate statement of the rule of incompatibility of offices will be
found in section 34 of Throop on Public Offices, as follows:

“The force of the word (incompatibility) in its application to this
matter, is that, from the nature and relations to each other of the two places,
-they ought not to be held by the same person, from the contrariety and
antagonism which would result in the attempt by one person to faithfully
and impartially discharge the duties of one toward the incumbent of the
other.”

“Offices are considered incompatible when one is subordinate to or in
any way a check upon the other; or when it is physically impossible for one
person to discharge the duties of both.” (State ex rel vs. Gebert, 12 C. C.
(n. s.) 274.)

In the case of State vs. Bus, 135 Mo., 325, in the opinion of the court, on page
338, the following rule of incompatibility is laid down:

“At common law the only limit to the number of offices one person
might hold was that they should be compatible and consistent. The incom-
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patibility does not consist in a physical inability of one person to discharge
the duties of the two offices, but there must be some inconsistency in the
functions of the two; some conflict in the duties required of the officers,
as where one has some supervision of the other, is required to deal with,
control or assist him.”

Attention is also called to the case of Wells vs. Estate, 94 N. E., 321, Indiana
Supreme Court, wherein Meyers, C. J., held that the duties of the officer disbursing
certain of the school funds and the trustee of the school receiving such funds, would
be incompatible in that

“there is such a connection between the two offices with respect to the school
funds that leads to such an incompatibility with respect to their manage-
ment in the supervision of the one over the other, that the acceptance of
one is the vacation of the other.”

“The offices of city treasurer and county treasurer are a check upon
each other so far as city and school funds are concerned. It is not the
policy of the law that such offices should be held by the same person at the
same time.,” (Opinion of the Attorney-General, Vol. 1, 1911-12, page 335.)

“The treasurer of a county may not act as a member of the board of
education of the village school district located in such county.” (Opinion
of the Attorney-General, Vol. 3, 1915, p. 2462.)

In arriving at the above conclusion (Vol. 3, 1915, p. 2462) the then Attorney-
General said :

“Section 5649-3b of the General Code, as amended in 106 O. L., 180, pro-
vides in part as follows:

“There is hereby created in each county a board for the annual adjust-
ment of the rates of taxation and fixing the amount of taxes to be levied
therein, to be known as the budget commissioners. The county auditor, the
county treasurer and the prosecuting attorney shall constitute such board.

“Section 5649-3c of the General Code, makes it the duty of the county
auditor to lay before the budget commissioners the annual budgets submitted
to him by the boards and officers named in section 5649-3a G. C,, together
with an estimate to be prepared by the auditor of the amount of money to
be raised for state purposes in each taxing district in the county, and such
other information as the budget comniissioners may request, or the tax com-
mission of Ohio may prescribe. Said section further provides that:

‘The budget commissioners shall examine such budgets and estimates
prepared by the county auditor, and ascertain the total amount proposed to
be raised in each taxing district, for state, county, township, city, village,
school district, or other taxing district purposes. If the budget commis-
sioners find that the total amount of taxes to be raised therein does not
exceed the amount authorized to be raised in any township, city, village,
school district, or other taxing district in the county, the fact shall be certi-
fied to the county auditor. If such total is found to exceed such authorized
amount in any township, city, village, school district, or other taxing dis-
trict in the county, the budget commissioners shall adjust the various
amounts to be raised so that the total amount thereof shall not exceed in
any taxing district the sum authorized to be levied therein. In making
such adjustment the budget commissioners may revise and change the annual
estimates coptained in such budgets, and may reduce any or all the items
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in any such budget, but shall not increase the total of any such budget, or
any item therein. The budget commissioners shall reduce the estimates
contained in any or all such budgets by such amount or amounts as will
bring the total for each township, city, village, school district, or other
taxing district, within the limits provided by law, * *7

You will readily observe that the duties of the county treasurer as a
member of the board of budget commissioners of the county would conflict
with the duties of a member of the board of education of a school district
in such county, for the reason that the budget commissioners, in consider-
ing the annual budget of the various taxing authorities of the county and
in limiting the amount of taxes to be raised in each of the several taxing
districts of such county to the amount authorized by law to be raised in
such taxing district, acts as a check on said taxing authorities.

It follows, therefore, that inasmuch as the board of education of a
school district is one of the taxing authorities of the county in which such
district is located, the office of county treasurer is incompatible with the
office of member of the board of education of such school district, under
the rule laid down by the court in the case of State ex rel vs. Gebert, 12
0. C. C. (n.s.) 294,

I am therefore of the opinion, in answer to your question, that the
treasurer of a county may not act as a member of the board of education
of a village school district located in such county.”

In considering your first question as to whether the county treasurer could at the
same time be a township clerk in his county, it is necessary to consider the duties of
these two officers and the extent to which they deal each with the other. There
seemingly exists no incompatibility between the office of township clerk and the
office of county treasurer as regards their nominal duties. The incompatibility,
however, obtains because the county treasurer is one of the members of the county
budget commission and therefore passes upon the various budgets submitted by the
officers in the taxing districts throughout his county. It is true that the township
clerk is not a member of the board of trustees in his township and has no direct
authority or any vote on the making of any levy which might go before the county
budget commission for its approval or disapproval. But the township clerk is the
clerk of the board of township trustees and is the agent and ministerial officer of
such board. He makes up the annual statements of the disbursements of the town-
ship and prepares the resolutions covering tax levies by the board of township
trustees. If the township clerk, as the agent and employe of the board of township
trustees, is directed by such board to appear before the county budget commission
and explain his own figures and fiscal transactions in the township, and make a plea
for the retention of a levy made by the township board of which he is an agent,
and at the same time was also a member of the budget commission, as for instance
county treasurer, it is apparent that he would be presenting his case before a tribunal
of which he himself was one of the members and might have the deciding vote in a
budget commission composed of three members. Under these circumstances he
could, as a budget commissioner, favor the township presenting the budget, which
he himself had prepared as the agent of the trustees of such township in his capacity
as township clerk.

Bearing upon your second question as to the question of compatibility between
the offices of county treasurer and clerk-treasurer of a rural (township) board of
education, the same rule would obtain as given above, because in this case the clerk-
treasurer of the board of education is the ministerial officer and employe of the
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board of education and it has authority to direct him to appear before the budget
commission of the county and make an appeal for the approval of a certain tax
levy proposed by the board of education. The clerk-treasurer of the board of
education prepares the resolutions, keeps the books, and transactions of the board of
education, and frequently is the agent of the board of education. Inasmuch as a
member of the board of education cannot at the same time be county treasurer, it
would follow that one who is the agent of the board of education in its financia%
transactions, would be in the same position as the member and the duties of the
clerk (who is also treasurer) of the board of education are therefore incompatible
with the duties of county treasurer. But even though no incompatibility existed
between the offices of county treasurer and clerk of the board of education in the
township, it must be remembered that the clerk of the board of education, under the
statutes, is also the treasurer of the local school district, and attention is therefore
invited to those sections which bear upon the dealings of the township treasurer

with the county treasurer in the handling of the school funds. Thus section 2640
provides:

-
“The county treasurer shall keep an accurate account of all moneys by
. him received, showing the amount, the time, from whom and from what
source received, and of all disbursements by him made, showing the amount
thercof, the time, to whom and for what purpose paid. * * *’

Section 2689 G. C. also provides:

“Immediately after each semi-annual settlement with the county auditor,
on demand, and presentation of the warrant of the county auditor therefor,
the county treasurer shall pay to the township treasurer, city treasurer, or
other proper officer thereof, all moneys in the county treasury belonging to
such township, city, village or school district.”

It is apparent therefore that under the provisions of section 2689 the county
treasurer would have financial dealings with the treasurer of a school district in his
county in their joint handling of trust funds. The section virtually says that the
county treasurer shall pay such trust funds to the school board treasurer, and
therefore if both of these places are held by the same person, the county treasurer
is paying such funds to himself and in the course of business naturally taking his
own receipt for the same. It is thus clear that the duties of county treasurer and
the duties of clerk-treasurer are incompatible, because one office is a check upon the
other, as it is the duty, of the treasurer of the board of education to check up and
see, on behalf of his employing board, whose agent he is, that his district receives
all of the school funds to which it is entitled.

In answer to your two questions, it must therefore be held, in the light of the
orinions and decisions above quoted, and the sections cited :

1. That the offices of county treasurer and township clerk are incompatible and
cannot be held by the same person at the same time.

2. That the offices of county treasurer and clerk-treasurer of a board of
education in the county are incompatible and cannot be held by one and the same
person at the same time.

Respectfully,
Joun G. Pricg,
Attorney-General,



