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OPINION NO. 65-173 

Syllabus: 

l. It is permissible to photograph the deed and at the 
same time microfilm the deed, whereby the microfilm would be re­
tained for preservation of the record of the deed, and the 
photograph would be bound in a volume for use in the Recorder's 
office by the public. 

2. It is permissible for the County Recorder to micro­
film a deed only and thereupon have a copy prepared from the 
microfilm by electrostatic process and bind these copies into 
a volume for use by the public. 

3. It is permissible for the County Recorder to micro­
film the deed and to make available to the general public for 
use in the Recorder's office the microfilm alone by making
available sufficient viewers to enlarge the microfilm. 

To: Paul J. Mikus, Lorain County Pros. Atty., Elyria, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 24, 1965 

Your request for my opinion is as follows: 

"Our office has been requested by Leota B. 
Mitchell, Lorain County Recorder, to seek your
opinion regarding the legality of the County
Recorder using any one of the following proce­
dures for the purpose of recording documents as 
required under the statutes: 

"l. Is it permissible to photo-
graph the deed and instantaneously
microfilm the deed, whereby the micro­
film would be retained for preservation of 
the record of the deed, and the photo­
graph would be bound in a volume for use 
in the Recorder's office by the public? 

"2. Is it permissible for the County
Recorder to microfilm a deed only and 
thereupon have a copy prepared from the 
microfilm by electrostatic process and 
bind these copies into a volume for use 
by the public? 

"3. Is it permissible for the County
Recorder to microfilm the deed and to 
make available to the general public
for use in the Recorder's office the 
microfilm alone by making available 
sufficient viewers to enlarge the 
microfilm? 
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"It is the view of our office that 
any three of the methods is permissible 
reading Ohio Revised Code Sec. 317.13 in 
conjunction with Section 9.01, notwith­
standing the view of your predecessor in 
his Opinion No. 1389 issued in 1950." 

The use of the microfilm process of reproduction for 
the purpose of recording documents as required by statute 
was opined to be permissible in Opinion No. 2129, Opinions 
of the Attorney General for 1961, page 184. The syllabus 
of that opinion is as follows: 

"Pursuant to the provisions of Section 
9,01, Revised Code, the public officials 
therein enumerated, are authorized to use 
the microfilm process of reproduction for the 
recording, filing, maintaining and preserving 
of records they are required to record, file, 
maintain and preserve, and to dispose of the 
original records or copies of such records 
in accordance with the provisions of Sections 
149.31, 149.32, 149.37, 149.38, 149.39, 149.41 
and 149.42, Revised Code." 

Opinion No. 1389, Opinions of the Attorney General for 
1950, page 39, was overruled in 1955. The syllabus of the 
overruling opinion, Opinion No. 5667, Opinions of the Attorney 
General for 1955, page 371, is as follows: 

"A Probate Court may make up a record in 
so far as same is required by Sections 2101.12, 
3107.14, 5123.37, 5123,38 and 5731.48, Revised 
Code, by microfilming or other duplication 
process as authorized by Section 9.01, Revised 
Code, provided the original documents are main­
tained on file and until their eventual de­
struction is accomplished only in accordance 
with the provisions of Section 149.38, Revised 
Code. Opinion No. 1389, Opinions of the Attor­
ney General for 1950, page 39, overruled." 

Section 9.01, Revised Code, provides for photostat or 
microfilm recording as follows: 

"When any officer, office, court, commis­
sion, board, institution, department, agent, 
or employee of the state, or of a county, or 
any political subdivision, who is charged with 
the duty or authorized or required by law to 
record, preserve, keep, maintain, or file any 
record, document, plat, court file, paper, or 
instrument in writing, or to make or furnish 
copies of any thereof, deems it necessary or 
advisable, when recording any such document, 
plat, court file, paper, or instrument in 
writing, or when making a copy or reproduction 
of any thereof or of any such record, for the 
purpose of recording or copying, preserving, 
and protecting the same, reducing space re­
quired for storage, or any similar purpose, 
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to do so by means of any photostatic, photo­
graphic, miniature photographic, film, micro­
film, or microphotographic process, which cor­
rectly and accurately copies or reproduces, or 
provides a medium of copying or reproducing, 
the original record, document, plat, court 
file, paper, or instrument in writing, such 
use of any such photographic processes, for 
any such purpose, is hereby authorized. Any 
such records, copies, or reproductions may be 
made in duplicate, and such duplicates shall 
be stored in different buildings_ The film 
or paper used for this process shall be of 
acetate base and shall comply with the minimum 
standards of quality approved for permanent 
photographic records by the national bureau of 
standards. 

"Any such officer, office, court, commis­
sion, board, institution, department, agent, 
or employee of the state, a county, or any po­
litical subdivision may purchase or rent re­
quired equipment for any such photographic 
process and may enter into contracts with pri­
vate concerns or other governmental agencies 
for the development of film and the making of 
reproductions thereof as a part of any such 
photographic process. When so recorded, or 
copied or reproduced to reduce space required 
for storage or filing of such records, said 
photographs, microphotographs, microfilms, or 
films, or prints made therefrom, when properly
identified by the officer by whom or under 
whose supervision the same were made, or who 
has the custody thereof, have the same effect 
at law as the original record or of a record 
made by any other legally authorized means, 
and may be offered in like manner and shall be 
received in evidence in any court where such 
original record, or record made by other le­
gally authorized means, could have been so in­
troduced and received. Certified or authenti­
cated copies or prints of such photographs, 
microphotographs, films, or microfilms shall 
be admitted in evidence equally with the orig­
inal photographs, microphotographs, films, or 
microfilms. 

"Such photographs, microphotographs, mi­
crofilms, or films shall be placed and kept in 
conveniently accessible, fireproof, and insu­
lated files, cabinets, or containers, and pro­
visions shall be made for preserving, safekeep­
ing, using, examining, exhibiting, projecting, 
and enlarging the same whenever requested, dur­
ing office hours." 

This code section applies to any records that the County 
Recorder would be required to maintain according to Section 
317,08, Revised Code, and clearly permits ustng the first 
two procedures enumerated in your letter of request. 
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Although Section 317.29, Revised Code, provides for 
transcribing defaced or injured records into new books there 
is no statutory requirement that records take the form of a 
book or bound volume. 

Section 317.07, Revised Code, requires a retiring 
County Recorder to deliver his seal, boolrn, papers, and 
records to his successor. This supports the conclusion that 
records can be other than books. Such an inter·pretat ion is 
consistent with the language and meaning of Section 9.01, 
Revised Code, and supports the use of the third procedure 
enumerated in your letter of request. To satisfy the code 
sections setting forth requirements for indexing and endors­
ing records and instruments recorded, the m1.crofilm to be 
viewed must be maintained in a manner permitting reference 
thereto by number, file, pal?Je, volume, and deed book number. 
The code sections to which this is applicable are Sections 
317.09, 317.12, 317.18, 317.20, 317.201, 317.24, and 317.29, 
Revised Code. 

In summary, it is my opinion that: 

1. It is permissible to photograph the deed and at the 
same time microfilm the deed, whe~~by the microfilm would 
be retained for preservation of the record of the deed, and 
the photograph would be bound in a volume for use in the 
Recorder's office by the public. 

2. It is permissible for the County Recorder to micro­
film a deed only and thereupon have a copy prepared from the 
microfilm by electrostatic process and bind these copies 
into a volume for use by the public. 

3. It is permissible for the County Recorder to micro­
film the deed and to make available to the general public 
for use in the Recorder's office the microfilm alone by mak­
ing available sufficient viewers to enlarge the microfilm. 




