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OPINION NO. 97-027 
Syllabus: 

1. 	 In the absence of a judicial determination as to the constitutionality of RC. 
3501.12, board of elections members are entitled to receive in the years 
1997 through 2000, the annual compensation prescribed by RC. 3501.12, 
as amended by Am. Sub. H.B. 408, 121st Gen. A. (1996) (eff., in 
pertinent part, May 8, 1996), regardless of when their terms of office 
commenced. 

2. 	 A board of elections may not, after a board member's term has begun, 
procure insurance for that member under RC. 3501. 141(B) to commence 
during the member's term of office. (1990 Op. Att'y Gen. No. 90-108; 
syllabus, paragraph two, approved and followed.) 

To: Kevin J. Baxter, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio; Alan R. Mayberry, 
Wood County Prosecuting Attorney, Bowling Green, Ohio 

By: Betty D. Montgomery, Attorney General, May 12, 1997 

You have submitted opinion requests in which you ask whether a member of a board of 
elections is entitled to receive the pay increase set forth in RC. 3501.12, as amended in Am. Sub. 
H.B. 408, 121st Gen. A. (1996) (eff., in pertinent part, May 8, 1996), during the term of office 
the member was serving when Am. Sub. H.B. 408 became effective. Prosecutor Baxter, you also 
ask whether Am. Sub. H.B. 408 authorizes a board of elections member to receive health benefits 
under R.C. 3501.141(B) where such benefits are to begin mid-terrn. 

In order to understand the questions you present, it is first necessary to set forth the 
following background information. Pursuant to Ohio Const. art. II, § 20, the General Assembly 
is required to fix the term and compensation of all officers, "but no change therein shall affect the 
salary of any officer during his existing term, unless the office be abolished." In State ex reI. 
Milburn v. Pethtel, 153 Ohio St. 1, 90 N.E.2d 686 (1950) (syllabus, paragraph one), the Ohio 
Supreme Court concluded that a public officer, for purposes of art. II, § 20, is "one who is 
invested by law with a portion of the sovereignty of the state and who is authorized to exercise 
functions either of an executive, legislative or judicial character. " Upon examination of the 
various duties imposed by statute upon members of boards of elections "who are appointed by the 
Secretary of State for a definite term and who take an oath of office," the Pethtel court found such 
members to exercise a portion of the sovereignty of the state and, therefore, to be "officers whose 
compensation is subject to the provision of Section 20 of Article II of the state Constitution, which 
precludes a change of compensation of any officer during his existing term." 153 Ohio St. 1, 90 
N.E.2d 686 (syllabus, paragraph three). I 

Pursuant to R.C. 3501.06, there is a board of elections in each county, consisting of four 
members, who are appointed by the Secretary of State and who serve for a term of four years. Two 
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Since the decision in Pethtel, the General Assembly has, on a number of occasions, 
amended RC. 3501.12, which prescribes the salary of board of elections members. Most 
significantly, in 1984 the General Assembly amended RC. 3501.12 to increase the annual salary 
of board members and added to that section the following language: "For the purposes of this 
section, members of boards of elections shall be deemed to be appointed and not elected, and 
therefore not subject to section LO of article II of the Ohio Constitution." 1983-1984 Ohio Laws, 
Part 11,4937, 4959 (Am. Sub. H.B. 897, eff. Dec. 26, 1984).2 Most recently, the General 
Assembly amended RC. 3501.12 in Am. Sub. H.B. 408, discussed above, again increasing the 
annual salary of board of elections members and retaining the language added to that section by 
Am. Sub. H.B. 897. 3 

Thus, although the Ohio Supreme Court has expressly declared that board of elections 
members are officers who are subject to the prohibition of Ohio Const. art. II, § 20 against in­
term changes in compensation, the General Assembly has sought, through amendment of RC. 
3501.12, to alter the status of board of elections members as officers for purposes of art. II, § 20. 
It appears, therefore, that you question the effect of the language added to RC. 3501.12 by Am. 
Sub. H.B. 897, and whether such language makes board of elections members eligible, in the 
middle of their terms of office, for the pay increases authorized by the amendment of R.C. 
3501.12 in Am. Sub.H.B. 408, which took effect on May 8, 1996. 

Before examining this question, we must advise you that the Attorney General is without 
authority to determine the constitutionality of acts of the General Assembly. As summarized in 
1988 Op. Att'y Gen. No. 88-030 at 2-124 through 2-125: 

As part of the executive branch of government, the Attorney General is not 
empowered to determine the constitutionality of state statutes. Rather, that is the 

members of each board are appointed on the first day of March in even-numbered years. Thus, each 
board of elections member's term lasts for four years, beginning on the first day of March in an even­
numbered year. The terms of the board members are staggered so that two of the four members' 
terms end in each even-numbered year. 

With respect to this amendment ofR.e. 3501.12, the court's decision in State ex rei. Milburn 
v. Pethtel, 153 Ohio St. 1,90 N.E.2d 686 (1950), that board of elections members are "officers" who 
are subject to the prohibition in Ohio Const. art. II, § 20 against in-term changes in compensation, 
was based upon the nature of the duties performed by the board members, i.e., their performance of 
a portion of the sovereignty of the state, not the manner in which they are selected for office. 
Moreover, in State ex rei. McNamara v. Campbell, 94 Ohio St. 403, 115 N.E. 29 (1916), the court 
concluded in syllabus, paragraph three, that "[t]he term 'officers,' as used in Section 20, Article II of 
the Constitution, includes both appointive and elective officers." 

Prior to its amendment in Am. Sub. H.B. 408, 121 st Gen. A. (1996) (eff., in pertinent part, 
May 8, 1996), RC. 3501.12 prescribed the annual compensation of board of elections members 
within a certain range, based exclusively upon the population of the county. 1983-1984 Ohio Laws, 
Part II, 4937, 4958 (Am. Sub. H.B. 897, eff. Dec. 26, 1984). Am. Sub. H.B. 408 amended R.C. 
3501.12 to increase each board member's compensation by a certain percentage ofthe previous year's 
salary, beginning in calendar year 1997. 

June 1997 
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function exclusively of the judiciary. Maloney v. Rhodes, 45 Ohio St. 2d 319, 
324,345 N.E.2d 407,411 (1976) ("[a]n attack upon the constitutional validity of 
a law must be made in a proper court. The judicial power to declare a law 
unconstitutional is exclusively within the judicial branch of government"); State ex 
rel. Davis v. Hildebrant, 94 Ohio St. 154, 169, 114 N.E. 55, 59 (1916), af!'d, 241 
U.S. 565 (1916) ("[t]he power of determining whether a law or constitutional 
provision is valid or otherwise is lodged solely in the judicial department"); 1986 
Op. Att'y Gen. No. 86-010. 

Thus, until a court determines the constitutionality of R.C. 3501.12, it must be presumed to be 
constitutional. See generally State ex rel. Herman v. Klopjleisch, 72 Ohio St. 3d 581, 587, 651 
N.E.2d 995, 999 (1995) ("[s]tatutes are presumed to be constitutional unless shown beyond a 
reasonable doubt to violate a constitutional provision"); State ex rel. Dickman v. Defenbacher, 164 
Ohio St. 142, 128 N.E.2d 59 (1955) (syllabus, paragraph one) ("[a]n enactment of the General 
Assembly is presumed to be constitutional, and before a court may declare it unconstitutional it 
must appear beyond a reasonable doubt that the legislation and constitutiomil provisions are clearly 
incompatible"). Ultimately, therefore, whether the above-quoted language added to R.C. 3501.12 
by Am. Sub. H.B. 897 altered the Ohio Supreme Court's conclusion that board of elections 
members are subject to the prohibition of Ohio Const. art. II, § 20 is a matter that must be 
determined by the judiciary. Within the scope of an opinion, this office is, therefore, obliged to 
presume the constitutionality of R.C. 3501.12, and must advise you to follow the mandates of 
R.C. 3501.12, as most recently amended in Am. Sub. H.B. 408. At the same time, however, we 
must also caution you of the potential constitutional conflicts that exist within the statute. See 
generally City of Rocky River v. State Employment Relations Bd., 43 Ohio St. 3d 1, 6, 539 
N.E.2d 103, 108 (1989) ("it is generally beyond the power of the legislature to change or 'correct' 
judicial interpretation of the Constitution.... The doctrine of judicial supremacy in constitutional 
interpretation is widely and generally conceded"); State ex rel. Shkurti v. Withrow, 32 Ohio St. 
3d 424,429,513 N.E.2d 1332, 1337 (1987) ("[t]he interpretation of the Ohio Constitution is ... 
not a legislative but a judicial question, which ultimately this court must decide"); note two, 
supra. 

Turning now to examination of the compensation of board of election members established 
by Am. Sub. H.B. 408, it is necessary to examine the language ofR.C. 3501.12, which states in 
pertinent part: 

(A) Except as provided in division (B) of this section, the amount of annual 
compensation of members of the board [of elections] shall be as follows: 

(1) Seventy-five dollars for each full one thousand of the first one hundred 
thousand population; 

(2) Thirty-six dollars for each full one thousand of the second one hundred 
thousand population; 

(3) Twenty dollars for each full one thousand of the third one hundred 
thousand population; 

(4) Six dollars for each full one thousand above three hundred thousand 
population. 
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(B) The compensation of a member of the board. shall not be less than three 
thousand dollars and shall not exceed fifteen thousand dollars annually. 

(C) In calendar year 1997, the annual compensation of each member of the 
board shall be computed after increasing the amounts specified in divisions (A) and 
(B) of this section by three per cent. 

(D) In calendar year 1998, the annual compensation of each member of the 
board shall be computed after increasing by three per cent the amounts used to 
compute the compensation of a member under division (C) of this section. 

RC. 3501. 12(E) and (F) provide similar increases in compensation for calendar years 1999 and 
2000. For purposes of your questions, therefore, the significant changes to RC. 3501.12 are the 
additions of divisions (C) through (F). 

The amendments to RC. 3501.12 became effective on May 8, 1996. Because board of 
elections members' terms commence on March 1 of even-numbered years, RC. 3501.06, all 
board members were mid-term when the amendments to RC. 3501.12 became effective. The last 
paragraph of RC. 3501.12, however, states: "For the purposes of this section, members of 
boards of elections shall be deemed to be appointed and not elected, and therefore not subject to 
Section 20 of Article II of the Ohio Constitution." While the meaning of the first portion of this 
sentence is unclear, the last portion of the sentence evinces a clear legislative intent that board 
members not be subject to the prohibition of Ohio Const. art. II, § 20 against in-term changes in 
compensation. Again, while it is not clear that an act of the General Assembly is sufficient to 
overturn an interpretation of a provision of the Ohio constitution by the Ohio Supreme Court, see 
generally City ofRocky River v. State Employment Relations Bd., this office is unable to make that 
determination, and until a court decides otherwise, must advise you that board of elections 
members are entitled to receive in the years 1997 through 2000, the annual compensation 
prescribed by R.C. 3501.12, as amended by Am. Sub. H.B. 408. 

The second question asked by the Erie County Prosecuting Attorney is whether a board 
of elections member is entitled to receive health benefits under RC. 3501.141 where such benefits 
are to commence mid-term. This question was specifically addressed in 1990 Op. Att'y Gen. No. 
90-108, which concluded in syllabus, paragraph two, that "[a] board of elections may not, after 
a board member's term has begun, authorize the procurement of insurance for that member under 
RC. 3501.141(B) to commence during his term of office." For the reasons that follow, I must 
concur with this conclusion. 

The basis for this conclusion was set forth as follows: 

The extent of the board's authority to provide insurance coverage for its members 
pursuant to R.C. 3501. 141(B)4 is limited by the language stating that the board 

R.C. 3501.141(8) states: 

June 1997 
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may procure such insurance "when each member's term begins." In light of this 
express limitation contained in the language of R.C. 3501.141(B), I must conclude 
that a board of elections is without authority to obtain insurance for any board 
member under the authority of this subdivision of the statute at any time other than 
at the beginning of such member's term. (Footnote added.) 

Op. No. 90-108 at 2-479. R.C. 3501.141 has not been amended since the issuance of Op. No. 
90-108. Thus, based upon the language of RC. 3501.l41(B), setting forth the board of elections' 
authority to purchase insurance coverage for board members, I concur with the conclusion reached 
in Op. No. 90-108, syllabus, paragraph two. 

I feel it is necessary to mention that Op. No. 90-108 supported its reading of RC. 
3501. 141(B) by noting that such a reading of RC. 3501. 141(B) was consistent with the board of 
elections members' status as "officers," as decided by the Pethtel court, who are subject to the 
prohibition of Ohio Const. art. II, § 20 against in-term changes in compensation. While, as 
discussed above, there may be some question as to whether board of elections members are, for 
certain purposes, "officers" subject to Ohio Const. art. II, § 20, the language of R.C. 3501.12 
which raises that question limits its effect by declaring board members not to be subject to art. II, 
§ 20 only "[flor the purposes of this section." Moreover, the express language of RC. 
3501. 141(B) limits the authority of a board bf elections to provide insurance coverage for its 
members only "when each member's term begins." While this conclusion may appear to be 
inconsistent with the advice given in response to your first question, both conclusions are 
compelled by the language of the controlling statutes. In answer to your second question, I 
conclude, therefore, that a board of elections may not, after a board member's term has begun, 
procure insurance for that member under RC. 3501. 141(B) to commence during the member's 
term of office. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 In the absence of a judicial determination as to the constitutionality of R. C. 
3501.12, board of elections members are entitled to receive in the years 
1997 through 2000, the annual compensation prescribed by R.C. 3501.12, 
as amended by Am. Sub. H.B. 408, 121st Gen. A. (1996) (eff., in 
pertinent part, May 8, 1996), regardless of when their terms of office 
commenced. . 

2. 	 A board of elections may not, after a board member's term has begun, 
procure insurance for that member under R.C. 3501. 141(B) to commence 
during the member's term of office. (1990 Op. Att'y Gen. No. 90-108, 
syllabus, paragraph two, approved and followed.) 

The board of elections of any county may procure and pay all or any part of 
the cost of group hospitalization, surgical, major medical, or sickness and accident 
insurance or a combination ofany of the foregoing types of insurance or coverage for 
the members appointed to the board of elections under [R.C. 3501.06] and their 
immediate dependents when each member's term begins, whether issued by an 
insurance company or a health or medical care corporation, duly authorized to do 
business in this state. (Emphasis added.) 




