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COUNTY COURTS; JUDGE - FAILURE AND REFUSAL TO 

TAKE OATH OF OFFICE - §1907.09 R.C. - SUCH OFFICE 

VACANT; §3.30 RC. AND APPOINTMENT IS PROVIDED, SEC. 

13, ART. IV, OHIO CONSTITUTION. 

SYLLABUS: 

Where a person elected to the office of county judge fails and refuses to take the 
oath of office as required by Section 1907.09, Revised Code, the office is, under the 
provisions of Section 3.30, Revised Code, to be considered as vacant and such vacancy 
shall be filled by the governor as provided in Section 13, Article IV, Ohio Constitution. 

Columbus, Ohio, January 15, 1958 

Hon. T. J. Kremer, Jr., Prosecuting Attorney 

Monroe County, Woodsfield, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Your opinion is requested as to whether or not a vacancy 
exists in the office of County Court Judge for Monroe County, 
Ohio. 

"The first paragraph of Section 1907.061 of the Revised 
Code of Ohio states : 

'Every person elected judge of the county court shall 
forthwith take and subscribe the oath of office before the 
clerk of the court of common pleas or a judge thereof or 
before a judge of the county court to which he is elected. 
A record of such oath shall be made by the administering 
officer and filed with the clerk of the court of common pleas.' 

"O. T. G. was elected to the office of County Court Judge 
but refuses to take office. His only reason for refusing is that he 
states that the compensation of the office is not sufficient for his 
needs. He has stated to the County Commissioners as well as 
to me as Prosecuting Attorney of this county, that he would not 
and could not accept the judgeship at the minimum salary which, 
in this county, amounts to $1960 per year. 

"The following is a copy of an entry in the Commissioners' 
journal pertaining to the salary of the County Court Judge, 
to-wit: 
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August 5, 1957. 

"It was moved by Mr. Adams and seconded by Mr. Roth 
that the county co111rt shall have an office in the court house, 
effective January 1, 1958. The salary shall be the statutory 
salary set by the legislature. The extra One Thousand 
Dollars ($1000.00) will not be furnished by the county. 

Vote: Mr. Hopton, Yea; Mr. Adams, Yea; Mr. Roth, 
Yea.' 

"O. T. G. knew of this action by the County Commissioners 
before and after his election. There has been some talk by G. that 
the office space set up for him was not to his liking, but this 
appears to be incidental, since the salary question is the sole 
question in the case. 

"Under Section 1907.082, the County Commissioners could 
give additional compensation to the county court judge if they 
so desired, but they have gone on record that they would not do 
so and advised the elected Judge, 0. T. G., of this fact before the 
election and after the election. 

"Since there is no valid reason for G not to assume his 
duties, and since he would not take the oath of office forthwith 
after being elected, it would appear that the office has been 
vacated. 

"The following is a copy of the action taken by the County 
Commissioners in regard to the office of the County Court Judge 
on January 6, 1958, to-wit: 

'O. T. G. of Wayne Township was elected county judge 
on November 5, 1957, and refuses to take the oath of 
office. Therefore, the Commissioners declare the office 
forfeited. 

Moved by Mr. Roth, seconded by Mr. Hopton, to 
declare the office of county judge vacant. 

Vote: Mr. Adams, Yea; Mr. Roth, Yea; Mr. Hopton, 
Yea.'" 

In addition to the paragraph which you have quoted from Section 

1907.061, Revised Code, I call attention to the further provision of that 

statute relative to a bond, reading as follows: 

"Within ten days after taking the oath of office, each county 
court judge, before he is authorized to discharge the duties of his 
office, shall give a bond to this state in the amount of five 
thousand dollars, with at least two sufficient sureties, conditioned 
upon the faithful performance of the duties of such office. Such 
bond shall be approved by a judge of the court of common pleas 
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in such county and deposited with the clerk of the court of common 
pleas." 

I find nothing m the statutes relating directly to a county judge 

which provides for a situation such as your letter sets out, to-wit, the 

refusal of the judge to qualify for the office to which he has been elected. 

I note the statement in your letter as to the action of the county com­

missioners in declaring the office forfeited by reason of the refusal of 

Mr. G. to take the oath of office. 

I do not consider that this action had any legal effect, since it 

appears very clear that one cannot forfeit or be removed from that which 

he has never had. Certainly, in the case which you present, the judge 

elect has never occupied the office. He has very positively refused to 

accept it. I am of the opinion that one who has been elected to an office 

cannot be forced to take it nor can he be considered an officer merely 

because of his election. 

Section 3.30, Revised Code, reads as follows : 

"A person elected or appointed to an office who is required 
by law to give a bond or security previous to the performance of 
the duties imposed on him by his office, who refuses or neglects 
to give such bond or furnish such security within the time and in 
the manner prescribed by law, and in all respects to qualify himself 
for the performance of such duties, is deemed to have refused to 
accept the office to which he was elected or appointed. Such office 
shall be considered vacant and shall be filled as provided by law." 
( Emphasis added) 

Under the provisions of Section 1907.061, supra, the judge-elect is 

required to take the oath forthwith after his election, but he has ten days 

thereafter in which to give the required bond; but he must take the oath 

and give the bond before he is authorized to discharge the duties of h,is 

office. Accordingly, the provisions of Section 3.30, supra, appear to gov­

ern; and his failure and refusal to take the oath, that being one of the 

prescribed qualifications, certainly amounts to a refusal to take the office, 

and results in a vacancy, which as the statute states, shall be filled as pro­

vided by law. The provision for filling such vacancy by the governor, is 

found in Section 13, Article IV, Ohio Constitution. 

It is accordingly my opinion and you are advised that where a person 

elected to the office of county judge fails and refuses to take the oath of 

office as required by Section 1907.09, Revised Code, the office is, under 
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the provision of Section 3.30, Revised Code, to be considered as vacant 

and such vacancy shall be filled by the governor as provided in Section 13, 

Article IV, Ohio Constitution. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




