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PROBATION OFFICER-JUVENILE COURT-MAY ALSO ACT 
AS SCHOOL ATTENDANCE OFFICER-IT MUST BE PHYS­
ICALLY POSSIBLE FOR ONE INDIVIDUAL TO PERFORM 
DUTIES OF BOTH POSITIONS-SECTION 3321.14 RC. 
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SYLLABUS: 

A probation officer of the juvenile court may lawfully be appointed to act also 
as school attendance officer of a city school di,trict as provided in Section 3321:14, 
Revised Code, provided the appointing authorities concerned find it to be physically 
possible for one individual to perform the duties of both positions. 

Columbus, Ohio, March 1, 1956 

Hon. John S. Moorehead, Prosecuting Attorney, Guernsey County 

Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"It is considered desirnble by the Cambridge City School 
District to appoint the Probation Officer of the Guernsey County 
Juvenile Court, Attendance Officer for said School District. 

"We note Section 3321.15 of the Revised Code specifically 
authorizes a Probation Officer of the J uvenlie Court to be desig­
nated as County Attendance Officer. The Juvenile Judge is in 
accord with the appointment of his Probation Officer as said City 
School Attendance Officer. 

"Section 3321.14 of the Revised Code authorizes a City 
School District to appoint an Attendance Officer and we see 
nothing incompatible in the holding of the two offices mentioned 
herein but are wondering if the authorization of the Prnbation 
Officer-County Attendance Officer appointment by Section 
3321.15 operates to the exclusion of the Probation Officer-City 
School Attendance Officer appointment." 

Section 3321.14, Revised Code, reads in part: 

"The board of education ,of every city school district and 
of every exempted village school district shall employ an at­
tendance officer, and may employ or appoint such assistants as 
the board deems advisable. * * *" 

Section 3321.15, Revised Code, provides: 

"Every county board of education shall employ a county 
attendance officer, and may employ or appoint such assistants 
as the •board deems advisable. The compensation and necessary 
traveling expenses of such attendance officer and assistants shall 
be paid out of the county board of education fund. \.Vith the 
consent and approval of the judge of the juvenile court, a proba-
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tion officer of the court may be designated as the county attendance 
officer or as an assistant. The compensation of the probation 
officers of the juvenile court so designated shall be fixed and paid 
in the same manner as salaries of other probation officers of the 
juvenile court; their traveling expenses as attendance officers 
which would not be incurred as probation officers shall be paid 
out of the county board of education fund. In addition to the com­
pensation provided in this section the board may pay such addi­
tional compensation as it deems advisable, to any probation officer 
designated as attendance officer and such additional amount shall 
be paid from the county board of education fund. The county 
attendance officer and assistants shall work under the direction 
of the county superintendent of schools. The authority of such 
attendance officer and assistants shall extend to all the local 
school districts which form the county school ditsrict. * * *" 

As indicated in your request, Seotion 3321.15, Revised Code, expressly 

authorizes a probation officer of the juvenile court to act as county atten­

dance officer or as an assistant provided that such designation meets with 

the consent and approval of the judge of the juvenile court. On the other 

hand, no statute appears to contain a provision which expressly permits 

a probation officer of a juvenile court to act as city attendance officer. 

With respect to a situation of this kind it has been held that a statute 

will not be extended to include situations by implication when the language 

of the statute is specific and not subject to reasonable doubt. See Suther­

land, Statutory Construction, page 22, section 5402. It has been further 

held that only necessary implications may be read into a statute, and in 

order to meet the test, such implication must be so strong in its probability 

that the contrary thereof cannot be reasonably supposed. Crawford, 

Statutory Construction, page 266, section 168. 

It has been emphasized in numerous judicial opinions that in con­

struing statutes it is the expressed legislative intent that is of importance 

and that the law does not concern itself with the legislature's unexpressed 

intention. 37 Ohio Jurisprudence, 624, section 281. The problem at hand 

appears to fit within the meaning of the rule just stated in that the General 

Assembly has not expressed itself with respect to whether a probation 

officer may also serve as city attendance officer, for I do not consider 

that the affirmative permission expressed in Section 3321.15, Revised Code, 

carries with it an implication so strong that the contrary thereof cannot be 

reasonably supposed. 
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In view of the foregoing, ;therefore, I am of the opinion that Section 
3321.15, Revised Code, which provides that a juvenile probation officer 

may be designated as county attendance officer, does not imply that a 
juvenile probation officer may not be appointed as a city attendance 

officer. 

The next question for determination is whether the two positions in 
question are compatible in light of the common law test of compatibility. 
In order to determine this question it is necessary to apply the rule as stated 

in the case of State ex rel. v. Gebert, 12 C.C. (N.S.), 274: 

"Officers are considered incompatible when one is subordi­
nate to, or in any way a check upon the other; or when it is physi­
cally impossible for one person to discharge the duties of both." 

The authority of a city attendance officer is provided for in Section 
3321.14, through Section 3321.23, Revised Code. Under the foregoing 
sections such officer is granted power to investigate any case of non-atten­

dance at school of children under eighteen years of age and is vested with 
certain police powers as set forth in Section 3321.17, Revised Code. He 
is under a duty to institute proceedings against such individuals or corpora­
tions as are found to be violating laws relating to compulsory education 
and the employment of minors, and to perform such other services as the 
superintendent of schools or board of education of the district by which 

he is employed deems necessary to preserve the morals and secure the 
good conduct of school children. 

The duties and powers of the .probation department are set forth 
in Section 2151.14, Revised Code. They include among others the making 

of investigations under juvenile court direction, preparing for the court 
reports and records of the conduct and condition of each person under 
supervision, serving process, making arrests without warrant upon rea­
sonable information or upon view of the violation of Section 2151.01 to 
Section 2151.54, inclusive of the Revised Code, and performing such other 

duties incident to the office as the judge may direct. 

A perusal of the statutes pertinent to the duties and authority of 

each position in question fails to reveal a basis upon which either of these 

two positions may be said to ·be subordinate to or a check upon the other. 

Accordingly, it would follow that the two positions in question are com­

patible if it is physically possible for one person to discharge the duties 
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of both. This question of physical possibility is committed, of course, to 

the discretion of the appointing authorities concerned. 

Therefore, I am of the opinion that a probation officer of the juvenile 

court may lawfully be appointed to act also as school attendance officer 

of a city school district as provided in Section 3321.14, Revised Code, 

provided the appointing authorities concerned find it to be physically 

possible for one individual to perform the duties of both positions. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




