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laws relating to the status of surety companies and the workmen's compen­
sation have been complied with. A certificate of the Secretary of State shows 
that the contracting foreign corporation is admitted to do business in Ohio. 

Finding said contract and bond in proper legal form, I have this clay noted 
my approval thereon and return the same herewith to you, together with all 
other data submitted in this connection. 

4847. 

Respectfully, 
GILBERT BETT.MAN, 

Attorney General. 

OFFICES INCOMPATIBLE-JUSTICE OF PEACE AND VILLAGE 
COUNCILMAN-VILLAGE COUNCILMAN AND DEPUTY COMMIS­
SIONER OF MOTOR VEHICLES-JUSTICE OF PEACE ACTING AS 
VILLAGE COUNCILMAN, BECOMES A DE FACTO COUNCILMAN. 

SYLLABUS: ~ 
1. When a justice of the peace is appointed to fill a vacancy in a village' 

council, and does not resign from his office of Justice of the peace, he becomes 
a de fa.cto village councilman and his vote in council has legal effect. 

2. 11/lzen a situation such as is presented in paragraph 1 occurs, the village 
council may declare the office to 1vhich the ju,stice of the peace was appointed 
vacant or ouster proceedings may be instituted in court. 

3. A village councilman may not act as a deputy commissioner of motor 
7'chicles at the same time. 

COLUMBUS, OHIO, December 30, 1932. 

HaN. FoRREST E. ELY, Prosecuting Attomey, Batavia, Ohio. 
DEAR Sue-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 

"The following questions have been submitted to me seeking an 
opinion from your office. 

A Justice of the Peace was appointed to fill a vacancy in a village 
council and he did not relinquish his other office. Is he a member of 
council and what effect would his vote have· therein? 

A Village Councilman proposes to sell automobile license tags. 
Can he legally do this?" 

In connection with your first question, your attention is directed to Sec­
tion 4219, General Code, which reads as follows: 

"Each member of council shall have resided in the village one 
year next preceding his election, and shall be an elector thereof. No 
member of the council shall hold any other public office or employ­
ment, except that of notary public or member of the state militia, 
or be interested in any contract with the village. Any member who 
ceases to possess any of the qualifications herein required or removes 
from the village shall forfeit his office." 
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In the case of State ex rel., vs. Card, 8 0. C. C. (N. S.) 599 at page 607 it 
was stated, after quoting Section 120 of the then 1Iunicipal Code of Ohio 
(the language of which section was practically identical to that now contained 
m Section 4218, General Code), that: 

* * the inhibition against persons holding public office or 
employment is not limited to office in or employment by the munici­
pality, but extends to all public office and employment. This is evi­
denced by the exception of notaries public and members of the militia." 

The Supreme Court affirmed the judgment of the above cas~ without opinion, 
m State, ex rel., Shank vs. Card, 75 0. S. 606. 

Also, a former Attorney General, in an opinion reported in Opinions of 
the Attorney General for 1928, Vol. II, page 1119, stated in the second para­
graph of the syllabus: 

"Under the provisions of Section 4218, General Code, no member 
of the council of a village may legally hold any other public office 
or employment, except that of notary public or member of the state 
militia. The inhibition contained in the provisions of this section is not 
limited to holding another office in, or employment by, such village, 
but such inhibition extends to all other public offices and employ­
ments." 

There is no doubt but that a justice of the peace is a township officer. 
See Section 1711-1, General Code. 

This office, in 1913, was called upon to construe the aforementioned sec­
tion (4218, General Code) in connection with a similar question to that which 
you propound. The syllabus of this 1913 opinion reported in the Annual Re­
ports of the Attorney General for 1913, Vol. II, page 1666, reads:' 

"Under the provisions of section 4218, General Code, ·a person 
may not remain a member of council and at the same time hold any 
other public employment." 

Where a member of council is holding another public office, he 
is a de facto officer and all measures passed by his vote would be legal, 
but he may be ousted from his office at any time." 

In the body of said opinion it was stated: 

"It has been universally ruled by this department that the section 
quoted by you (G. C. 4218) prohibits a person holding any other public 
office or employment and al: the same time remaining a member of 
council. This prohibition undoubtedly extends to the offices held by 
individuals in each case pres~nted by you (deputy county treasurer 
and deputy sheriff respectively). These members, while occupying 
the position of councilmen, would, of course, be de facto officers, and all 
measures passed by their vote would be legal. The council, itself, 
however, 'may at any time declare their offices vacant, whilst they 
attempt to exercise the duties of both offices; or proceedings may 
be instituted in court to oust them." (Words in parenthesis and 
italics the writer's.) 
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Under the holding of the above opinion it would appear that the justice 
of the peace under consideration is a de facto village councilman and that his 
vote would be legal. However, council may at any time declare his office 
vacant or a proceeding may be instituted in court to oust him from the office 
of councilman. 

Coming now to your second question, it may be noted, as heretofore 
stated, that a village councilman may not hold any other office pr employment 
while acting as councilman and that this 1s not limited to public office or 
employment held under the municipality. 

Section 6291-1, General Code, provides as follows: 

"The commissio.ner of motor vehicles shall designate the county 
auditor and one or more persons in each county to act as deputy 
commissioners, who shall accept applications for the annual license 
tax, and assign distinctive numbers in the same manner as the com-· 
missioner of motor vehicles. Such deputy commissioners shall be 
located in such cities or villages in the county as the commissioner 
sees fit. For the purpose of facilitating the distribution of license 
tags, the commissioner may provide for the establishment of branch 
offices in cities having a population of one hundred thousand or over 
according to the last federal census. 

The commissioner shall assign to each deputy commissioner a 
series of numbers sufficient to supply the demand at all times in such 
community, and shall keep a record in his office of the numbers within 
the series so assigned. Each deputy commissioner shall be required 
to give bond, the form and amount of which shall be prescribed by 
the commissioner of motor vehicles. 

The deputy commissioners shall keep a file of each application 
and register such motor vehicle with the name and address of the 
owner thereof." 

From the provisions of the above section it will be seen that the village 
councilman, if he were to sell automobile license tags, would be holding other 
public employment, namely, the position of "deputy commissioner of motor 
vehicles." 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your second question, 
that a village councilman may. not, while holding said office, legally sell 
automobile license tags. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney CcHcral. 


