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OPINION NO. 78-046 

Syllabus: 

A joint county community mental health and retardation board may contract 
for end acquire by purchase reel property in its own name, provided that the 
acquisition serves a purpose authorized by statute. 

To: 'Timothy B. Moritz, M.D., Director, Dept. of Mental Health and Mental 
Retardation, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, July 14, 1978 

I have before me your request for my opinion which reeds es follows: 

Mey a joint-county district community mental health 
and retardation board, established pursuant to R.C. 
Chapter 340, contract for and acquire by purchase reel 
property for a mental health or retardation facility in 
the board's own name for statutory purposes? 

As noted in your letter, I recently had occassion, in 1977 Op. Att'y Gen. 77­
057, to consider the question of whether a single county community mental health 
and retardation board is authorized to purchase reel property. It was my conclusion 
in the Opinion that the power to purchase reel property for a mental health or 
retardation facility is, under the terms of R.C. 307.02, reserved to the board of 
county commissioners, Consequently it was my conclusion that a single county 
community mental health and retardation board hes neither the express nor the 
implied power to purchase real property in its own name, Your question, however, 
arises es to the authority of the board of a joint county community mental health 
and retardation service district to directly acquire real property for mental health 
or retardation facilities. 

While, under the terms of R.C. 340.03, the duties of a single county mental 
health and retardation board end those of a joint board ere identical, there are 
several fundamental differences in their structures, R.C. 340.01 provides for the 
creation of community mental health and mental retardation service districts 
comprising any county or combination of counties having a population of at least 
fifty thousand. Where a single county has a population of at least fifty thousand, 
under the terms of R.C. 340.01, a single county district arises. Where the fifty 
thousP.r.'.'l :::,tJse is combined from the population of more than one county, a joint 
county district is created. 
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For the purpose of taxation, a single county community mental health and 
service district does not enjoy status distinct from the county it serves. The board 
of a single county district is not a taxing authority under the terms of R.C. 
5705.01. Tax levies for the use of a single county district require action by the 
board of county commissioners as the taxing authority for the county. In contrast, 
R.C. 5705.0l(A) specifies that for the purposes of R.C. Chapter 5705, a joint county 
mental health and Mtardation service district is a subdivision. Thus, a joint county 
board is, for the purposes of taxation, an entity independent of the counties which 
comprise it. R.C. 5705.0i(C) specifies the board of a joint county community 
mental health and retardation district as the taxing authority for the district. R.C. 
5705.03 empowers the taxing authority of each subdivision to levy taxes annually 
for the purpose of meeting current expenses and acquiring or constructing 
permanent improvements. Under the terms of R.C. 5705.01, a permanent 
improvement includes land and interests therein. While I am of the opinion that the 
power to purchase real property for the use of a single county board is reserved to 
the board of county commissioners, I must conclude that the terms of R.C. 5705.01 
and 5705.03 vest the authority to acquire real property for the use of a joint county 
community mental health and retardation service district in the board of the 
district. 

Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion and you are so 
advised, that a joint county community mental health and retardation board may 
contract for and acquire by purchase real property in its own name, provided that 
the acquisition serves a purpose authorized by statute. 




