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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

A board of trustees of a county hospital, when in the process of entering 
into contracts for constructing an addition to an existing hospital, are bound 
by the provisions of Section 153.31 (D), Revised Code, requiring an accurate 
estimate of the aggregate cost, and Section 153.46, Revised Code, prohibiting 
a contract in excess of such estimates. 

Columbus, Ohio, October 11, 1963 

Hon. Harry Friberg 
Prosecuting Attorney 
Lucas County 
Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Board of Trustees of Maumee Valley Hospital, 
a county hospital, are in the process of entering into con­
tracts for constructing an addition to the existing hospital. 
The question has arisen as to whether in awarding such 
contracts the board is bound by the provisions of Revised 
Code Section 153.31 (D), requiring an accurate estimate 
of the aggregate cost and Revised Code Section 153.46, 
prohibiting a contract in excess of such estimate. 

"It is the opinion of this office that the Board is legally 
bound to comply with these sections. A member of the 
Board of Trustees contends that since Revised Code Sec-
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tion 339.05 requires a board of county hospital trustees to 
advertise for bids, but contains no specific requirement 
that estimates be obtained, that the Board in question is 
not bound by the provisions of the sections previously 
quoted. 

"Your opinion will be most highly appreciated." 

I find the following in regard to the law and facts pertaining to 
building construction and repairing by county hospital trustees. 
Section 339.05, Revised Code, provides as follows: 

"Before making a contract for the expenditure of 
money on any structure or improvement in excess of one 
thousand dollars, the board of county hospital trustees 
shall advertise according to law for bids, and shall cause 
plans, specifications, and detailed drawings to be distrib­
uted among the bidders." 

(Emphasis added) 

In Opinion No. 3524, Opinions of the Attorney General for 
1954, the syllabus reads as follows: 

"The provisions of Section 339.05, Revised Code, re­
quiring advertisement for bids, applies to a contract for 
the installation of an air conditioning unit or any other 
improvement of a county hospital, the cost of which is in 
excess of one thousand dollars." 

Thereafter, in Opinion No. 4735, Opinions of the Attorney 
General for 1955, it is stated in the second branch of the syllabus: 

"2. The publication of notice to bidders for the con­
struction of such hospital is governed by the provisions 
of Section 153.40, Revised Code, relating to county build­
ings;* * *" 

In Opinion No. 3743, Opinions of the Attorney General for 
1954, it is provided in the 1st and 4th branches of the syllabus as 
follows: 

"l. Section 153.44, Revised Code, must be read in 
pari materia with the provisions of Section 153.42, which 
dispenses with competitive bidding on 'additions or re­
pairs' of public buildings where the contract for such im­
provements does not exceed one thousand dollars, thereby 
manifesting an intent by the legislature to subject such 
contracts which exceed that sum, to the statutory require­
ments of notice and competitive bidding. 

"4. A contract for the improvement of a public 
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building awarded by county commissioners in disregard of 
statutory requirements, creates no legal obligation, and is 
void." 

Chapter 153, Revised Code, pertains to the letting of contracts 
and bidding procedures for the construction or repair of public 
buildings generally. Sections 153.21 to 153.49, et seq., Revised Code, 
are applicable to county buildings and bridges. 

While admittedly Sections 153.31 and 153.46, Revised Code, 
are not made specifically applicable to contracts by county hospital 
trustees under Section 339.05, supra, I am, nevertheless, of the 
opinion that the trustees are bound by the provisions of these 
statutes. 

I am persuaded, first, because the requirement that the county 
hospital trustees before making a contract "shall advertise accord­
ing to law," loses meaning unless there is first made, as required 
by Section 153.31, supra, full and accurate plans of the proposed 
construction, full and complete specifications of the work to be 
performed, and a full and accurate estimate of each item of expense. 
Secondly, I think it clear that Sections 153.21 to 153.99, et seq., 
Revised Code, relate to the construction of all county buildings irre­
spective of the contracting authority. In this regard Section 153.46, 
Revised Code, provides in material part: 

"No contract shall be made for a public building, 
bridge, or bridge substructure, or for any addition to, or 
change, improvement, or repair thereof; or for any con­
struction, improvement, or alteration of any nature by a 
county or any board, commission, or agency thereof, or for 
labor and materials, at a price in excess of the estimates 
required to be made by sections 153.21 to 153.45, inclusive, 
of the Revised Code." 

I am of the opinion that a board of county hospital trustees is 
a "board, commission or agency" of the county within the meaning 
of this section. 

On the basis of the foregoing you are, therefore, advised that 
a board of trustees of a county hospital, when in the process of 
entering into contracts for constructing an addition to an existing 
hospital, are bound by the provisions of Section 153.31(D), Revised 
Code, requiring an accurate estimate of the aggregate cost, and 
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Section 153.46, Revised Code, prohibiting a contract in excess of 
such estimates. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 
Attorney General 




