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1. STATE TEACHERS RETIREMENT SYSTEM-MEMBER­

RETIRED AFTER AUGUST 31, 1955-INTEREST ON CON­

TRIBUTION-SECTION 3307.01 (K) (1), R. C. 

2. SCHOOL EMPLOYEES RETIREMENT SYSTEM-MEMBER 

-RETIRED AFTER JUNE 30, 1955-INTEREST ON CON­

TRIBUTION-SECTION 3309.01 (J) (1), R. C. 

SYLLABUS: 

1. Where a member of the state teaohers retirement system is retired after 
August 31, 1955, under the ,provisions of Section 3307.01 (K) (1), Revised Code, 
interest credited on his contributions, made on or ,prior to August 31, 1955, shaU 
be computed up to and including such date at the rate of four per cent per annum, 
compounded annually, and interest shall be computed thereafter, both as to such 
contributions and as to contributions made thereafter, at the rate of three per cent 
ver annum, compounded annually. 

2. Where a member of the school employees retirement system is retired after 
June 30, 1955, under the .provisions of Section 3309.01 (J) (1), Revised -Code, interest 
credited on his contributions made on or prior to June 30, 1955, shall he computed 
up to and including such date, at the rate of .four per cent per annum, compounded 
annually, and interest shall be computed thereafter, both as to such contributions 
and as to contributions made thereafter, at the rate of three .per cent per annum, 
compounded annually. 

Columbus, Ohio, August 13, 1956 

Hon. L. D. Shuter, Executive Secretary 

State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio 

Hon. Ward Ashman, Executive Secretary 

School Employees Retirement System, Columbus, Ohio 

Dear Sirs: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"In 'behalf of this System and of the School Employees Re­
tirement System, you are respectfully requested to give your 
opinion in reply to the question submitted below. 

"Sections 3307.01 (K) (1) and 3309.01 (J) (1) of the 
Revised Code provide for the crediting of interest on the accu­
mulated contributions of members at retirement as follows: 

'Section 3307.01 (K) ( 1) The rate of interest credited 
on a member's accumulated contributions at retirement shall 
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be four per cent per annum, compounded annually, to and 
including August 31, 1955, and thereafter shall be three 
per cent per annum, compounded annually.' 

'Section 3309.01 (J) (1) The rate of interest credited 
on employee contributions at retirement shall be .four per 
cent per annum, compounded annually, to and including 
June 30, 1955, and, thereafter, shall be three per cent per 
annum, compounded annually.' 
"Question: 

On what contributions, if any, shall interest be credited 
at the rate of four per cent per annum, compounded annually, 
to the accounts of members retiring subsequent to the dates 
described in Sections 3307.01 (K) (1) and 3309.01 (J) (1) 
of the Revised Code?" 

Sections 3307.01 (K) ( 1) and 3309.01 (J) ( 1), Rev,ised Code, as 

quoted in your letter, were enacted by the 101st General Assembly, in the 

form of Amended House Bill No. 744, effective June 29, 1955. In addi­

tion to the two provisions which are quoted in your letter, Section 145.01 

(I) ( 1), Revised Code, part of the definition section of the public 

employees retirement system law, contains language nearly identical to that 

found in the laws governing the other two retirement systems. The only 

variation in the three provisions is the date recited therein. Those dates 

correspond to the last day of the fiscal or administrative "year" of the 

retirement systems. In the section governing the teachers retirement 

system the date is August 31, 1955. In the section governing the school 

employees retirement system the date is June 30, 1955, while in the public 
employees section, the date is December 31, 1955. 

The rate of interest which is credited under this section is fixed by 

statute, unlike the "regular interest" rates for the other respective funds 

and accounts, which rates are, under the retirement laws, determined from 

time to time by the retirement boards. 

Assuming that a teacher retired or retires on some date after August 

31, 1955, it ,is asked whether interest is to be credited on any of the con-. 

tributions made by the teacher at the rate of four per cent, or whether, 

having retired after that date, the retirement system is to credit only three 

per cent interest, compounded annually, upon all contributions paid into 

the system by the ,teacher. In other words, is the new rate of three per cent 

to be applied uniformly to all contributions, no matter when made, or is 
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the new rate to be applied only with respect to contributions made after 

August 31, 1955? 

Section 3307.01 (K) ( 1 ) , Revised Code, reads : 

"The rate of interest credited on a member's accumulated 
contributions at retirement shall be four per cent per annum, com­
pounded annually, to and including August 31, 1955, and there­
after shall be three per cent per annum, compounded annually." 

( Emphasis added.) 

The question is reduced to a determination as to whether the words 

"to and including August 31, 1955" derive their significance by virtue of 

the date the member retires, or whether they are related to the date of 

the receipt of the member's accumulated contributions. 

Prior to the enactment of Amended House Bill No. 744, the guaran­

teed rate of interest on contributions was four per cent per annum, com­

pounded annually, for members going on retirement. With the enactment 

of that bill, the provisions which are -the subject of your inquiry became 

law. 

Because of the manner in which the legislature phrased the statutes, 

and for other reasons which I shall discuss shortly, it is my conclusion 
that the legislature intended to retain the four per cent rate of ,interest 

on contributions made up to and including the dates set forth in the 

school employees, state teachers and public employees acts, which are 

June 30, 1955, August 31, 1955 and December 31, 1955, respectively, 

regardless of the fact that the member retires in one of the systems after 

the date specified in the statute applicable to him. 

Members of the retirement systems who were eligible to retire before 

June 29, 1955, the effective date of Amended House Bill No. 744, would 

have had interest credited to their contributions at the rate of four per cent 

per annum, compounded annually, had they actually retired at that time. 

It appears from the language employed by the legislature in defining 

"regular interest" at retirement, that that body wished to retain the four 

per cent interest rate on contributions made before the end of the admin­

istrative or fiscal year. Thus, for example, the four per cent interest 

which is compounded annually is computed on the member's "accumulated 

contributions to and including August 31, 1955" in the case of a teacher. 

The words "at retirement" in the statute are significant only by reason of 
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the fact that the rates of interest prov-ided therein are conditioned upon 

the member leaving his contributions in the employees' savings fund until 

retirement. Should his employment terminate prior to his becoming eligible 

for retirement, and should he withdraw his contributions, he would be 

credited with only one or one and one-half per cent interest on his 

con tri bu tions. 

In construing the prov1s1ons m question, I believe it is important 

to observe what the legislature did not say in choosing its phraseology. It 

would seem that had the legislature intended to reduce the rate of interest 

credited on all contributions, whenever made, to three per cent for those 

members retiring after the then current administrative year, it would have 

used words such as "upon retirement after August 31, 1955 the rate of 

interest shall be three per cent per annum." This was not done, and such 

an omission assumes added significance by reason of the fact that in other 

sections of the three retirements acts, the legislature has seen fit to predicate 

certain rights upon the filing of an application for retirement on or after 

a certain calendar date. 

Thus, in Amended House Bill No. 744 itself, in at least nine separate 

instances, the General Assembly made reference to a person retiring on or 

after a given date. Sections 145.33, 3307.38 and 3309.36, Revised Code, 

all refer to the superannuation allowance of a member retiring "on and 

after June 30, 1955." Sections 145.33 (D), 3307.38 (D), and 3309.36 (D), 
Revised Code, limit the "basic annual pension" .portion of the total retire­

ment allowance to members retiring ",prior to October 1, 1956." Likewise, 

Sections 145.34, 3307.40 and 3309.38, Revised Code, make reference to 

a member's retiring on a commuted superannuation allowance "on or after 

June 30, 1955." 

In Section 145.45, 3307.49 and 3309.45, Revised Code, the legislature, 

some years ago, limited the payment of survivor benefits to the beneficiaries 

of members who die "subsequent to June 14, 1951 and before retirement." 

The legislature, having used varying expressions within the same 

comprehensive amendment of the retirement laws, Amended House Bill 

No. 744, must be deemed to have intended varying meanings to attach 

to those expressions. See 37 Ohio Jurisprudence, Statutes, Section 307, 
page 570. 

The statutes ,involved speak of the rate of interest "at retirement." 

At that time the member's right to the interest actually accrues. Yet, I 
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am informed that the state teachers retirement system nevertheless mam­

tains "running" records showing at any given time the extent of a mem­

ber's contributions together with the interest guaranteed at retirement. 

Upon retirement, a member of the system is granted a retirement 

allowance, which, among other things, includes an annuity having a reserve 

equal to the amount of the member's accumula,ted contributions at that 

time. That annuity, therefore, consists of all smns deducted from the 

member's salary, over the years, and paid into the system, and the interest 

thereon which is guaranteed at retirement, which hitherto has been four 

per cent, compounded annually. 

With the change in the law, the computation of the annuity changes 

also. Such a change in interest rates, however, would have no practical 

effect upon the retirement allowance of a member who is eligible for the 

new "minimum benefit" of sixty-three dollars multiplied by number of 

years of total service credit. For members who do not have three or more 

years of total service credit within the ten years immediately prior to 

retirement, the retirement allowance would consist of the annuity, match­

ing pension, and possibly a pr,ior service pension and basic annual pension. 

The interpretation I have made of the statutes is also supported by 

the fact that House Bill No. 744 in an earlier form purported to reduce the 

interest rate from four per cent to three per cent only for those persons 

becoming members on and after July 1, 1956, in the case of public and 

school employees. In the teachers retirement law the rate to be reduced 

from four per cent to three per cent for those persons becoming members 

on and after September 1, 1956. The fact that the legislature deleted 

those provisions and substi-tuted the language now found in the case is a 

strong indication that that body did not intend to base its lowering of the 

interest rate upon the establishment or termination of membership on or 

after a given date. 

There is one other consideration which commands attention in arriving 

at the legislative intention relative to these interest rate provisions. In 

tracing the legislative history of the rate of interest credited on a member's 

contribut,ions when withdrawn prior to retirement, I find that the three 

retirement systems, for some period of years, paid four per cent interest 

on contributions withdrawn prior to retirement. That rate was fixed by 

statute and, in the teachers retirement law, it prevailed from 1920 to 1941, 

while in the school employees retirement law, it prevailed from 1937 to 

1941. 
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If the recent amendments, relative to interest at retirement, were to 

be interpreted as fixing the rate of interest at three per cent on all con­

tributions, no matter when made, then the retirement systems would .be 

paying the member one per cent less interest on his contributions than 

he might have had credited had he withdrawn the contributions years ago. 

I do not believe such was the legislative intent. Rather, it was the intention 

of the legislature that the retirement system credit interest on contributions 

at the rate of four per cent, compounded annually, through the end of the 

1955 administrative year, and the interest rate to be credited thereafter 

is to be three per cent per annum, compounded annually, on the member's 

aggregate •contributions. 

Thus, for example, if the member had paid $10,000 in contributions 

to and including the last day of the 1955 administrative year, and after 

that date paid in $500 more before retiring, say, in 1956, the retirement 

system should credit the $10,000 with interest to and including the end 

of the 1955 administrative year at the rate of four per cent per annum, 

compounded annually, and credit the final contribution figure of $10,500 

at three per cent per annum, compounded annually, from the date August 

31, 1955, or June 30, 1955, as the case may be. 

Accordingly, it is my opinion that: 

1. Where a member o,f the state teachers retirement system is 

retired after August 31, 1955, under the provisions of Section 3307.01 

(K) ( 1), Revised Code, interest credited on his •contributions, made on 

or prior to August 31, 1955, shall be computed up to and including such 

date at the rate of four per cent per annum, compounded annually, and 

interest shall be computed thereafter, both as to such contributions and 

as to contributions made thereafter, at the rate of three per cent per 

annum, compounded annually. 

2. Where a member of the school employees retirement system is 

retired after June 30, 1955, under the provisions of Section 3309.01 (J) 
( 1), Revised Code, interest credited on his contributions, made on or 

pr,ior to June 30, 1955, shall be computed up to and including such date, 

at the rate of four per cent per annum, compounded annually, and interest 

shall -be computed thereafter, both as to such contributions and as to 

contributions made thereafter, at the rate of three per cent per annum, 

compounded annually. 

Respectfully, 

c. vV1LLIAM O'NEILL 

Attorney General 


