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OPINION NO. 73-052

Syllabus:

A former law director of a city rmay be retained hy the
city as special counsel within one year of his resignation
as law director.

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio
By: William J. Brown, AttorneyGeneral, June 6, 1973

I have your request for an opinion which mav he stated
as follows:

Mr. B has been licensed to practice law
in the State of Ohio since 1950. P was appointed
Director of Law in the City of Berea. 1In this
capacity hec acted as legal counsel to the Mayor,
to members of Council and to administrative
officers of the City, and represented the City
before courts and tribunals., In 1968 r. »
resigred as Taw Nirector and was reappointed in
1972. ile again resigned in January, 1973.

The City of RPerea would like to retain "'r.
R as special counsel, under supervision by the
present Law Director, in connection with continuing
the City's defense of certain zoning litigation,
auestions of the application of the City's
zoning code, implerentation of the City's Urhan
Renewal Plan, and other matters which the "’ayor
or the Law Director mav from time to time recuest.

Pased on the foregoing facts the following
cuestion arises:

May a Law Director of the City of Ferea
resign his position and within one vear after
his resignation be retained by the ity as
srecial counsel?

You have stated that Mr. B resigned his position as law
director, and this Opinion is written on that assurption, TI'ad he
retired, other factors would have to be considered, See R.C.

1457381 (p).

Mr. B. is no longer a municipal officer. ™he only Section
of the Revised Code which restricts the action of former municinal
officers after resignation is N.C. 2919.10 which provides as
follows:

Mo officer of a municimal corporation
or member of the council thereof or a memher
of a hoard of townshin trustees, shall be
interested in the nrofits of a contract, joh,
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work, or services for such municipal corpor-
ation or township, or act as commissioner,
architect, sumerintendent, or engineer, in
work undertaken or nrosecuted by such munici-
pal corporation or township curing the term for
which he was elected or appointed, or for one
year thereafter, or become the employee of

the contractor of such contract, joh, work,

or services while in office.

"hoever violates this section shall
forfeit his office and be fined not less than
fifty nor more than one thousand dollars or
imprisoned not less than thirty days nor
rore than six months, or both. (TErphasis aded.)

In deciding whether this Section applies here, it is necessary
to determine whether the phrase, "or for one vear thereafter,”
modifies only the immediately preceding clause which begins, "or
act as commissioner, architect, superintendent or engineer", or
vhether it also modifies the first clause of the statute. I am
satisfied that the former interpretation is correct.

In fpinion Mo. 2065, Opinions of the Attorney General for
1961, one of my predecessors, when faced with the same problem,
relied upon the legislative history and a orevious Attorney General's
Opinion in interpretino this Section of the Revised Code. Tecause
of the importance of that Oninion, I quote it at considerable length:

A reading of the history of Zfection 2919.10
supra, indicates that it was originally enacted
as section 92 of the !tunicipal Code of 1869, 66
Ohio Laws, 164 and read as follows:

"Sec. 92. "o member of the council
nr anv officer of the corporation shall
be interested, directly or indirectly,
in the profits of any contract, job,
work, or services, (other than official
services to be performed for the cor-
poration,) nor shall any member or
officer act as commissioner, architect,
superintendent or engineer in any work
undertaken or pnrosecuted by the cor-
poration during the term for which he
was elected or appointed, or for one
year thereafter,* * #¢

Section 92, as above quoted, was codified
in the Revised Statutes of 1880 in nractically
the same form and was thereafter re-codified in
the General Code as Section 12912 which stated
in nart as follows:

“"tthoever, heing an officer
of a municipal cormoration or
member of the council thereof or
the trustee of a townshin, is
interested in the profits of a
contract, job, work or scrvices
for such corporation or townshin,
or acts as commissioner, architect,
superintendent or engineer, in
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work undertaken or prosecuted hy
such corporation or township cduring
the term for which he was elected
or appointed, or for one year there-
after, * % %7

On page 1033 of the Opninions of the Attorney
General for the vears 1910-11, in interpreting
Section 12912, sunra, it is statec:

"It is a familiar principle of
statutory construction that the re-
enactrent of a statute for the purpose
of codification and revision is presumed
not to change the meaning thereof. IXf
then the original act indicates one of
several possible meanings of the reviser
act, that meaning must be given to the
latter. It will he noted with respect
to the original act that the subject
'no merber of the council or any officer
of the corporation' is repeated; in fact,
the entire structure of the original
section indicates clearly that the portion
thereof which follows the parenthesis is
absolutely separate and distinct from
that which precedes, and that it would
have heen proper grammatically to have
placed a period at the division point,
This conclusion eliminates one of the
nossible reanings suggested by you, and
indicates clearly that the phrase 'during
the term for which he was elected or
appointed, or for one year thereafter'
does not modify the verb 'is interested.'"

Former Section 12912, General Code, was re=-
codified asg Section 2919.10, Revised Code, in
the general code revision of 1953, 1In such code
revision the intent was to make no substantive
changes (Section 1.24, Pevised Code), and I do
not believe that any such change was made. 1In
considering the present language, therefore, I
helieve that the reasnning of my predecessors
as disclosed above, may he applied to said
present language. Looking at this language, it
appears to me that if the intent had been to
anply the "in term” and "one vear' restrictions
to_the earlier language, a comma would have been
inserted after the words "hy such corporation or
tovnshin™~~In hotF Kection 12912, General Coce, and
Section 2912.10, Revised Code. 'lithout such
a2 comma, such restrictions aprear to anply
only to the job classifications enumerater
in the statute, namely, commissioner, architect,
superintendent or engineer. {(Emphasis adfed.)

This statutory analysis of R.7, 2919.10 is in accord with
the holding of the Court of Anpeals for Acams Countv in Stone
v. Ogshorn, 24 Ohio App., 251, 259 (1927), which reads as Ffollows:

The original form of the section is not
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confusing. The prohibition is, first, against
any municipal officer heing interested in the
nrofits of any contract * * * other than for
his official services, and, second, against
any municinal officer acting as commissioner
* # * in any work undertaken or prosecuted
by the corporation during his term or for the
vear following. The officer is forbidden to
become interested in the profits, job, worl,
or service for the corporation. The officer
is also forbilden to act as commissioner,
architect, superintendent, or encineer in
work undertaken or vrosecuted by the cor-
poration during a stated neriod of time, that
is, during his term and the year following.

"e decline to follow the decisions in
City of rindlay v. Parker et al., Trustees,
IV_%THTT"7§XT_¥ c.n., 710, and State ex rel.
"inn v. "ichgar, Aud., 17 €.D., 743, 3 N.L.R.,
534,

In the City of Findlay v. Marker, 17 Nhio C.C.R.294 (189R8),
affirmed 63 Ohio St. 565 (1900), questioned in Stone v. fshorn,
Mayor, supra, the court said {(at p. 301):

And an officer of a municipal corporation
who has retired from the office to which he bhas
heen selected or appointed, may not be interested,
either directly or indirectly, in any work or
service for said corporation, until the expiration
of one year after his retirement from office.

But in that case a trustee of a municipal gas works resigned and
immediately became sunerintendent of the plant. Fe was clearly
covered by the second clause of F.C. 2919.10. The guoted passage
confuses the two separate clauses.

In Tethesda v. !Mallonee, 60 Ohio Op. 107, 112 (19255), the
court, in a brief dictum, seems to have interpreted R.C, 2919.10
in line with the above guotation from Parker. The main thrust of
the opinion was, however, directed to the issue of restitution., The
issue was whether the Village of Pethesda could recover the money
it had paid for the construction of a firehouse without returning
to the contractor title to the buildinc that was erected., The rele-
vance of R.C. 2919.10 was tangential and it was only summarily
discussed.

On the basis of the foregoing, it is my opinion that the hetter
reasoned case law and the Orinions of my predecessors cornel the
conclusion that the phrase, "or for one vear thereafter," modifies
only the immediately preceding clause, “or act as commissioner,
architect, superintendent or engineer, in work undertaken or prose-
cuted by such municipal corporation or townshio during the term for
which he was elected.” This conclusion is in accord with Opinion
Mo. 2065, Opinions of the Attorney General for 1%61; Annual Renort
of the Attorney General for 1910-11, at page 1032; Opinion Mo. 6,
Opinions of the Attorney feneral for 1917; and Oninion "o. 3233,
Opinions of the Attorney General for 1922, Since the former law
diractor will not he acting as a "commissioner, architect, super-
intend?nt or enagineer,” he does not fall within the one year
prohibition of the second clause of R,C. 2910.10.
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Finally, it is worthwhile noting that no court orinion and
none of my predecessors have interpreted R.C., 2919.10 so as to
restrict a person from holding a nosition with a municipal
corporation, other than those specifically mentioned in that Section,
after resigning another position with the same municipality. In
White v. McGlynn, 35 Ohio Op. 552 (1947), the court was faced with
the probler of whether a councilman could resign and immediately
thereafter be appointed to a position in the water and light depart-
ment. In allowing the councilman to accept the appointrent, the
court interpreted R.C. 2919.10 [G.C. 12912] as follows:

Section 12212 was enacted for the
purpose of nreventing a municipal officer
from having any interest in the profits
of any contract or work done for the city,
and it specifically prohibits such officer
from acting as commissioner, architect,
superintendent or engineer in work under-
taken by the municipality during the term
for which he was elected or apnointed: or
for one year thereafter.

This statute was enacted for the
purnose of preventing any councilman from
securing any interest in any contract
with the city of iles; so that he might
not be temnted to use his official posi-
tion to further the interests of a con-
tractor.

It is not the nurpose of the statute
to prevent an officer from holding another
office in the city at the expiration of the
term of his first office; even though
the nosition of office manager of the
TTater and Light Department has duties
which pertain to work uncdertaken by
the municipality.

So also in Oninion Mo. 398, Oninions of the Mttorney General
for 1212, my rredecessor said: N

It is not the purpose of the statute

to prevent an officer from holding another

office in the village or city, at the

expiration of the term of his first office,

even though the second office has duties

which pertain to work undertaken by the

municipality. Likewise this section does

not prevent an officer resigning a position

in the city governrent and accepting appoint-

ment to another office in the service of

the city.

See also Opinion Wo, 3233, Oninions nf the Attorney General
for 1922; Oninions Mo. 1863, and No. 2176, Opinions of the
Attorney General for 1928.

In specific answer to your question it is my opinion,
and you are so advised, that a former law director of a
city, may be retained@ by the city as special counsel within one
year of his resignation as law director.





