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considemtion and discussion is unneceesary, es it is believed th.tt the sections referred 
to in your letter as the "new fees and cost L1.w" does not change the situation in this 
regard. 

It should be pointed out, however, that such consideretion and answers to your 
first and second questions relete only to such judgrr>.ents or o~·ders !'..S to costs in such 
cases as the probate court may l2.wfully make, and the question of his power to m!'.ke 
such judgment or 01·der 2.gainst the person legally responsible for the er.re 2.nd support 
of the person proc ~eded egainst in such cases, whe;·e he has no est::>.te, not being specifi­
cally involved in yom question, is not considered. 

1356. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

CIGARETTE LICENSE LAW-WHERE BUSINESS COMMENCED AFTER 
FOURTH MONDAY OF MAY-ASSESSMENT PROPORTIONATE­
LIMITATIONS AS TO MINIMUM ASSESSMENT-NO AUTHORITY TO 
ISSUE LICENSE TO TRANSIENT DEALER-WHEN ASSESSMENT IS 
ONE-FIFTH OF TOTAL YEARLY ASSESSMENT FEE. 

1. A cigarette retail dealer may be issued a license only upon the payment of the 
total yearly assessment fee, or when business is begun after the fourth Monday of May 
the assessment shall be proportionate in amount to the remainder of the assessment year, 
except it sha!l not be less than one-fifth of the total yearly assessment fee. 

2. There is no authority to issue a license to a transient dealer upon the payment 
of one-fifth of the total yearly assessment. However, in cases where business is begun 
after the expiration of four-fifths of the assessment year, one-fifth of the total yearly assess­
ment fee is the proper charge .. 

CoLUMBus, OHio, June 22, 1920. 

HoN. BARCLAY W. MooRE, Prosecuting Attorney, Cadiz, Ohio. 
DEAR Sm -Acknowledgment is made of your communication wherein you sub­

mit the following questions relv.tivc to the opetation of the ciga.rette tax l2.w, as last 
amended and effective Mr.y 20, 1920: 

"(1) Wh2.t collections, if any, should be made between the date when 
the new lr.w becomes effective, May 19th, and the date fixed in section 5895, 
the fourth Mond::>.y of May, which this year is the 24th d2.y? 

(2) Can a license be issued for a tran~ient dealer, for instance an operator 
of a booth at a county fair, for a week upon the payment of one-fifth of the 
annual assessment fee? Or must a license be issued for the remainder of 
the year and a refund mr.de upon the ca.ncellation and surrender of the license? 

(3) C2.n a license be sold by the quarter or half year provided it does 
not extend beyond the fomth Monday of May?" · 

• You are advised th2.t the r.uditor of st2.te has 2.dministi·atively ruled tha.t the 
three day period from Mr.y 20th, the da.te upon which the amended law became opera­
tive, and M2.y 24th, the beginning of the assessment year, should be ignored in the 
collection of taxes. Undoubtedly, this ruling has been brought to the attention of 
the auditoi" of your county befoi·e this date. In view of the complications that would 
arise from a bookkeeping standpoint in making the collections at the new rate for 
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the three day period, together with other possible legal questions that might arise, 
it is believed that the ruling of the auditor of state is proper. 

The foregoing will dispose of your first inquiry. 
In reference to your second inquiry you are referred to opinion No. 1325 issued 

by this department June 9, 1920, a copy of which is enclosed herewith, which, it is 
believed, throws some light upon your inquiry. 

It is the opinion of this department that there is no provision in the statutes 
authorizing the issuance of a license to a transient dealer tipon the payment of one­
fifth of the annual assessment fee. The law contemplates (see section 5895) that a 
certificate may be issued upon the payment of the total yearly assessment fee, or 
when business is begun after the beginning of the assessment year a certificate may 
be issued upon the payment of an assessment fee which shall be proportion11te in amount 
to the remainder of the assessment year; except, of course, that in no case it may 
be less than one-fifth of the whole amount to be assessed in any one year. There­
fore, th11 first branch of your second inquiry is answered in the negative. 

In view of the foregoing, it seems clear that the license for a transient dealer must 
be issued for the remainder of the assessment year, :md a tefund may be made upon 
the cancellation and surrender of the license. However, it is clear that no such re­
funding order shall be issued for less than one-fifth of the whole arnount to be assessed 
in any one year. The practical operation of this, of course, results in the transient 
dealer being required to leave at least ten dollars, or one-fifth of the total yearly assess­
ment fee, in the treasury. 

Iii considering your third inquiry you are advi~ed, as above indicated, that there 
is no authority to issue any license except for the whole assessment year or for so 
much thereof as remains from the date upon which business is begun. Of course It will 
be readily seen that in no case a license may be issued for less than the minimum fee, 
which is one-fifth of the tot,11 yearly assessment fee. Therefmc, there is no authority 
for the issuance of a license for the quarter or half year, a.s suggested in your inquiry. 
However, it will be observed that if the time between the date business is commenced 
and the date upon which the assessment year ends should constitute exactly one-half 
or one-fourth of the total assessment yea,, in such a case the effect would be to grant 
a certificate for the one-half or one-fourth of the time, but, as above stated, a certif­
icate should be issued for the total asses~ment year or for so much thereof as remains 
from the time business is begun. 
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Respectfully, 
Jo~IN GlPRicE, 

Attorney-Genera!. 


