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OPINION NO. 72-109 

Syllabus: 

The positions of township clerk and county highway department
employee are incompatible, whether the highway position is classi­
fied or unclassified. 

To: Bernard W. Freeman, Huron County Pros. Atty., Norwalk, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 22, 1972 

You have requested my opinion as to whether one person ll'ay 
hold the elective office of tm·mship clerk and be a county highway 
department employee at the same time. ~ince you have not stated 
whether the position in the highway departll'ent is in the classified, 
or the unclassified, service, I shall ~eal with each of these 
alternatives in turn. 

Opinion No. 3005, Opinions of the Attorney General for 1962, 
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considered a SL~ilar situation involving a township trustee and 
a county highway department em~loyee. There, my oredecessor held 
that a classified county highway department employee could not 
simultaneously hold the position of tO\·mship trustee. He relied 
upon Section 143.41, Revised Code, which prohibits any political 
activity by a classified eMployee other than that of voting. 
Since the position of to~mship trustee is an elective office, an 
individual ~ould be prohibited from holding it and a classified 
position concurrently. Since the ~osition of township clerk is 
also an elective position, the outcome here must be the same, if 
the county e~ployee is in the classified service. 

Further consideration is necessary if the highway nosition is 
unclassified since Section 143.41, Revised Code, deals only with 
persons in the classified service. 

I find no constitutional or statutory prohibition against a 
township clerk being a highway eM~loyee in the unclassified service. 
t·Je must, therefore, look to the cor.unon law rule in State ex rel., 
Attorney General v. c:;ebert, 12 c.c. (?1,S.) 274 (1909), which states 
as follows, at ~age 275: 

"Offices are consi~ered incofflT'latit>le when 

one is subordinate to, or in any way a check 

upon the other: or when it is physically im­

possible for one person to dischar~e the duties 

of both,'' 


For an extended discussion of the law on this ~atter, see State, 
ex rel. Hover v. Wolven, 175 Ohio St. 114 (1963). Section 5705:or; ­
Revised Code, which designates the to~mship clerk as the township 
fiscal officer, reads as follows: 

"(D) 'Fiscal officer' in the case of a county, 

Means the county auditor; ***in the case of a 

township, the to~·mshin clerk: * * * and in all 

other cases, the officer responsible for keeping 

the appropriation accounts and drawing warrants 

for the expenditure of the r.taneys of the dis­
trict or taxing unit," (EJl\phasis added,) 


In 'Jpinion No. 2480, Opinions of th.e Attorney General for 
1961, which involved the compatibility of the offices of township 
clerk and member of the board of education for the school district 
in which the tm·mship is located, my predecessor stated that: 

"Since 1927, when the Budget Law went into 

effect, it often happens that officers of different 

political subdivisions of the state find themselves 

on opposite sides in the contest for a share of the 

tax dollar and that, thus, incompatibility not 

apparent at first blush, is discovered where there 

was none before. Pursuing the instant question in 

such light, I find that under Section 5705.01 (C), 

Revised Code, the taxing authority of a school 

district is the board of education, and that of a 

tm·mship, the board of to~mship trustees, Under 

Section 5705.28, Revised Code, the taxing au­

thorities of the respective suhcUvisions are charged 

with the duty of preparing their tax budgets for 

the next succeeding fiscal year by a.certain date 

of the previous year. A nernber of a local board 
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of education is thus required to help in the 

preparation of the tax budget of his school district. 

A township clerk, being an officer of the township, 

elected inde~endently of to\omship trustees, is not 

charged s~ecifically with such duty as regards the 

township tax budget. However, unl'ler i::ection 5705.01 

(D) I Revised Code I the tm·mshin clerk is designa-ted 

as the fiscal officer of the tm•mship. 


" "Should I assUI!le that the renort of the clerk 
to the board of township trustees-, as the fiscal 
officer of the township; in connection with the 
preparation of the tax-budget is to be viewed as 
an act of a ministerial nature, which I think is a 
fair and safe assumption, the further auestion 
arises, Nhether or not the tot-mship clerk, as the 
fiscal officer of the township, could avoid aspearing
before the county budget commission, as pruvi ed in 
Section 5705.32, Revised Code, to defend the township 
tax budget, before the final determination by the com­
mission Is made. I do not believe he could avoid 
such annearance, in case the township trustees asked 
hiM so to do. This being clear, it might appear that 
his appearance before the budget coll11!1ission could be 
directed against the budget requests of other, competing 
subdivisions, among thern the budget request of the board 
of education of the local school district.•· 

(EMphasis added.) 

The conclusion reached by my predecessor was that the offices were 
not conflicting because revenue for the local school district is 
fixed by statute, and his appearance in favor of the township budget 
could not be directed against the budget reauest of the board of 
education as another co~~eting suhrlivision. ~ee also Opinion No. 2797 
Opinions of the Attorney General for 1962~ and Oninion ~o. 71-027, 
Opinions of the Attorney General for 1971. 

However, in the situation which you present, since the to\omship
clerk is the fiscal officer, he ~ight be ordered to appear before the 
budget commission to defend the township budget, and tempted to 
subordinate his interests in that budget in favor the budget of the 
county highway department. A similar rationale was used in the 
following O~inions: Opinion No. 559, Opinions of the Attorney General 
for 1963, which held that the position of township clerk is incom­
patible with the position of !".ember of a hoard of health of a general 
health district; Opinion No. 223, Oninions of the Attorney General 
for 1959, which held that the position of to\omship trustee is 
incol"'p-'ltible with that of county highway depat=tment E!lTlployee ~-,hether 
the latter position be in the classified or unclassifiea service; 

and Opinion No. 3005, supra, which held similarly. 


In specific answer to your request it is my opinion, and 

you are so advised, that the positions of township clerk and 

county highway department emnloyee are incompatible, whether the 

highway position is classified or unclassified. 





