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OPINION NO. 759 

Syllabus: 

The offices or village clerk and member or the Board 
or Health or a county encompassing such village are compatible, 
except where it is physically impossible for one person to per­
form the duties or both offices simultaneously. 

To: George E. Schroeder, Putnam County Pros. Atty., Ottawa, Ohio 
By: WIiiiam B. Saxbe, Attorney General, January 2, 1964 

I have before me your request for my opinion whlch 
reads as follows: 

"I hereby request your opinion on 
the compatibility or incompatibility on 
the office of village clerk and member of 
the Boarq or Health for the County." 

Public offices are incompatible when either the 
statutes or the constitution expressly so provides or 
when they are rendered incompatible by the common law 
test of incompatibility. That test is expressed in 
State, ex rel. Attorney General v. Gebert. 12 c.c. (NS)
at page 275 as follows: -

"Offices are considered incompatible
when one 1s subordinate to, or 1n any way 
a check upon the other; or when it is phy­
sically impossible for one person to dis­
charge the duties of both." 
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I have found no express prohibition against one person
holding the office of village clerk and being a member of 
the Board of Health of a county encompassing that village. 
Therefore, a determination of your question depends upon
whether the general duties of the two positions in ques­
tion are incompatible per the common law test of incom­
patibility set forth in State ex rel. Attorney General 
y_. Gebert, supra. 

The duties of a village clerk are set forth in 
Section 733.27, Revised Code, as follows: 

"The village clerk shall attend all 
meetings of the legislative authority of 
the village, and keep a record of its pro­
ceedings and of all rules, by-laws, reso­
lutions, and ordinances passed or adopted,
which shall be subject to the inspection
of all persons interested." 

A County Board of Health is created under the legis­
lative authority of Sections 3709.01, 3709.07 and 3709.10, 
Revised Code, which authorizes a general health district 
to be formed. 

The duties of the board of a general health district 
are expressed in Section 3709.22, Revised Code, as follows: 

"Each board of health of a city or 
general health district shall study and 
record tha prevalence of diseaee within 
its district and provide for the prompt
diagnosis and control of communicable 
diseases. The board may also provide 
for the medical and dental supervision 
of school children, for the free treat­
ment of cases of venereal diseases, for 
the inspection of schools, public insti­
tutions, jails, workhouses, children's 
homes, infirmaries, and county homes, 
and other charitable, benevolent, and 
correctional institutions. The board 
may also provide for the inspection of 
dairies, stores, restaurants, hotels, 
and other places where food is manufac­
tured, handled, stored, sold, or offered 
for sale, and for the medical inspection
of persons employed therein. The board 
may also provide for the inspection and 
abatement of nuisances dangerous to pub­
lic health or comfort, and may take such 
steps as are necessary to protect the 
public health and to prevent disease. 

"In the medical supervision of school 
children, as provided in this section, no 
medical or surgical treatments shall be 
administered to any minor school child ex­
cept upon the written request of a parent 
or guardian of such child. Any informa­
tion regarding any diseased condition or 



2-3 OPINIONS 1964 Opin. 760 

defect found as a result of any school 
medical examination shall be communicated 
only to the parent or guardian of such 
child and if in writing shall be in a 
sealed envelope addressed to such parent 
or guardian." 

Upon reading the statutes quoted above, I must 
conclude that the duties of the offices of village clerk 
and member of the Board of Health of a county do not con­
flict, either in their nature or their scope. 

Neither office is a check upon, nor in any way subor­
dinate to the other. The determination of compatibility 
must rest upon the fact of whether it is physically possi­
ble for the same person to perform the duties of both offices 
simultaneously. The resolution of this question may be made 
by your office based upon the facts of the particular situa­
tion. 

Therefore, it is my opinion and you are advised 
that the offices of village clerk and member of the 
Board of Health of a county encompassing such village 
are compatible, except where it is physically impossible 
for one person to perform the duties of both offices 
simultaneously. 




