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ATTORNEY GENERAL 

COUNTY CHILD WELFARE BOARD-HAS AUTHORITY TO 
OPERATE TRAINING CLASSES FOR MENTALLY DEFICIENT 
CHILDREN-WITHOUT AUTHORITY TO ACCEPT STATE 
FUNDS FOR MAINTENANCE OF TRAINING CLASSES FOR 
MENTALLY DEFICIENT CHILDREN WHERE SUCH CLASSES 
ARE OPERATED BY PRIVATE AGENCY. SECTIONS 5127.03, 
5153.16, RC. 

SYLLABUS: 

I. A county child welfare board has the authority to operate trauung classes 
for mentally deficient children as established by the division of mental hygiene pursuant 
to Chapter 5127., Revised Code, regardless of whether or not such children are 
wards under the care and responsibility of the board. 

2. Although pursuant to Chapter 5127., and 5153., Revised Code, a county child 
welfare board may supervise classes for mentally deficient children, no statutory 
authority exists for the supervision of classes established by private agencies. 

3. Pursuant to the provisions of Sections 5127.03 and 5153.16, Revised Code, a 
county child welfare board may request funds to meet its share of the costs of 
maintaining classes for mentally deficient children. 

4. A county child welfare board is without authority to enter into a contract 
whereby the responsibility for the training of mentally deficient children is trans­
ferred to a private agency. 

5. A county child welfare board may not accept state funds provided under 
Section 5127.03, Revised Code, or other sections, for the maintenance of training 
classes for mentally deficient children where such classes are operated by a private 
agency. 
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Columbus, Ohio, December 4, 1959 

Hon. William H. Irwin, Prosecuting Attorney 

Belmont County, St. Clairsville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion in which you ask: 

"I. Does the County Child Welfare Board have authority 
and responsibility of establishing, organizing and 
operating training classes for mentally deficient chil­
dren of Belmont County when the Board does not 
have wards under its care and responsibility that might 
be eligible for said training classes? 

"II. Does the County Child Welfare Board have responsi­
bility of supervising training classes for mentally de­
ficient children when the classes have been established 
by a private organization, approved by the State Di­
vision of Mental Hygiene, and the County Child Wel­
fare Board does not have child-wards enrolled in said 
classes? 

"III. Does the County Child Welfare Board have responsi­
bility of requesting public funds of the Board of 
County Commissioners, through the regular annual 
budgetary request, to be used for the operation of train­
ing classes for mentally deficient children, when the 
Board does not have wards that might be eligible for 
enrollment in said training classes? 

"IV. May the County Child Welfare Board enter into a con­
tract or agreement with a private organization pro­
posing to transfer the responsibility of organization, 
operation, supervision and financing of training classes 
for mentally deficient children to the private organiza­
tion? 

"V. May the County Child Welfare Board accept State 
funds as reimbursement towards the cost of operation 
of training classes for mentally deficient children when 
said classes are established and operated by a private 
organization and said funds are intended for the use 
of the private organization in the operation of future 
training classes, and are to be expended upon the di­
rection of the private organization?" 
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The law pertaining to the above questions ts contained in Chapter 

5127., and 5153., Revised Code. Chapter 5127., is concerned with training 

centers initiated by a state agency. Chapter 5153., deals with the county 

child welfare board generally. 

The powers and duties of a county welfare board are found for the 

most part in Section 5153.16, Revised Code, which provides in part: 

"The county child welfare board shall, subject to the rules, 
regulations, and standards of the division of social administration, 
have the following powers and duties on behalf of children in the 
county deemed by the board or department to be in need of public 
care or protective services : 

" (A) To make an investigation concerning any child re­
ported to be in need of care, protection, or service ; 

" (B) To enter into agreements with the parent, guardian, 
or other person having legal custody of any child, or with the di­
vision, another department, or department of mental hygiene and 
correction, or any certified organization within or outside the 
county, or any agency or institution outside the state, having legal 
custody of any child, with respect to the custody, care, or place­
ment of any such child, or with respect to any matter, in the in­
terests of such child, provided the permanent custody of a child 
shall not be transferred by a parent to the board or department 
without the consent of the juvenile court; 

"* * * 
"(D) To provide care of all kinds which the board deems 

for the best interests of any child the board finds in need of pub­
lic care or service; provided that such care shall be provided by 
the board by its own means or through other available resources, 
in such child's own home, in the home of a relative, or in a certi­
fied foster home, receiving home, school, hospital, convalescent 
home, or other institution, public or private, within or outside the 
county or state; 

"* * * 
" (G) To provide temporary emergency care for any child 

deemed by the board to be in need of such care, without agreement 
or commitment; 

"* * * 
(I) Subject to the approval of the board of county com­

missioners and the division, to establish and operate a training 
school or enter into an agreement with any municipal corporation 
or other political subdivision of the county respecting the opera­
tion, acquisition, or maintenance of any children's home, train-
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ing school, or other institution for the care of children maintained 
by such municipal corporation or political subdivision, and may, 
pursuant to such agreement, acquire, operate and maintain such an 
institution; provide that the board may enter into an agreement 
with a municipal corporation, a board of education, and the board 
of county commissioners, or with any of them, to provide for the 
maintenance and operation of children's training schools; such 
agreement may provide for the contribution of funds by any such 
municipal corporation, board of education, or board of county com­
missioners, in such proportions and amounts as their agreements 
state, and for the operation and supervision of such training schools 
by any one of them, or by the joint action of two or more of them; 
provided that municipal corporations, school boards, and boards of 
county commissioners may expend moneys from the general 
funds for maintaining and operating such joint children's training 
schools; 

"* * * 
"* * * 

"(L) To co-operate with, make its services available to, and 
act as the agent of persons, courts, the department of public wel­
fare, and other organizations within and outside the state, in mat­
ters relating to the welfare of children ; 

"* * * 
It will be observed that paragraph (I) authorizes the county child 

welfare board to establish and operate a training school or to enter into 

agreements with other public agencies to provide for maintenance and 

operation of children's training schools. It is further provided that such 

agreement may provide for the contribution of funds by any or all of such 

agencies, in the proportions and amounts agreed upon, and for the operation 

and supervision of such training schools. 

Paragraph ( B) further authorizes agreements to be entered into by the 

board with the parents or guardian or other person having the legal custody 

of any child "with respect to the custody, care, or placement of any such 

child, or with respect to any matter, in the interest of such child." 

Although the board is empowered to make investigations relative to 

any child deemed by the board to be in need of public care or protective 

services, and to provide services for such children as the board deems to 

be in need, it appears that in the usual case the children in the physical 

custody of the board are so placed either by agreement with the parents or 

guardian or by commitment by the juvenile court. 
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Under Section 5153.16, supra, it is clearly the duty of the board "to 

provide care of all kinds which the board may deem to be for the best 

interests of any child whom the board may find to be in need of public 

care or service." 

Under Section 5153.16, supra, it is clearly the duty of the board "to 

provide care of all kinds which the board may deem to be for the best 

interests of any child whom the board may find to be need of public care 

or service." 

In the absence of the board finding "children in need of care or ser­

vice," there is a serious question as to the establishment of training centers 

as provided for in Chapter 5153., Revised Code. 

The responsibilities and the authority of the child welfare board under 

Chapter 5127., Revised Code, appear to be more determinative of the 

questions at hand. 

Section 5127.01, Revised Code, provides in part: 

"The commissioner of mental hygiene, with the approval of 
the director of mental hygiene and correction, shall establish in 
any county or district a training center for the special training of 
mentally deficient youths under twenty-one years of age, including 
those who have been adjudged by the proper authorities to be 
ineligible for enrollment in public schools under sections 3317.01 
to 3317.15, inclusive, 3321.01, and 3323.01 of the Revised Code, 
and who are determined by the division of mental hygiene to be 
capable of profiting by specialized training. Special attention shall 
be given to the establishment of a training program for the men­
tally deficient for the purpose of enabling them to become accepted 
by society and to find employment in the structure of society to 
the extent that they may be fitted therefor. The commissioner 
shall be the final authority in determining the nature and degree of 
mental deficiency, decide all questions relative or incident to the 
establishment and operation of each training center, determine 
what constitutes special training, promulgate all rules and regula­
tions, subject to sections 119.01 to 119.13, inclusive, of the Re­
vised Code, governing the approval of mentally deficient youth for 
such training, determine or approve all forms used in the opera­
tion of programs undertaken under this section and approve the 
current operating costs of such programs. 

"* * * * 
Section 5127.02, Revised Code, provides: 

"Upon petition to the county child welfare board or a public 
children's agency in any county by the parents or guardians of 
eight or more mentally deficient youth of similar handicap, under 
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twenty-one years of age, who are ineligible for enrollment in 
public school because of age or mental deficiency, the board shall 
forward such petition to the commissioner of mental hygiene. The 
commissioner shall take such action and make such order as he 
deems necessary for the special training of the mentally deficient 
youths, to the extent that funds are available." (Emphasis added) 

Section 5127.03, Revised Code, reads in part as follows: 

"On the thirtieth day of June of each year, the county welfare 
board or a public children's agency shall certify to the commis­
sioner of mental hygiene : 

" (A) The names and residences of the persons receiving 
training pursuant to section 5127.01 of the Revised Code; 

" ( B) The period of time each deficient youth received such 
training; 

"(C) An itemized report of expenditures which have been 
approved by the commissioner for providing such training ; 

"(D) The net per capita cost for providing such training. 

"The division of mental hygiene, upon receipt and approval 
of the report provided in this section, shall present a voucher to 
the auditor of state in favor of the agency providing the specialized 
training in an amount equal to the net cost of said training. The 
local agency shall bear the portion of the cost of such training as 
is determined by the commissioner, and the net cost to the state 
of said training shall not exceed three hundred dollars per year for 
each mentally deficient youth so trained. * * *" (Emphasis 
added) 

Pursuant to the provisions of Chapter 5127., Revised Code, it appears 

to be clear that the county child welfare board may supervise a training 

center for retarded children, which center was established by the division 

of mental hygiene. The board, or a public agency, is the body through 

which parents may petition for the establishment of a center. Section 

5127.03, Revised Code, clearly provides for reports by the board on the 

operations of such a center. It then provides for the payment of a subsidy 

by the state to the public agency providing such training. The balance of 

the cost of such training would then be borne by the agency. 

Reading the provisions of Chapter 5127., Revised Code, together, it is 

plain that the county child welfare board is a public agency within the 

purview of the chapter. Therefore, not only does the board have the 

authority to maintain such a center once it has been established, the board 

would also be the recipient of the state funds available for such purpose in 
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the amounts determined pursuant to said Chapter 5127., Revised Code. 

Moreover, such a training center would qualify for the additional needed 

moneys which may be provided by the board of county commissioners 

under Section 5153.16, Revised Code, noted above. 

You will note that Section 5127.03, Revised Code, provides that state 

payments may be made only to a "public agency" and not to a private 

organization which may be providing the form of training here under con­

sideration. 

The basic question remaining is whether the board of county com­

missioners may by agreement delegate the maintenance of a training center 

to a private organization. As noted above, even if such delegation were 

possible, Section 5127.03, Revised Code, limits state payments to a "public 

agency" providing training. 

I have been unable to find any statutory authority which would permit 

an agreement such as here in question. Neither Chapter 5127., or 5153., 

Revised Code, provide the necessary authority. In fact, division (I) of 

Section 5127.16, Revised Code, limits an agreement relating to training 

schools to those established by other political subdivisions. 

Expenditure of public moneys may only be made under authority of 

law. In the absence of such authority a county child welfare board may not 

enter into an agreement whereby public moneys may be paid to a private 

organization for the purposes in question. (32 Ohio Jurisprudence, Sec­
tion 11, page 734). 

Accordingly, answering your specific questions, it is my opinion and 
you are advised : 

1. A county child welfare board has the authority to operate training 

classes for mentally deficient children as established by the division of men­

tal hygiene pursuant to Chapter 5127.,, Revised Code, regardless of 

whether or not such children are wards under the care and responsibility 
of the board. 

2. Although pursuant to Chapter 5127., and 5153., Revised Code, a 
county child welfare board may supervise classes for mentally deficient 

children, no statutory authority exists for the supervision of classes estab­
lished by private agencies. 

3. Pursuant to the provisions of Sections 5127.03 and 5153.16, Re­

vised Code, a county child welfare board may request funds to meet its 

share of the costs of maintaining classes for mentally deficient children. 
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4. A county child welfare board is without authority to enter into a 

contract whereby the responsibility for the training of mentally deficient 

children is transferred to a private agency. 

5. A county child welfare board may not accept state funds provided 

under Section 5127.03, Revised Code, or other sections, for the mainten­

ance of training classes for mentally deficient children where such classes 

are operated by a private agency. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




