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OPINION NO. 96-006 

Syllabus: 

1. 	 There is no authority to submit to the voters of a township that has not 
adopted the limited self-government form of township government the 
issue of designation of an exclusive provider of waste disposal services for 
the township. 

2. 	 Absent an abuse of discretion or an unlawful interest in the conHact, a 
contract between a township that has not adopted the limited self­
government form of township government and an independent contractor 
that complies with relevant statutory requirements and provides that an 
independent contractor is the exclusive provider of waste disposal services 
in the township is valid, and there is no legal remedy for township 
residents who are unhappy with the designation of the independent 
contractor as the exclusive provider of waste disposal services. 

To: David L. Landefeld, Fairfield County Prosecuting Attorney, Lancaster, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, January 22, 1996 

You have requested an opinion concerning whether a township that has not adopted the 
limited self-government form of township government! may place on the ballot the issue of 
designation of an exclusive provider of waste disposal services for the township. Additionally, 
you wish to know, absent such authority, whether there is any legal remedy for township 
residents who are unhappy with the designation of an independent contractor as the exclusive 
provider of waste disposal services for the township. 

Pursuant to R.C. 505.27(A)(1), a board of township trustees may enter into a contract 
with an independent contractor for waste disposal services. The contract may provide that the 
independent contractor is the exclusive provider of waste disposal services for the township. 

Pursuant to R.C. Chapter 504, a township may "adopt the limited self-government form 
of township government under which it exercises limited powers of local self-government and 
limited police powers, as authorized by [R.C. Chapter 504]." R.C. 504.01. 
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RC. 505.27(A)(2)(a). In addition, the board of township trustees may levy a tax within or in 
excess of the ten-mill limitation to provide and maintain waste disposal services. RC. 505.29; 
RC. 5705.19(V). 

The General Assembly thus has vested the board of township trustees with the authority 
to determine whether the township should enter into a contract that makes an independent 
contractor the exclusive provider of waste disposal services in the township. There is no 
statutory authority for anyone to submit to the township electorate the issue whether the township 
should enter into such a contract. 2 Absent such authority, the issue may not be placed on the 
ballot. See 1963 Op. Att'y Gen. No. 107, p. 181; see also 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-163; 
1934 Op. Att'y Gen. No. 2475, vol. I, p. 424. Accordingly, no one can place on the ballot of 
the voters of a township that has not adopted the limited self-government form of township 
government the issue of designation of an exclusive provider of waste disposal services for the 
township. 

You have also asked whether, if there is no authority to place this issue on the ballot, 
there is any legal remedy for township residents who are unhappy with the designation of an 
independent contractor as the exclusive provider of waste disposal services for the township. 
I have been unable to locate any statutory provisions which would provide relief to township 
citizens who are unhappy with the board of township trustees' designation of an independent 
contractor as the exclusive provider of waste disposal services for the township. As stated 
above, the General Assembly has vested the board of township trustees with the sole discretion 
to determine whether the township should enter into a contract that provides that an independent 
contractor is the exclusive provider of waste disposal services in the township. In the absence 
of an abuse of discretion, or an unlawful interest in the contract on the part of the board of 

2 In State ex reI. Flood v. Board ofElections ofStark County, CA-9403 (Stark County Aug. 
13, 1993) (LEXIS, Ohio library, Ohmega file), an Ohio court of appeals determined that a 
township that has not adopted the limited self-government form of township government may 
use the referendum provisions of RC. 504.14 to submit to the electors of the township for their 
approval or rejection by referendum a resolution adopted by the board of township trustees. 
Contra State ex rei. Quirke v. Patriarca, 100 Ohio App. 3d 367, 372, 654 N.E.2d 136, 139 
(Lake County 1995) ("R.C. 504.14 is applicable only to townships which are organized and 
operating under a 'limited form of self-government"'). However, R.C. 504.14, as amended by 
Sub. H.B. 580, 120th Gen. A. (1994) (eff. Dec. 9, 1994), currently provides: 

In a township that adopts the limited self-government form ofgovernment, 
resolutions may be proposed by initiative petition by the electors in the 
unincorporated area of the township and adopted by election by these electors, 
and resolutions adopted by the board of township trustees may be submitted to 
these electors for their approval or rejection by referendum. (Emphasis added.) 

Accordingly, only a township that has adopted the limited self-government form of township 
government may use the initiative and referendum provisions of R.C. 504.14 to submit to the 
township electorate the issue of designation of an exclusive provider of waste disposal services 
for the township. See State ex rei. Quirke v. Patriarca; 1963 Op. Att'y Gen. No. 107, p. 181. 
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township trustees, 3 the contract is presumed valid if it complies with relevant statutory 
requirements. See generally Smith v. Ray, 83 Ohio App. 61, 73, 72 N.E.2d 921,926 (Shelby 
County 1947), aff'd, 149 Ohio St. 394, 79 N.E.2d 116 (1948). Accordingly, absent an abuse 
of discretion or an unlawful interest in the contract, a contract between a township that has not 
adopted the limited self-government form of township government and an independent contractor 
that complies with relevant statutory requirements and provides that an independent contractor 
is the exclusive provider of waste disposal services in the township is valid, and there is no legal 
remedy for township residents who are unhappy with the designation of the independent 
contractor as the exclusive provider of waste disposal services. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, as follows: 

1. 	 There is no authority to submit to the voters of a township that has not 
adopted the limited self-government form of township government the 
issue of designation of an exclusive provider of waste disposal services for 
the township. 

2. 	 Absent an abuse of discretion or an unlawful interest in the contract, a 
contract between a township that has not adopted the limited self­
government form of township government and an independent contractor 
that complies with relevant statutory requirements and provides that an 
independent contractor is the exclusive provider of waste disposal services 
in the township is valid, and there is no legal remedy for township 
residents who are unhappy with the designation of the independent 
contractor as the exclusive provider of waste disposal services. 




