
418 OPINIONS 

In conformity with the general rule above indicated, and with the Oregon 
case cited, you are advised that said section 6926-2 G. C. does not require fourteen 
insertions in each newspaper, but requires only an insertion once a week for two 
weeks in two newspapers. · 

The construction given is in line with the general tenor· of the statutes of Ohio 
as to newspaper publication, namely, that publicatio!l is to be made on a weekly 
rather than on a daily basis. The statement just made is particularly true with 
reference to the road laws. See sections 1206; 1214; 6912; 6922; 3298-7; 3298-lSa; 
3298-32 and 3298-41. 

It is quite true that the several statutes just named are more definite in their 
terms as to number of insertions than is the section about which you inquire; but 
it is believed that the reasons herein given are sufficient to show that the intent of 
the legislature as to the latter section is that the standard to be applied is the week 
rather than the day. 

Respectfully, 
']OHN G. PRICE, 

A I forney-General. 

1144. 
ROADS AND HIGHWAYS-WHEN COUNTY NOT LIABLE FOR ITEMS 

REPRESENTING BALANCE OF CONTRACT PRICE AND VALUE OF 
"EXTRA WORK"-NO AUTHORITY TO ISSUE BONDS TO REIM­
BURSE CONTRACTORS FOR LOSSES DUE TO INCREASE OF 
FRElGHT RATES BY GOVERNME?\TAL ACTION. 

1. U11der facts as stated in opinion, county not liable for items representing 
bala11ce of co11tract price, a11d value of "extra ·work." If the commissioners pay 
such items, however, there cqn be no recM,erJ• back by the county. 

2. Bonds may not be issued for the purpose of providing funds for reimburse­
ment of co11tractors as authorized by act 108 0. L. 548, on account of losses due to 
increase of freight rates by goven11uental action. · 

CoLUMBus, 0Hro, April 9, 1920. 

HoN. EDWARD GAUDERN, Prosecuting Attorney, Bryan, Ohio. 
DEAR SIR :-You have submitted for the opinion of this department the fol­

lowing: 

"On August 29th, 1917, the board of county commissioners of Wil­
liams county, Ohio, entered into a contract for the construction of the 
Marks Road, so-called, at the contract price of $72,269.00. · 

To finance this road the county commissioners sold $70,000.00 of bonds 
at a premium of $627.00 and transferred to the Marks Road fund $2,100.00 
from inter-county highway No. 306 fund of Jefferson township. 

I. C. H. No. 306 of Jefferson township was a road, at that time, com­
pleted. There was more than $6,000.00 at the time in the I. C. H. No. 306 
fund unexpended and not required to meet any outstanding obligations or 
contracts in respect to I. C. H. No. 306. Thirty-five per cent of the cost 
of constructing I. C. H. No. 306 was paid by Williams county. 

· The cost of constructing the Marks road was divided as follows: 
Twenty-five per cent to \Villiams county, thirty-five per cent to Madison 
township and forty per cent to the land owners. 
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The resolution of the commissioners, directing the transfer of 
$2,100.00 from I. C. H. No. 306 to the Marks road was entered September · 
11, 1917, after the contract for the <:'5'nstructiori of the Marks road had 
been entered, but before the work was begun. 

Shortly following this there w·as a change in the board of county 
commissioners, * * * and * * * an action was begun to man­
damus the ~otmty a~tditor to re-transfer $2,100.00 back to the I. C. H. 
No. 306. This action was not resisted and. the 2,100.00 was returned to 
L C. H. No. 306, which left the Marks road fund short. 

The road has now been completed. There are unpaid bills as follows: 
$1,152.42 freight refunder, a balance· of $880.95 on last estimate on· extra 
work and substantially $1,600.00 on ·the original contract, leaving between 
$2,600 and $2,700 unprovided for. 

I have examined the opinion ·of the attorney-general of October 2, 1918, 
at page 1253 of ·his report, but "it seeins to me. the opinion does not· quite 
~eet the present situation. \Vill yon kiitdly advise the- correct procedure 
to help tis out of this ·predicament? · · 

Iri ·refunding freight charges paid by road· contractors, pursuant to 
the recent act of legislature, would tl1e com-missioners be authorized to 
make su~h payment out of the· general" fund, or to issue bonds for that 
purp·ose ?" 

In response to a "request for additional· information- in connection with the 
above you have advised this department under date March 27, _1920;. as' f~llows: 

"The original estimated 'cost . ~f this road was $72,713.66. 
The county has in its "treasury the sum of $2,700.00 and more unappro­

_priated to any specifi~ purbose ·as proceeds of a levy under section 6926. 
_ . The Burns law certificate mentioned in section 5660 was not made by 

the county auditor· at any time noi- in any· amount. · 
The provisions of section . 6948 ·were not taken into account during 

the progress of the work, and it{' fact. nothing' of record can -be fo·und in 
resllect to the extra work." · 

Your inquiry relates to the: legaljty of payment of the three separate items of 
freight refunder; estimate on extra work; and· balance on original contract. These 
items will be discussedin reverse order. 

It appears that the is~ue of bonds for the road improvement in question brought 
_into. the county treasury a total of $70,627.00, including premium: This total was 
overrun both by 'the estiinate_d co~t of the work a~d . the ultimate contr~ct 'price. 
It appears that to make up the _deficiency, a transfer was ·made from the balance 
.in a fund which had originally been created for the improvement of another ro~d. 
However, this transfer was ·afterwards vacated. There w~s therefore finally a 
deficiency in the fund created for the road improvement now in question of more 
than $1,600.00 as compared with the contract price; and you say that there is about 
$1",600.00 now due oil the original contract price. 

So far as concerns tlie $70,627.00 above mentioned, it would appear th~t .·the 
auditor's certificate described in: section 5660 G. C. was not necessary. (See opi~·ion 
of this department dated· Jurie 2, 1917-0pinions ·of Attorney~General 1917, Volume 
I; page 885). There may be some doubt as to whether the certificate was necessary 
as to "the amount representing the difference between "the .-contract price and said 
sum of $70,627.00. However, it is believed that within the fair intendment of ·sec­
tions 5660 and 5661 the auditor's c·ertificate should have been made covering the 
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difference last mentioned; so that it would follow as a legal proposition that the 
county is not now liable for the differepce in question because of the lack of audi­
tor's certificate. (See section 5661). 

Referring next to the matter of the $880.95 which you speak of as representing 
estimate on extra work: Your letter does not make plain the nature of these 
extras. However, it may be said that the subject of extra work on county road 
contracts is covered by section 6948 G. C., reading as follows: 

"In case of an unforseen contingency not contemplated by the contract, 
allowances for extra work may be made by the county commissioners, but 
they must first enter into a new contract in writing for such extra worl<:. 
In all cases where the amount of the original contract price is less than 
ten thousand dollars, and the amount of the estimate for such extra work 
exceeds five hundred dollars, the preceding sections relating to advertising 
for bids shall apply to the letting of contracts for such extra work. If the 

'amount of the original contract price is ten thousand dollars or more, the 
preceding sections relating to advertising for bids shall apply to all cases 
where the estimate for such extra work exceeds five per cent of the 
original contract price for such work. If the estimate for such extra work 
is less than five hundred dollars, in all cases where the amount of the 
original contract price is less than ten thousand dollars, or if the estimate 
for such extra work is less than five per cent of the original contract 
price in all cases where the original contract price is ten thousand dollars 
or more, the cont~act for such extra work may be let by the county commis~ 
sioners at private contract without publication or notice, but no contract 
shall be awarded for such extra work at any price in e·xcess of the original 
contract unit price for the. same class or kind of work, if such there be, in 
connection with such contract. In case of ·any new class or kind of work 
the county commissioners and contractor shall agree as to the price to be 
paid. The contractor shall submit his bid in writing, and if accepted by the 
commissioners they shall immediately enter their acceptance on the journal. 
The costs and expenses of such extra work shall be paid by the county com­
missioners out of any funds available therefor, and the amount shall be 
charged to the cost of construction. of said improvement and apportioned 
as the original contract price for the said improvement:'' 

This section was in force at all times during the pendency of the contract in 
question. 

It seems from your letter that the provisions of said section 6948 were not 
observed, in tliat no· written contract for the extras .was entered into. The extras 
do not amount to five per ~ent of the original contract price ; ·but you will note that · 
by the first sentence of section 6948 a written contract niust be entered into if 
extra work is to be done. 

It therefore appears that, speaking from a legal standpoint, the county is not 
liable for the payment of said $880.95, first, because there was no written contract 
as the basis for the accrual of_ such a charge, and second, because the auditor's 
certificate was not made as contemplated by sections 5660 and 5661. 

However, your letter indicates that the whole transaction has taken place in 
perfect good faith and that the present situation bas arisen chiefly through the 
depletion of the improvement fund by the-re-transfer. of the $2,100.00 above me~­
tioned. Under these circumstances, it is suggested that if the county commis­
sioners see fit to pay the two items in question, namely, the balance on original 
contract and the bill for extra work, there would be no ground of recovery against 
either the commissioners or the contractor. The fact remains that the county has 
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received the benefit of the work. and is under a. moral obligation to pay for it. 
(See the case of State ex rei. Hunt vs. Fronizer, 77 0. S., 7). 

As to the source of funds with which to make payment, your letters indicate 
that the county has on hand as the accruals of a levy under section 6926 G. C. more 
than enough to pay both of the items mentioned. No reason appears why payment 
should not be made by the county, in the first instance, out of the accruals of said 
levy under section 6926. Of course, distribution as between county, township and 
property owners will finally be made in accordance with the proportions mentioned 
in your letters. As a condition precedent, however, to the payment of the two 
items in question, the county auditor should first make his certificate to the com­
missioners of the fact that the funds are on hand, which certificate should be filed 
with the commissioners and recorded as provided in section 5660; and thereupon 
the commissioners should pass a resolution appropriating the specific sum which is 
to be applied in payment of the two items in question. 

By freight refunder, you doubtless mean reimbursement of contractor for 
"excess freight charges" as provided for by Act 108 0. L. (Pt. I) p. 548. By the 
terms of section 5 of that act, counties, townships and municipalities are authorized 

•under certain conditions to reimburse contractors for additional freight charge~ 
paid out as the result of freight rate increases ordered by: the United States gov-
ernment. Among other things, said section provides: • 

"Payments shall be made from any fund available for the construction, 
improvement, maintenance or repair of roads, highways, streets or bridges 
created by ge11eral taxation a11d against which no contractural ·obligations 
exist." 

This language taken in connection with the general tenor of said section 5, 
indicates plainly that the reimbursement, if made, is to be at the expense of the 
subdivision as a whole, and is not to be treated as an expense item of a particular 
improvement. No authority is found in the act in question for the issuing of bonds 
for the purpose of providing funds; and indeed the quotation just above made 
negatives the idea of any such authority. 

1145. 

Respect·fully, 
]OHN G. PRICE, 

Attomey-Gmeral. 

STATE TEACHERS' RETIREMENT SYSTEM-TEACHERS ELIGIBLE. 

I. A teacher who had 11ot taught for one or more years prior to September 1, 
1920, would not be eligible to membership in the stale teachers' retirement system 
and ha~·e the status of "present teacher," C'1/e11 though teaching during the school 
war of 1920-21, unless such teacher was teachi11g at the /Jeghmi11g of the school 
term starting ;;, the school year begimring on September 1, 1920. 

2. The state teachers' retirement system is for the benefit of teachers regu­
larly employed as such m1d under the proz•isions of section 7896-50 G. C. each 
employer shall certify to the state retirement board the names of all teachers to 
whom the act applies and at such times as the state retireme11f board may require. 

3. Where a substitute teacher is regularly employed and carried on the payroll 
as one of the teaching force, such substitute teacher is entitled to the provisions of 
the teachers' retirement system law. 

4. Under authority of section 7896-3 G. C. the retirement board can and should 


