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COMPATIBILITY-MEMBER, BOARD OF COUNTY HOSPITAL 

TRUSTEES AND EMPLOYEE OF COUNTY HOSPITAL, INCOM­

pATIBLE-§339.06 R.C. 

SYLLABUS: 

The provisions of Section 339.06, Revised Code, make the office of member of the 
board of county hospital trustees incompatible with the position of employee in the 
county hospital. 

Columbus, Ohio, February 20, 1958 

Hon. Harold D. Spears, Prosecuting Attorney 

Lawrence County, Ironton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"There is situated in this County a County General Hos­
pital for which trustees have been duly appointed from time to 
time in accordance with law. There has now been presented the 
question of whether one of the members of this Board of County 
Hospital Trustees may serve as billing clerk in the office of 
the General Hospital, thus serving in the capacity of an employee 
of the General Hospital." 

It is stated in 32 Ohio Jurisprudence, 908, as follows: 

"It was early held that the test of incompatibility was not 
that it was physically impossible for the officer to perform the 
duties of one office because he was at that time elsewhere perform­
ing the duties of the other, but the distinction was in an incon­
sistency in the functions of the office. One of the most important 
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tests as to whether offices are incompatible is found in the prin­
ciple that incompatibility is recognized whenever one office is 
subordinate to the other in some of its important and principal 
duties, or is subject to supervision or control by the other,-as an 
officer who presents his personal account for audit and at the same 
time is the officer who passes upon it,-or is in any way a check 
upon the other, or where a contrariety and antagonism would 
result in an attempt by one person to discharge the duties of 
Loth." (Emphasis added) 

An excellent definition of incompatibility is found in the case of 

The State of Ohio, ex rel. Attorney General v. Frank Gebert, 12 C. C. 

(N.S.), 274, which reads as follows: 

"* * * offices are considered incompatible when one is 
subordinate to, or in any way a check upon, the other; or when it 
is physically impossible for one to discharge the duties of both." 

Section 339.06, Revised Code, describes the powers of the board of 

county hospital trustees in part as follows : 

"The board of county hospital trustees shall employ an ad­
ministrator, and, upon the nomination by such administrator, 
shall confirm the employment of such physicians, nurses, and 
other employees as are necessary for the proper care, control, and 
management of such hospital and its patients, and the board of 
county hospital trustees shall fix their respective salaries and com­
pensation. Any person, including the administrator, may be re­
moved by the board of county hospital trustees at any time when 
the welfare of snch institution warrants removal. The adminis­
trator and such other employees as the board of county hospital 
trustees deems necessary shall be bonded in amounts established 
by the board of county hospital trustees, the expense of which shall 
be paid out of hospital operating funds." (Emphasis added) 

The control the board may exercise over employees of the hospital 

makes it readily apparent that there is subordination of one to the other. 

There can be no doubt that the power to remove is a complete check of 

one upon the other. It seems quite certain that a person may not act 

both as employer and employee and retain compatibility. 

This being true, it is my opinion that the provisions of Section 339.06, 

Revised Code, make the office of member of the board of county hospital 

trustees incompatible with the position of employee in the county hospital. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




