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80-028.



432 OPINIONS 

2363 

TOWNSHIP PARK PROPERTY-MANAGED BY TOWNSHIP 

TRUSTEES-MAY NOT BE LEASED-§505.10 R.C. 

SYLLABUS: 

Boards of township trustees owning property used for park purposes are without 
authority to lease such property. 

Columbus, Ohio, July 11, 1958 

Hon. Edward R. Ostrander, Prosecuting Attorney 

Lake County, Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion relative to the authority of a board 

of township trustees owning public park property, not controlled and 
managed by a board of park commissioners as provided in Sections 511.18 

to 511.31, inclusive, Revised Code, to lease such property to a board of 
education of an exempted village school district for the purpose of provid­
ing temporary classroom facilities. You further state that the geographical 

area of the school district and the township is the same. 
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Since boards of township trustees possess only such powers as are 

expressly conferred or must necessarily be implied from express powers, 

a search of the applicable statutes reveals that express authority for leasing 

this particular property is lacking. 

In Informal Opinion No. 2, Informal Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1946, dated January 7, 1946, it was held that township trustees are 

authorized by Section 3281, General Code, Section 505.10, Revised Code, to 

sell and convey township property which is not needed for township pur­

poses, but this statute does not in terms empower the trustees to lease 

the same. This authority appears to be based upon the lack of an express 

power to lease. The statutory authority referred to above, Section SOS.IO, 
Revised Code, reads in pertinent part : 

"The board of township trustees may accept, on behalf of the 
township, the donation by bequest, devise, deed of gift, or other­
wise, of any property, real or personal, for any township use. 
When the township has property which the board, by resolution, 
finds it does not need, the board may sell and convey such prop­
erty. Such sale must be by public auction and upon notice thereof 
being published once a week for three weeks in a newspaper pub­
lished, or of general circulation, in such township the last of such 
publication to be at least five days before date of sale." (Emphasis 
added) 

It has been held that the power to lease is included within the power 

to sell. In this regard I invite your attention to the cases of the Minamax 

Gas Co. v. The State, e.x rel., 33 Ohio App., 501, Reynolds v. Com­
missioners, 5 Ohio 204, and Opinion No. 3410, Opinions of the Attorney 

General for 1931, p. 948, Opinion No. 1250, Opinions of the Attorney 

General for 1924, p. 110; and Opinion No. 4312, Opinions of the Attorney 
General for 1935, p. 650. 

The legal basis for all of these holdings, appears to be the case of 

Reynolds v. Commissioners, supra. The "syllabus" of that opinion which 

has been quoted as authority for this proposition was prepared at a time 

before the syllabus rule of the Supreme Court was adopted. Subsequent 

Supreme Court authority would appear to have changed drastically. The 

broad statement contained in the following "syllabus" of Reynolds v. 

Commissioners, supra, is: "Where real estate is vested absolutely in the 

county commissioners, for public purposes, they may dispose of it in the 

same manner as individuals could." 
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The facts in this case arose out of a contract to make a lease in 1823. 

The case was one in chancery to require the successor commissioners to 

execute the lease. 

The language upon which the attorney general in the 1924 Opinion, 

supra, relied and upon which the court of appeals relied in the Minama:r 

case, supra, appears to have been changed by subsequent authority, both 

statutory and case law. 

Subsequent to the decision in the Afinamax case, supra, the General 

Assembly saw fit to amend then Section 2447, General Code, to allow 

boards of county commissioners to lease county property not needed for 

public use. The General Assembly has found no necessity to amend Sec­

tion 505.10, supra. Boards of township trustees, like boards of county 

commissioners possessing only limited authority granted by statute, cannot 

be held to have such broad authority as that stated in the following terms 

in Reynolds v. Commissioners, supra: 

'·Believing that the commissioners possess the powers of indi­
viduals, we enforce contracts against them in the same manner. 
The execution of this agreement is not an official duty created by 
law, and therefore properly the subject of a mandamus; but the 
right springs from contract, to enforce which an appeal may be 
properly made to our general chancery powers." 

I believe it unnecessary to allude to subsequent authority which by 

implication has modified this broad expression of authority. For such 

reason, I cannot accept it and apply such a rule in the situation which 

you present. 

In Opinion No. 1232, Opinions of the Attorney General for 1957, p. 

638, in which I had occasion to consider the authority of a board of town­

ship trustees to acquire property by lease, I held that since the authority 

to acquire by lease had not been specifically granted by statute and since 

other sections of the statutes relating to boards of township trustees and 

boards of county commissioners provided expressly for the modes of 

acquiring property, that such authority to acquire by lease was not included 

within the authority to purchase. 

Parity of reasoning would impel me to the same conclusion. Once 

acquired, property is held by public boards for the use of the public; 

therefore, when public property is disposed of, the statutory authority must 

be found for such disposal as was required to be found when such pur-
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chase was made. This principle must be applied in the absence of statutory 

authority to the contrary. 

Other statutory provisions relating to county-held property has been 

provided for leasing such property to other political subdivisions of the 

state. Section 307.09, Revised Code, provides in that particular: 

"If the interests of the county so require, the board of county 
commissioners may sell any real estate belonging to the county 
and not needed for public use, or may lease it, but no such lease 
shall be for a longer term than one year; provided the board may 
grant leases, rights, and easements to municipal corporations or 
other governmental subdivisions for public purposes or to corpora­
tions not for profit for hospital or charitable purposes, including 
among other such purposes memorial structures and underground 
structures, on or in lands owned by the county where such lease, 
right, or easement is not deemed by the board to be inconsistent 
with the need of such land for public use by the county. Any such 
lease, right, or easement granted to a municipal corporation or 
other governmental subdivision, or to corporations not for profit 
for hospital or charitable purposes, may be for such length of 
time, upon such terms, for such purposes, and may provide for 
such renewals thereof as the board deems for the best interests 
of the public. In case of the sale of such real estate not used for 
county purposes, and in case of such a grant of lease, right, or 
easement to a municipal corporation or other governmental sub­
division or to corporations not for profit for hospital or charitable 
purposes, all or such part of the proceeds thereof as the board 
designates may be placed by the board in a separate fund to be 
used only for construction, equipment, furnishing, maintenance, 
or repair of the county buildings and acquisition of sites therefor." 
( Emphasis added) 

Since such a detailed procedure has been provided with certain limi­

tations I cannot apply the purported principle that the power to sell includes 

the power to lease as it relates to boards of township trustees and their 

authority to lease township property. 

It is to be further noted that when township park property is held by 

a board of park commissioners under the authority of Sections 511.18 to 

511.31, inclusive, Revised Code, an election must be held before a sale of 

township park property may be made. No provision has been made to 

authorize a lease. 

If the Minamax case would appear to apply to your situation, the 

lease must be subject to revocation by the board of township trustees 

whenever the needs of the township so require; this right may well be 



436 OPINIONS 

exercised at a time when the use of the property for school purposes by 

the board of education might be adversely affected. Without considering 

the authority of a board of education to enter into such a lease, the questions 

of policy which the board would be required to consider upon entering 

into such an agreement, are matters beyond the scope of an opinion by this 

office, for they are to be determined in the first instance by the board of 

education in whose discretion this determination has been granted; but 

such board would surely be well advised to give serious consideration to 

such questions of policy. 

Therefore, in specific answer to your query it is my opinion and you 

are advised that boards of township trustees owning property used for 

park purposes are without authority to lease such property. 

Respectfully, 

\VILLIAM SAXBE 

Attorney General 




