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ATTORNEY GENERAL 

RELIEF, SOLDIERS' 

1. RESIDENT OF STATE ONE YEAR, COUNTY SIX MONTHS 

PRIOR TO FIRST MONDAY IN MAY-ELIGIBILITY RE­
QUIREMENTS, § 5901.08 RC. 

2. RESIDENCE OF STATE AND COUNTY MUST HAVE. BEEN 

CONTINUOUS. 

3. APPLICANT MUST RESIDE ON FIRST MONDAY IN MAY 
IN TOWNSHIP OR WARD TO BE INCLUDED ON TOWN­
SHIP OR WARD RELIEF LIST-§5901.08 RC. 

4. SOLDIERS' RELIEF COMMISSION, AUTHORITY TO CON­

TINUE PAYMENT FOR THE PERIOD SET OUT IN §5901.13 
RC. 

SYLLABUS: 

1. An applicant for soldiers' relief must have been a bona fide resident of the 
state for one year and of the county six months at some time prior to the first Monday 
of May, in order to be eligible for soldiers' relief under the provisions of Section 
5901.08, Revised Code. 

2. An applicant for soldiers' relief must have at some time been a resident of 
the state continuously for one year, and of the county continuously for six months, 
in order to be eligible for relief under the provisions of Section 5901.08, Revised Code. 

3. An applicant for soldiers' relief must reside and be residing, on the first Mon­
day of May in the township or ward in which he applies, in order to be included on 
the ward or township relief list made up as provided in Section 5901.08, Revised Code. 

4. Where a person eligible, under Section 5901.08, Revised Code, for soldiers' 
relief has been placed on the list of recipients for a certain year under the provisions 
of Section 5901.13, Revised Code, and thereafter removes to another county or without 
the state, the soldiers' relief commiss,ion has authority to continue payment of his 
relief during the remainder of such period. 

Columbus, Ohio, July 3, 1957 

Hon. Robert L. Marrs, Prosecuting Attorney 

Butler County, Hamilton, Ohio 

Dear Sir: 

I have for consideration your request for my opinion 111 which the 

following questions are raised: 

https://LIST-�5901.08
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"No. 1. How long must an applicant for Soldiers Relief 
be a resident of the state and of the county before he becomes 
eligible and can be given Soldiers Relief? 

"No. 2. If the answer to question No. 1 is that only one 
year residence in the state and six months in the county ,prior to 
filing application is ihe requirement, then is it necessary thait the 
applicant ihave been a resident in the state one year and in the 
county six months for the entire one year period and the entire 
six months period to be eligible for Soldiers Relief? 

"No. 3. Assuming that an applicant has lived in the state 
and the county long enough to become eligible for Soldiers Relief 
but at the time of making application for Soldiers Relief has 
moved from the county and from the state but has not been gone 
long enough to acquire residency for relief purposes in the state 
and the county to which he has removed, is he eligible for Soldiers 
Relief in the county from which he moved? 

"No. 4. Assuming a veteran is on the Soldiers Relief rolls 
in any given county in Ohio and while on such rolls he moves 
from the county and assuming the need continues, how long can 
the Soldiers Relief Commission of tihe county from which he has 
moved legally carry him on their relief rolls? Assuming the same 
facts but assume that the veteran moved out of ,the state, how Jong 
could the Soldiers Relief Commission legally carry him on the 
rolls after he has left the state?" 

Section 5901.08, Revised Code, reads as follows: 

"Each township and ward soldiers' relief committee shall 
receive all applicaitions for relief under sections 5901.02 to 
5901.15, inclusive, of the Revised Code, from applicants residing 
in such township or ward. Such committee shall examine care­
fully into the case of each applicant and on the first Monday in 
May in each year make a list of all needy soldiers, sailors, 
marines, and airmen and of their needy parents, wives, widows, 
and minor children, who reside in such township or ward. The list 
shall include soldiers, sailors, marines, and airmen of the Spanish­
American War, World War I, World V./ar II, or the Korean 
War and their wives, widows, needy parents, minor children, and 
wards, who have been bona fide residents of the state one year, 
and of the county six months, and who, in the opinion of such 
committee, require aid and are entitled to relief under such 
sections. 

A brief review of the laws of Ohio perta111111g to soldiers' relief 

disclosed that House Bill No. 316, passed May 19, 1886, Laws of Ohio, 

Vol. 83, page 232, and known as "An Act to provide for the relief of 

indigent Union soldiers, sailors and marines and the indigent wives, 
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widows and minor children of indigent or deceased Union soldiers, sailors 

and marines." 

The above act provided that the only qualification as to residence 

was tha,t the repolit be made on or before the first Monday of June in 

each year, containing a Est of the names of all the resident indigent Union 

soldiers, etc., and no fixed period of ,time for residence was provided 

therein other than that they be residents on the first Monday of Jviay. 

The requirement that those residents listed, "·who have bttcn bo11a 

fide residents of the state one year, and of the county six months, next 

prior to said first Monday in May" first appeared as part of the "Soldiers 

Relief Act," in Section 2 of House Bill No. 419, passed April 5, 1888, 

85 Ohio Laws, p. 158. The pertinent part of Section 2, for the purposes 

of this opinion, provides as follows : 

" * * * and who have been bona fide residents of the state 
one year, and of the county six months, next prior to said first 
Monday -in May, * * *." 

My examination further reveals that said residence requirements have 

been part of the soldiers or veterans relief laws to and including October 1, 

1953. 

Section 5901.08, Revised Code, amended in Amended House Bill No. 

307, effective Oc1lober 2, 1953, 125 Ohio Laws, p. 41, does not include the 

words "next prior to the first Monday in May." 

The General Assembly having deleted the words "next prior to ,the 

first Monday in May," the question in your letter requires an interpreta­

tion as ,to the legislative intent. The Court, in the case of Slingluff v. 

Weaver, 66 Ohio St., 621, stated: 

" * * * the intent of the law-makers is to be sought first of 
all in ,the language employed, and if the words be free from am-­
bigui,ty and doubt, and express plainly, clearly and distinctly, the 
sense of the law-making body, there is no occasion to resort to 
other means of interpretation. The question is not what did the 
general assembly intend to enact, but what is the meaning of that 
which it did enact. That body should be held to mean what it has 
plainly expressed, and hence no room is left for construction." 

Accordingly, as to your firnt question, and following the rules set forth 

by the court in the above case, we must first attempt to ascertain the 

meaning of the language used in the statute. 
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It will be observed that Section 5901.08, Revised Code, now provides 

that the soldiers' relief committee shall receive all applications for relief 

under Sections 5901.02 to 5901.15, inclusive, of the Revised Code, ''from 

applicants residing in such township or ward," and that on the first Mon­

day of May of each year a list shall be made of all needy soldiers, etc., 

"who reside in such township or ward." The list shall include soidiers, 

etc., "who have been bona fide residents of the state one year, and of the 

county six months." These appear to be the only requirements as to 

residence now found in the statute, and there is no requirement, i,t will be 

noted, ,that such prescribed period of residence shall be that immediately 

preceding the first Monday in May. Actually it would appear to have 

been the legislative intent to remove such requirement by the amendment 

of 1953. 

For the purpose of convenience I shall discuss your second and third 

questions together. In consideration of the said questions I deem it ad­

visable to consider first the meaning of the word "resident.'' "Resident" 

is defined in Burrell's Law Diotionary, as follows: 

"One who has a seat or settlement in a place; one who 
dwells, abides or lives in a place; an inhabitant; one who resides 
or dwells in a place for some time." 

The Supreme Court of Ohio in discussing a question of residence 

in Sturgeon v. Korte, 34 Uhio St., 525, at page 535 stated: 

"It is not, however, necessary that he should intend to remain 
there for all time. If he lives in a place, with the intention of 
remaining for an indefinite period of time, as a place of fixed 
present domicile, and not as a place of temporary establishment, 
or for mere transient objects, it is to all intents, and for all pur­
poses, his residence. * * * These are well settled rules relating to 
the selection or change of residence, existing when the constitution 
was adopted, and consequently apply in all cases where a change of 
residence results from or depends upon choice. The question is, 
and must always remain, one of fact, often attended with much 
difficulty ; but to be detenninecl by the preponderance of evidence 
favoring one place as against another." 

The Supreme Court of North Dakota in the case of O'Hara v. Bis­

mark Bank, et al., 178 N. W., 1017, in defining residence, said: 

"The home and residence of a person is the place in which 
he commonly resides ; a place to which, when absent, he returns, 
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like a bee ,t,o its hive, a carrier pigeon to its home, a bird to its 
nest." 

Your question further requires for my consideration and determina­

tion whether the residence in the staite for one year and in the county for 

six months must be continuous. 

In Henrietta Twp. v. Brownhelm Twp., 9 Ohio 76, the court had for 

consideration the term "residing one year in any township of this state," 

appearing in a statute which did not specifically provide when the year 

was to ·begin or to end. The court in its opinion, at page 77, said: 

"In order ,to gain such settlement. however, I apprehend the 
residence must be continuou-s. It will not suffice that a person 
shall have been in a township four mont:hs in one year, four 
months in another, and four months in a third. The residence 
must have continued for one entire year from the time of its com­
mencement. In saying that the residence must be continuous, I 
would not be understood as intending that a person may not be 
occasionally absent, provided the intention to return be open and 
manifest. As if, for instance, an individual should go into a town­
ship, purchase property and take up his residence, or having a 
family, should, with his family take up his residence in such town­
ship, in either case a settlement would be gained at the end of the 
year, although the individual might have been absent for days 
or weeks." 

These definitions, together with the interpretation of the vanous 

courts respecting residence as above set forth, should in my opinion be 

used and followed in determination of residence qualifications of appli­

cants for soldiers' relief. 

In answer to your second question, 111 view of the language noted 

above in the Henrietta Township case, I conclude that an applicant for 

soldiers' relief must at some time have been a resident of the sta:te ccn­

tinuously for one year and of the county continuously for six months in 

order to be eligible for soldiers' relief under Section 5901.08, Revised 

Code. Such residence should be determined as stated in the court's opinion 

in ,the Henrietta Township case, supra, by regard to the rule that occa­

sional absence may be disregarded "providing the intention to return i:; 

open and manifest." 

In answer to your third que:;tion, it will be observed that Section 

5901.08, Revised Code, specifically provides: 
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"Each township and ward soldiers' relief committee shall 
receive all applications for relief under sections 5901.02 to 
5901.15, inclusive, of the Revised Code, from applicants residing 
in such township or ward. Such committee sha:ll examine care­
fully into the case of each applicant * * * who resides in such 
township or ward. * * *" (Emphasis added.) 

This language permits of no interpretation other than a plain require­

ment ,that an applicant for soldiers' relief must reside and be residing in 

the township or ward on the first Monday of May, in order to be eligible 

for soldiers' relief. 

In answer to your fourth question, I find that one of my predecessors 

in office has expresed an opinion on this question, having under considera­

tion the provisions of former Section 2930, General Code, Sec. 5901.08, 

Revised Code, and former Section 2938, General Code, Sec. 5901.13, 

Revised Code. This ruling is found in Opinion No. 2190, Opinions of the 

Attorney General for 1947, page 457. The first paragraph of the syllabus 

therein reads as follows : 

"1. When a person eligible under Section 2934, General 
Code, for soldiers' relief has been placed on the list of recipients 
for a certain year under the provisions of Section 2938, General 
Code, and thereafter removes to another county or without the 
state, .the soldiers' relief commission has authority to continue 
payment of his relief during the remainder of such period." 

In this ruling and the reasoning advanced in support of it, I fully 

concur. 

In specific answer to your inquiries, therefore, it is my opinion, and 

you are hereby advised that: 

1. An applicant for soldiers' relief must have been a bona fide resi­

dent of the state for one year and of the county six months at &ome time 

prior to the first Monday of May, in order to be eligible for soldiers' 

relief under the provisions of Section 5901.08, Revised Code. 

2. An applicant for ooldiers' relief must have at some time been a 

resident of the state continuously for one year, and of the county continu­

ously for six months, in order to be eligible for relief under the provisions 

of Section 5901.08, Revised Code. 

3. An applicant for soldiers' relief must reside and be residing, on 

the firsit Monday of May in the township or ward in which he applies, in 



269 ATTORNEY GENERAL 

order to be included on the ward or township relief list made up as pro­

vided in Section 5901.08, Revised Code. 

4. Where a person is eligible,, under Section 5901.08, Revised Code, 

for soldiers' relief has been placed on the list of recipients for a certain 

year under the provisions of Section 5901.13, Revised Code, and there­

after removes to another county or without the state, the soldiers' relief 

commission has authority to continue payment of his relief during the 

remainder of such period. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




