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ATTORNEY GENERAL 

RECORDER, COUNTY-FEE-SHALL CHARGE FEE OF FIFTY 

CENTS FOR AFFIXING SEAL OF OFFICE TO CERTIFIED 

COPIES OF INSTRUMENTS-§317.32, RC. 

SYLLABUS: 

Under Division (I) of Section 317.32, Revised Code, as amended by amended 
House Bill No. 9, 103rd General Assembly, effective July 17, 1959, the county 
recorder shall charge and collect a fee of fifty cents for affixing the seal of his 
office to certified copies of instruments, except as to instruments issued by the armed 
forces of the United States, in addition to the fees provided by said section for 
certifying copies of his records. 

Columbus, Ohio, July 13, 1959 

Hon. Joseph Blair Yanity, Jr., Prosecuting Attorney 

Athens County, Athens, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The undersigned has been contacted by Claudis E. Chappell, 
Recorder of Athens County, Ohio, relative to an opinion in statu­
tory interpretation concerning amended Ohio Revised Code Sec­
tion 317.32 which will become effective July 17, 1959, since 
amended House Bill No. 9 was approved April 17, 1959, by 
Governor DiSalle. 

"Our question concerns Subsections E and I. "E" appears 
to be the same language as contained in the section before amend­
ment but "I" has been added in its entirety. Does the new section 
mean to imply that the charge for a certified copy shall be the 
original cost plus $.50 or just the original cost? Further, it is our 
impression that any certification would have to bear the seal of 
the recorder. 

"To present the problem with an example, let me add the 
following set of facts. A, on July 17, 1959 presents a 2-page 
instrument for recording. Athens County utilizing the photo­
stat system charges and receives $2.00. A, on July 20, 1959, calls 
at the Recorder's office and requests a certified copy of the instru­
ment which we feel would require the seal of the Recorder to be 
considered certified. Is the charge $2.00 ( the cost of the original 
recording) or $2.50 ( the original recording charge plus $.SO 
under Subsection I) ?" 
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Amended House Bill No. 9, 103rd General Assembly, effective July 

17, 1959, contains amendments of different sections of the Revised Code, 

including certain amendments of Section 317.32, Revised Code, relative 
to the fees the county recorder shall charge and collect for his services. 

Comparing the changes in said section with the existing statute, I see that 
the fees provided for in divisions (D), (F), and (G) have been increased, 

and that the word "photostat" has been replaced with the word "photo­
copy" in divisions (D), (E), and (F) . The last named change in the use 

of words relative to the process of reproduction used is apparently im­
material; according to Webster's New International Dictionary, (2d Edi­

tion) both mean practically the same thing-the making of photographic 

copies of drawing, printed matter, etc. 

Division (I), with which we are here concerned, is entirely new 

language. It reads : 

"For each certificate where recorder's seal is required, except 
as to instruments issued by the armed forces of the United 
States, fifty cents." (Emphasis added) 

I believe that your impression as to the requirement of the seal of the 
recorder for all certified copies of records is a correct one. Section 317.04, 

Revised Code, reads : 

"The county recorder shall keep a seal of office, to be pro­
cured at the expense of the county, which he shall affix to all his 
certificates attached to copies of records." (Emphasis added) 

What was the intention of the General Assembly in adopting the pro­

visions contained in division (I) of Section 317.32, supra! The most 
plausible explanation of the new provision, which at first blush appears 
paradoxical, seems to be, that an additional fee of fifty cents is intended 
for the affixing of the seal of the county recorder to all certified copies of 
records, but that an exception is intended with respect to certified copies 

of instruments issued by the armed forces of the United States. Any 
other interpretation of the newly adopted provision under consideration 

would necessarily imply that the Legislature did a futile thing, which 

conclusion should be avoided if at all possible. See Sutherland, Statutory 
Construction, Section 4510. 

The hypothetical situation posed in your letter should, therefore, be 

resolved as follows : 



375 ATTORNEY GENERAL 

A, on July 17, 1959, presents the recorder of Athens County a two­
page instrument for recording, for which a recording fee of $2.00 is 
charged and collected. On July 20, 1959, A calls at the recorder's office 
and requests a certified copy of the instrument, which is issued, with 

recorder's seal affixed in accordance with the provisions of Section 317.04, 

.Revised Code, a fee of $2.00 is charged and collected pursuant to the pro-
visions of division (E) of Section 317.32, Revised Code, and an additional 
fee of fifty cents is charged and collected pursuant to division (I) of Sec­
tion 3t7.32, Revised Code. 

In specific answer to your inquiry, therefore, you are advised that 

under Division (I) of Section 317.32, Revised Code, as amended by 
amended House Bill No. 9, 103rd General Assembly, effective July 17, 
1959, the county recorder shall charge and collect a fee of fifty cents for 
affixing the seal of his office to certified copies of instruments, except as 

to instruments issued by the armed forces of the United States, in addition 
to the fees provided by said section for certifying copies of his records. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




