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Upon examination of this lease, I find that the same has been properly 
executed by the Conservation Commissioner and by John C. Schmitt, the lessee 
therein named. 

I further find upon examination of the provisions of this lease and of the 
conditions and restrictions therein contained, that the same are in conformity with 
the provisions of the sections of the General Code above referred to, and with 
those of other statutory enactments relating to leases of this kind. 

I am accordingly approving this lease as to legality and form, as is evidenced 
by my approval endorsed upon the lease and upon the duplicate and triplicate 
copies thereof, all of which are herewith enclose~. 

3162. 

LIBRARY-PUBLIC SCHOOL TEACHERS MAY BE APPOINTED TO 
BOARD OF LIBRARY TRUSTEES. 

SYLLABUS: 
1. School superintendents, principals of schools and teachers in the public 

schools may lawfully be appointed and serve as members of the board of library 
trnstees of the school district library in the district in which they are employed, as 
well as any other board of library trustees, provided they arc residents of the dis­
trict, and provided further, in so far as school district libraries are· concerned, they 
had not been members or o.fficers of the board of education in which the library is 
located for one year pre·vioits to their election to said board of trnstees. 

2. School superintendents, principals of schools and teachers in the public 
schools are not by reason thereof, officers of the board of education which employs 
them. 

Cou;MllUS, OHIO, September 6, 1934. 

HoN. PAUL A. T. NooN, Ohio State Library, Columbus, Ohio. 
DEAR Srn :-This will acknowledge the receiI?t of your request for my opinio11 

which reads as follows: 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

"You are respectfully requested to furnish this department your 
written opinion on the following: 

Acting in an advisory capacity to public libraries of Ohio this 
department has been asked in numerous instances whether or not, super­
intendents, principals and teachers of public schools are eligible to be 
appointed members of a board of public library trustees while serving in 
their respective positions as members of a school staff. 

Section 7636 of the General Code provides for the eligibility and 
appointment of boards of library trustees of school district libraries 
by the Board of Education of such school district. It is provided that 
no one shall be eligible to membership on such library board who is or has 
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been for a year previous to his election a member or officer of the 
Board of Education. 

Question: Are sch9ol superintendents of public schools, principals 
of public schools. or members of. the teaching staffs eligible to be ap­
pointed members of a board of library trustees of a school district 
library?" 

The only statutory. limitations upon the eligibility of public library trustees 
to serve in that capacity are contained in Section 4004, General Code, with respect 
to trustees of municipal libraries; in Section 7636, General Code, as to trustees of 
public school libraries; and in Section 7643-2, General Code, as to trustees of 
county library districts. 

Section 4004, General Code, provides that the custody, control and admin­
istration of free public libraries, established by municipal corporations, shall be 
vested in a board of six trustees, not more than five of whom shall belong to 
the same political party, and not more than three of whom shall be women. 

Section 7636, General Code, provides, with respect to the board of library 
trustees of a public school library, established by favor of Sections 7631, et seq., 
General Code, that "* * * No one shall be eligible to membership on such 
library board who is or has been for a year previous to his election, a member 
or officer of the board of education." 

Section 7643-2, General Code, limits the membership of boards of trustees 
of county library districts to residents of the district, but contains no other in­
hibition upon such membership. A teacher or principal or superintendent of 
schools cannot lawfully be a member of the board of education in the district 
in which he is employed, and is not, by reason of such employment an officer of 
the board of education which employs him. He, therefore, does not come within 
the inhibition imposed by Section 7636, General Code, upon the membership of 
a board of library trustees of a school district library. 

I am therefore of the opinion in specific answer to your question, that school 
superintendents, principals of schools, and teachers in the public schools may 
lawfully be appointed and serve as members of the board of library trustees of 
the school district library in the district in which they are employed, as well as 
any other board of library trustees, providing they are residents of the district, 
and provided further, in so far as boards of trustees of school district libraries 
are concerned, that they had not been members or officers of the board of educa­
tion in the district in which the library 1s located, for one year previous to their 
election to the said board of trustees. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

3163. 

APPROVAL-LEASE OF THE FlRST AND SECOND FLOOR OF THE 
PURE OJL BUILDING FOR USE l3Y THE STATE OF OHIO FOR THE 
STATE RELIEF COMMISSION. 

COLUMBUS, OHIO, September 6, 1934. 

HoN. T. S. BRINDLE, Superintendent of Public Works, Columbus, Ohio. 




