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POLICE DEPARTMENT-MEMBER RETIRED NOVEMBER 2, 

1954-ELECTED TO RECEIVE BENEFITS OF PENSIONS AC­
CORDING TO RULES OF PENSION BOARD-HE SHALL NOT 
PARTICIPATE IN POLICE RELIEF AND PENSION FUND 
WHILE ENJOYING ANY PUBLIC EMPLOYMENT-EMPLOY­
MENT BY US GOVERNMENT IN ABSENCE OF ANY PROVI­
SION IN RULES EXCLUDING EMPLOYMENT IS PUBLIC EM­
PLOYMENT-SECTIONS 741.493, 741.49 RC 
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SYLLABUS: 

A member of the police department who retired on November 2, 1954, and who 
·had pursuant to Section 4631-1 of the General •Code, or to Section 741.493, Revised 
Code, elected to receive the benefits and pensions in accordance with the rules of 
the pension board in effect on April 1, 1947, instead of those provided by Section 741.49, 
Revised Code, is bound by the provisions contained in such rules that he shall not 
participate in the police relief and -pension fund while <he is enjoying any public 
employment. Employment by the United States Government in the absence of any 
provision in said rules excluding such employment, is public employment within 
the provision of such rules, 

Columbus, Ohio, November 25, 1955 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your communication requesting my opinion and 
reading as follows : 

"I am enclosing a letter received from our Examiner-in­
Charge in Dayton, which I believe is self-explanatory. The ques­
tion he asks appears to be this: 

"Is a former member of the police department of the city 
of Dayton, who retired on November 2, 1954, and who had elected 
to retire under the rules in effect on April 1, 1947, and who dul 
so retire, entitled to continue to receive his pension while em­
ployed by the United States Government at the Wright-Patter­
son Air Force Base? 

"You will please recall that Rule No. 11, of the Rules and 
Regulations of the Dayton Police Pension and Relief Fund, in 
effect on April 1, 1947, provided in part as follows: 

'In the event that such person accepts any public em­
ployment * * *, then, during the time such beneficiary is so 
employed * * *, he shall not participate in the police relief 
and pension fund' * * *" (Emphasis added.) 

Accompanying your letter is a letter from your state examiner, 111 

which he refers to Opinion No. 5871, rendered October 20, 1955, and 

asks for a clarification of that opinion in connection with the question you 

present. 
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Prior to Septem'ber 25, 1947, it was provided by Section 4628, Gen­

eral Code, that the board of trustees of a police pension system should 

have the right "to make all rules and regulations for the distribution of 

the fund, including the qualifications of those to whom any portion of the 

fund shall be paid, and the amount thereof." 

Pursuant to that authority it would appear from your letter that the 

Trustees of the Dayton Pension Board had adopted the rule mentioned in 

your letter, reading as follows : 

"In the event that such person accepts any public employ­
ment * * *, then during the time such beneficiary is so employed 
* * * he slwU not participate in the police relief and pension fund 
* * *." (Emphasis added.) 

In the complete rev1s1on of the police pension law which became 

effective September 25, 1947, said Section 4628 was radically changed. 

It was carried into the Revised Code as Section 741.49. The provision 

authorizing the trustees to set up rules for the granting of pensions and 

the amount thereof, was supplanted by a series of rules determining as a 

matter of law what the pensions and disaibility allowances should be under 

various circumstances. In the same act, Section 4631-1, General Code, 

was enacted, reading as follows : 

"Persons who, on the effective date of this act, have been 
contributing two per cent of their annual salary to a police relief 
and pension fund may elect to receive benefits and pensions from 
said fund in accordance 'lmth the rules and regulations governing 
the granting of pensions and ,benefits therefrom, in force on the 
first day of April, 1947. Such election must be in writing and 
fried with the trustees of said fund within sixty days after the 
effective date of this act. Provided, however, such person shall 
be required to contribute to the fund in the manner and in the 
amount provided for in section 4625 of the General Code." 

(Emphasis added.) 

It will be noted that a period of sixty days from the effective date of 

the act was allowed for the exercise of this opinion. That period having 

expired, the General Assembly later enacted Section 749.493, Revised 

Code, effective October 2, 1953, by which it extended the time within which 

a member of the police department might exercise the same election. That 

section reads in part as follows: 

"A member of the police department of a municipal cor­
poration who, on October 1, 1953, is contributing four per cent 
of his annual salary to a police relief and pension fund and who on 
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September 25, 1947, was contributing two per cent of his annual 
salary to the same police relief and pension fund may, notwith­
standing any election made by such member as provided for in 
volume 122, Ohio Laws, page 456 (627), section 4631-1 (Gen­
eral Code), elect to receive benefits and pensions from said fund 
in accordance with the rules and regulations governing the grant­
ing of pensions and benefits therefrom, in force on the first day 
of April, 1947, or as provided for by the provisions of section 
741.49 of the Revised Code. Such election must be in writing 
and filed with the trustees of said fund on or before December 
31, 1953." (Emphasis added.) 

It appears from your letter that the mem'ber in question, who retired 

on November 2, 1954, had pursuant to the authority of one or the other 

of the statutes aibove quoted, elected to retire under the rules in effect 

on April 1, 1947. 

It appears very clear that having so elected, he must abide by his 

election and take the pension which the rules of his board, in effect on 

April 1, 1947, provided, and subject to the qualifications and conditions 

set forth in such rules. It is to be noted that the statute gave him a choice 

between the pension provided by such rules and the fixed amount set 

forth in Section 741.49 of the Revised Code. 

Under these circumstances I see no escape from the conclusion that 

he is bound by his choice, and so long as he holds another public position 

he cannot receive the pension provided by such rules. 

Examination of the rules of the pension iboard a,bove referred to, 

shows that there was no provision therein exempting employment by the 

United States Government from the restriction as to "public employment." 

And giving to the words their ordinary and natural meaning, I must 

hold that employment 1by the United States Government is "public em­

ployment," within the meaning of the rule quoted. 

Opinion No. 5871, which I released on October 20, 1955, and to 

which your examiner refers, dealt with a provision of the pension law 

which could not possibly affect the member referred to in your letter. 

That opinion turned upon the construction of paragraph CJ) of Section 

741.49, Revised Code, which reads as follows: 

"Every retired policenum, who was receiving a pension prior 
to September 25, 1947, shall receive an annual pension, payable in 
twelve monthly installments, in an amount equal to twelve times 
the highest monthly pension granted such policeman by the board 
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prior to such date, or twelve hundred dollars, whichever amount 
is the greater. There is hereby vested in every such policeman 
the right to be paid and to receive a pension in the amount fixed 
,by this division." * * * (Emphasis added.) 

It will be observed that this provision of the statute relates only to a 

person who prior to September 25, 1947, had retired and was receiving 

a pension, and the holding in the opinion referred to was that this statutory 

pension entirely supplanted the pension that might have ibeen granted him 

by his board prior to that date. Accordingly, any condition or limitation 

in the rules of the board which were in effect at the time of granting suoh 

pension by the pension board, was wiped out by the statute, and the 

member took his pension not pursuant or according to any terms or 

conditions fixed by the board but solely by virtue of and under the con­

ditions fixed ,by the law as it now stands. The member to whom your 

letter refers does not in any wise come within the provisions of the statute 

last referred to, or within the scope o.f the opinion mentioned. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a member of 

the police department who retired on November 2, 1954, and who had, 

pursuant to Section 4631-1 of the General Code, or to Section 741.493, 

Revised Code, elected to receive the benefits and pensions in accordance 

with the rules of the pension ,board in effect on April 1, 1947, instead of 

those provided iby Section 741.49, Revised Code, is bound by the provision 

contained in such rules that he shall not participate in the police relief and 

pension fund while he is enjoying any public employment. Employment 

by the United States Government in the a:bsence of any provision in said 

rules excluding such employment, is pu'blic employment within the pro­

vision of such rules. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




