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OPINION NO. 72-107 

Syllabus: 

When an employee of a fire depart'l!ent misses his t1·:enty-four 
hour shift because of illness, his accumulated siclc leave is debited 
twenty-four hours. (Opinion No. 70-021, Opinions of the Attorney 
General for 1970, approved and folloNed,) 

To: Claire M. Ball, Jr., Athens County Pros. Atty., Athens, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 16, 1972 

You have requested my opinion on the followinc; question: 

"In the case of an emnloyee of a Fire Department 
who misses his twenty-four hour shift because of ill­
ness, how is his accumulated sic!{ leave debited ao_;ainst 
his employment ledger? Is his accumulated sick leave 
debited a complete twenty-four hours because of his 
absence from his shift, or is he docl,ed onlv eight 
hours of his accumulated sick leave?" 

I assume that you refer to a non-charter city operatinG under a 
general plan of municipal ~overn'1'1ent and subject to the R;eneral law 
of the state ~overnin~ municipalities. Sections 737.11 and 737.13, 
Revised Code; Opinion No. 67-078, Opinions of the Attorney General 
for 1967, The provision of this ~eneral law for sick leave of muni­
cipal employees appears in Section 143,29, Revised Code, which reads 
as follows: 

"Each employee, whose salary or wao_;e is naid in 
whole or in part by the state, each employee in the 
various offices of the county service and municinal service, 
and each employee of any board of education*•*, shall 
be entitled for each completed ei~hty hours of service 
to sick.leave·of.foUr an~:six~teftths hours with pav. 
*•*Unused sick leave shall be cumulative up to one 
hundred twenty 1·1ork days, * * *." 
It appears that your fire department is or~anized accordin~ to 

the "platoon system", which requires the fire~an to work twenty-four 
hours, and then be off at least the next t1·1enty-four hours. Provision 
for such a system is made in Section 4115. 02, revised Code, 1·1hich 
reads in pertinent part: 

"The chief of the fire department of each Municipal 
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corporation, township, or fire district er.mloyinoo t'1ree 
or more full-time paid fire~an, unless exempt under this 
section, shall divide the uniform force into not less 
than two platoons, and 1·1here the uniform force is so 
divided into two platoons the said chief shall keeo a 
platoon of the uniform force on duty twenty-four c~n­
secutive hours, after which ti~ olatoon servinoo 
twenty-four hours shall be allowed to renain off duty 
for at least twenty-four consecutive hours excent in 
cases of extraordinary emer~ency. Each individual mem­
ber of the platoons in addition to receivin"' a minimum 
of twenty-four hours off duty in each period of 
forty-eight hours shall receive an additional 
period of twenty-four consecutive hours off duty 
in each period of ei~ht days so that no individual 
member shall be on duty more than a total of 
seventy-two hours in any period of eir;ht days, 
The chief shall arranq:e the schedule of workin~ 
hours to comply with this section. * * * 
This section insofar as it relates to off duty 
periods does not apply to any municipal corp­
oration, township, or fire district that adopts 
a forty-hour week or to any municipal corporation, 
township, or fire district which has a three 
platoon system the members of which Nork twenty­
four consecutive hours immediately followed by 
forty-eight consecutive hours off duty, but the 
provisions relating to the two weeks' leave of 
absence do apply." 

I fail to see how there can be any real question in the lir.;ht 
of these two Sections, that the General Asse~bly intended that a 
fireman be credited the exact number of hours he has worked, and that 
he be debited the exact number of hours he is absent on siclc leave, 
My predecessor was faced with the converse of your Question in Oninion 
No, 70-021, Opinions of the Attorney General for 1970, in which he 
was asked whether a fireman, who worked a twenty-four hour day, could 
compute cumulative sick leave by multiplying the 120-day statutory 
allowance by 24, My predecessor said sick le.ave is credited, not on 
the basis of "work days", but on "Nork hours". His conclusion, with 
which I agree, was: 

"The provision in Section 143,29, Revised Code, 

that unused sick leave shall be cumulative up to one 

hundred twenty days envisions an accumulation of up 

to nine hundred sixty work hours (120x8) even thour;h 

some employees may re~larly work other than the nor­

man eight hour day. (Opinion No, 3950, Opinions of 

the Attorney General for 1954, overruled.)" 


In specific answer to your question it is ~Y opinion, and you 
are so advised, that when an employee of a fire department misses his 
twenty-four hour shift because of illness, his accumulated sick leave 
is debited twenty-four hours. (Opinion No. 70-021, Oninions of the 
Attorney General for 1970, approved and followed,) 




