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BOARD OF EDUCATION-).IE~Il3ER ).lAY NOT CAST DECIDDJG VOTE 
FOR HDISELF FOR CLERK-CLERK OF BOARD OF EDlJCATION 
NOT AN OFFICER-APPOINniENT OF SUCCESSOr? DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. Where a member of a city, exempted village, village or rural board of 

education is elected clerk of such board b}' his V<l•n vote, which was necessary to 
give him a majority, there is no election. This rule is not altered by the fact that 
another member of tlze board who zvas also nomi11ated for clerk, voted for himself. 

2. Since the clerk of such board of education is not an officer, he does not 
retain office until his successor is appointed and qualified. 

COLUMBUS, OHIO, February 22, !933. 

HoN. PAUL A. BADEN, Prosecuting Attorney, Hamilton, Ohio. 
DEAR Sm :-I have your letter of recent date which reads as follows: 

"In the matter of the election of a clerk by the Board of Education, 
we have read an earlier decision of the Attorney General which provides 
that when a member of the Board of Education is elected clerk and his 
vote is necessary to get a majority, there is no election. 

We have a situation in Fairfield Township of this County in which 
two of .the members of the board were nominated for clerk; one can­
didate received three votes, including his own, and the other candidate 
received two votes, including his own. 

The question we would like to ask is whether or not in your opinion 
this situation can be distinguished from the situation decided by the 
opinion of the former Attorney General. In other words, would it make 
any difference if the fact that the vote of the candidate for clerk was 
necessary to get a majority in view of the fact that this situation was 
caused by the other candidate voting for himself. 

If in your opinion there is no election, then the members of the 
board are hopelessly deadlocked with no chance of electing a clerk. 'vVe 
understand that they cannot agree on anyone, not even an outsider. 

We would like to have you inform us as to whether or not in this 
situation the old clerk retains his position until a legal election is finally 
had." 

Facts very similar to those which you present were before my immediate 
predecessor and considered in an opimon numbered 4104, bearing date of Feb­
ruary 27, 19~2. That opinion is material to your first question, and it was held, 
as appears from the syllabus: 

"1. Where a member of a city,. exempted village, village or rural 
board of education is elected cle.rk of such board by his own vote, which 
was necessary to give him a majority, there is no election. 

2. Where a member of a board of education is elected clerk of 
the board by a majority vote the board which does not include the vote 
of the member so elected, the member so elected may not participate 
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by his vote in the fixing of a salary for himse!f. In either case, if his 
vote is not necessary to his election as clerk or the passage of a reso­
lution fixing his salary, and tl1e result would have been the same had 
he not voted, his vote does not render the proceedings void." 
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It is pointed out in the body of the opinion that except for the provisions of 
sections 4747 and 4757 of the General Code, "it would not * * * be legal for a 
board of education to appoint one of its own number to a public position to 
which a salary or compensation from public funds attached." The reason i-; that 
membership on the board would bP "incompatihk" with the position of clerk 
of the board, and it is well settied that the same person may not hold two public 
offices which are incompatible. The positions of member of the board and 
clerk thereof are within this principle because included by the reason behind it, 
which my predecessor stated to be "that a public trust committed to a board or 
commission may not be exercised for the benefit of one of its own members." 

The former opinion of this office continues in this language: 

"The statutes, Sections 4747 and 4757, General Code, abrogate the 
common law rule so far as the appointment of a clerk and the fixing 
of his salary is concerned; being in derogation of the common law these 
statutes must be construed strictly and can not be extended beyond their 
plain import. They do not expressly or impliedly abrogate the common 
law principle relating to personal disinterestedness of a public officer in 
the performance of his public duties. They merely authorize a board of 
education to select one of its own number as clerk and pay him for 
his services, but they do not authorize the person. so selected to par­
ticipate personally in such action, in direct opposition to the principle that 
he may not exercise his public franchise for his private gain." 

The conclusion of my predecessor, based upon numerous authorities cited in 
the former opinion, was that sections 4747 and 4757 do not sanction the election 
of a member of the board of education to the po3ition of clerk of the bo.ard when 
his own vote is necessary to give him a majority. 

In the question presented by you, the vote of one member of the board was 
necessary to give him a majority, or three votes. Another member of the board 
voted for himself to bring his total to two votes. The vote of the latter member 
did not result in his election as clerk and would not have invalidated the election 
if the other member had received three votes excluding his own. I am unable to 
find any reason for holding the present case outside the principle of the former 
opinion merely because another member of the board was nominated for clerk 
and cast his vote for himself. 

The question whether the clerk is an "officer" IS material to your second 
question. Section 8 of· the General Code reads: 

"A person holding an office of public trust shall continue therein 
until his successor is elected or appointed and qualified, unless other­
wise provided in the constitution or laws." 

In Board of Education vs. Juergens, 110 0. S. 667, and Board of Education vs. 
Featherstone, 110 0. S. 669, the clerk of the Board of Education was held not to 
be an officer. It follows that Section 8 does not apply to such clerk and there­
fore he does not hold over until his successor is appointed and qualified. 
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There may be an additional reason why Section 8 docs not apply if the same 
clerk has served for two years. vVhcrc Article XVII, Section 2 of the Constitution 
limits the term of an officer to an "even number of years, not exceeding four," 
Section 8 has been held inapplicable. Sec State ex rei. vs. Brewster, 44 0. S. 589. 
The exception in Section 8 is "unless otherwise provided in the constitution or 
laws." Section 4747 provides that the clerk shall be appointed for a term "not to 
exceed two years." Thus, Section 4747 might be deemed to be a "law" precluding 
the applicability of Section 8. 

You state that the members of the board are hopelessly deadlocked and can­
not agree upon a clerk. I therefore direct your attention to section 7610-1, General 
Code, which provides in part: 

"If the board of education in a district under the supervisiOn of 
the county board of education fails to provide sufficient school privileges 
for all the youth of school age in the district, or to provide for the 
continuance of any school in the district for at least thirty-two weeks in 
the year, or to provide for each school an equitable share of school ad­
vantages as required by this title, or to provide suitable school houses 
for all the schools under its conhol, or to elect a superintendent or teach­
ers, or to pay their salaries, or to pay out any other school money, needed 
in school administration, or to fill any vacancies in the board within the 
period of thirty days after such vacancies occur, the county board of 
education of the county to which such district belongs, upon being ad­
vised and satisfied thereof, shall perform any and all such duties or acts, 
in the same manner as the board of education by this title is authorized 
to perform them. But in a city district, or in an exempted village district, 
or where the county board of education is unable or fails for any reason 
to fill any vacancies in such county board of education as provided by 
section 4748 of the General Code, within the period of thirty days after 
such vacancies occur, the probate court, or in counties in which the prohate 
court and the court of common pleas have been combined, the court of 
common pleas, upon being advised and satisfied thereof, shall act instead 
of the county board of education." 

Broad powers are conferred by this section upon the county board of educa­
tion in the event that the local board is neglectful of its duties. If the refusal 
of the rural board to elect a clerk results in the board's failure to perform any 
of the duties enumerated in the section, the county board "shall perform ·any 
and all such duties and acts." 

Specifically answering your questions, I am of the opinion that: 
1. Where a member of a city, exempted village, village or rural board of 

education is elected clerk of such board by his own vote, which was necessary' to 
give him a majority, there is no election. This rule is not altered by the fact 
that another member of the board who was also nominated for clerk, voted for 
himself. 

2. Since the clerk of such board of education is not an officer, he docs not 
retain office until his successor is appointed and qualified. 

Respectfully, 
]OHN VI/. BRICKER, 

A ttomey General. 


