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OPINION 65-95 

Syllabus: 

A member of a county board of revision may enter 
into discussions concerning proposed legislation with 
his Representative in the General Assembly for the pur­
pose of soliciting support for the same. 

To: Donovan Lowe, Morgan County Pros. Atty., McConnelsville, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 25, 1965 

Your request for my opinion reads in part as follows: 

"***My Treasurer has indicated 
a desire to contact our State Represent­
ative relative to the support of House 
Bill, #225, a bill which provides in 
part for the increase of benefits under 
the Public Employees Retirement System. 

"Under the provisions of R. C, 
5715. 51, would a County Tr·easurer, 
Auditor or Commissioner who is also a 
member of the County Board of Revision, 
be permitted to discuss with and solicit 
the support of their Representative in 
connection with such a bill?" 

Section 5715,51, Revised Code, to which reference is 
made in your request, provides that: 

"No assistant assessor, member of 
a county board of revision, member of the 
board of tax appeals, or any assistant, 
expert, clerk, or other employee of a 
county board of revision or the depart­
ment of taxation shall hold any position 
on or under any committee of a political 
party, or subscribe or pay any money or 
other thing of value to any person or 
organization for the purpose of promoting,
defeating, or otherwise influencing any
legislation, or circulate any initiative 
or referendum petition. Whoever violates 
this section shall be removed from his 
office or employment." 

By virtue of Section 5715.02, Revised Code, the 
county auditor and county treasurer are members of the 
county board of revision, and according to the provi-
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sions of Section 5715.51, supra, the members of such 
board are prohibited from paying any money or other 
thing of value for the purpose of promoting, defeating, 
or otherwise influencing any legislation. 

The question then presented by your request is 
whether or not a member of a county board of revision may
properly engage in a discussion with the Representative
from his district in the General Assembly for the pur­
pose of soliciting support for proposed legislation. I~ 
essence, this question reduces itself to an inquiry as 
to whether or not such activity constitutes a payment of 
some "other thing of value" for the purpose of promoting, 
defeating, or otherwise influencing legislation. 

Section 1.03, Revised Code, provides that: 

"As used in any section of the Revised 
Code for the violation of which there is 
provided a penalty or forfeiture, unless 
the context otherwise requires, •anything
of value• includes: 

"(A) Money, bank bills or notes, 
United States treasury notes, and other 
bills, bonds, or notes issued by lawful 
authority and intended to pass and cir­
culate as money; 

"(B) Goods and chattels; 

"(C) Promissory notes, bills of 
exchange, orders, drafts, warrants, 
checks, or bonds given for the payment
of money; 

"(D) Receipts given for the 
payment of money or other property; 

"(E) Rights in action; 

"(F) Things which savor of the 
realty and are, at the time they are 
taken, a part of the freehold, whether 
they are of the substance or produce
thereof or affixed thereto, although
there may be no interval between the 
severing and taking away; 

"(G) Every other thing of value." 

From the foregoing section I conclude that the meaning
of the term "money or other thing of value," as that term 
is used in Section 5715.51, supra, is restricted to those 
items specifically set forth in Section 1.03, supra. Since 
the activities described in your request clearly are not 
within the provisions of paragraphs (A) through (F) con­
tained therein, they must fall within the provisions of 
paragraph (G), if they are to be considered to be a con­
tribution of some "other thing of value," as that term 
is used in Section 5715.51, supra. 
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In accordance with the rule of ejusdem generis, 
statutory interpretation, terms such as "other" or "other 
thing," or "others," or "any other," when preceded by a 
specific enumeration, are commonly given a restricted 
meaning, and limited to articles, things, or matters of 
the same nature as those previously described. Glidden 
v. Glander, 151 O. s. 344. 

Applying this rule of statutory interpretation, I 
am led to believe that the best definition of the term 
"other thing of value," as used in paragraph (G) of 
Section 1.03, supra, is that which was set forth by the 
Court of Appeals of Kentucky in Van Meter v. Owens, 195 
S.W., 470, 472, and followed in Roberts v. Sturgill,
77 S.W. 2d, 789, 792, as follows: 

"Clearly, 1 other thing of value' 
means property, or something having 
an intrinsic value that may be measured 
in money***•" 

In the situation presented in your request, a member 
of the county board of revision is said· to have discussed 
proposed legislation with his Representative in the General 
Assembly for the purpose of soliciting support for such 
legislation. Since such activity cannot be said to con­
stitute transfering "anything of value" under the defini­
tion of that term set forth in paragraphs (A) through (F)
of Section 1.03, supra, and since such activity does not 
fall within the definition of "other thing of value" as 
it is set forth in Van Meter v. Owens, supra, and Roberts 
v. Sturgill, supra, it is my opinion thatadiscussion 
concerning proposed legislation, for the purpose of soli­
citing support for the same, does not constitute a con­
tribution of some "other thing of value" as that term is 
used in Section 5715.51, supra. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that a member of a county board of revision may enter into 
discussions concerning proposed legislation with his Repre­
sentative in the General Assembly for the purpose of soli­
citing support for the same. 




