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OPINION 65-18 

Syllabus: 

1. The requirement that all laws operate uniformly does not 
mean that all county court judges within a county court district 
are entitled to the increase in compensation provided for in the 
amendment to Section 1907.082, Revised Code, enacted by the 105th 
General Assembly (effective December 18, 1964) without regard to 
their term of office. 

2. Only.those county court judges whose terms commence after 
the effective date (December 18, 1964) of the amendment to Section 
1907.082, Revised Code, are entitled to the increase in compensa­
tion provided therein. 

To: John J. Malik, Jr., Belmont County Pros. Atty., St. Clairsville, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, February 5, 1965 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Belmont County has three County court 
Judges; one of the Judges was elected in 
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November of 1964 and will start his new term 
in 1965. The other two Judges were elected 
in November of 1962 for a four-year period.
We have received information that at the re­
cent session of the Legislature, House Bill 
Number 15 amending Section 1907.082 of the 
Ohio Revised Code has been passed and signed
by the Governor immediately. It is our 
thought that under House Bill Number 15 the 
newly elected Judge will be entitled to an 
increase in salary of $1,000.00. The other 
two Judges contend that the law states that 
the salaries of the County Court Judges are 
to be uniform. 

"The specific question that we are ask­
ing is whether the three County Court Judges
of the above~set facts are entitled to the 
increase for the year of 1965 under House 
Bill Number 15." 

Section i907.082, Revised Code (amended effective December 18,
1964), to which you refer, reads as follows: 

"In addition to the compensation pro­
vided in section 1907.081 of the Revised 
Code, the board of county commissioners may
provide for payment of a fixed annual amount, 
not to exceed two thousand dollars, to each 
county court judge." 

Section 1907.081, Revised Code, referred to in the above 
section reads: 

"Judges of the county court shall receive 
as compensation one thousand five hundred dol­
lars per annum plus an additional amount equal 
to three cents per capita of the population of 
the county court district as determined by the 
last federal decennial census. Such additional 
amount shall not exceed the sum of two thou­
sand five hundred dollars per annum. 

"The compensation of judges of the county 
court shall be paid in semimonthly install­
ments payable from the treasury of the county
in which the court is situated. 

"A judge of a county court shall be dis­
qualified from the practice of law only as to 
matters pending or originating in said county 
court during his term of office." 

https://1,000.00
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The provisions of these sections were considered in my Opin­
ion No. 812, Opinions of the Attorney General for 1957, at page
320; and my Opinion No. 1907, Opinions of the Attorney General 
for 1958 at page 196. My answer in each of these opinions was 
made with reference to Section 20, Article II of the Ohio Consti­
tution. This section re&ds: 

"The general assembly, in cases not pro­
vided for in this constitution, shall fix the 
term of office and the compensation of all of­
ficers, but no change therein shall affect the 
salary of any officer during his existing tenn, 
unless the office be abolished." 

(Emphasis added) 

It is axiomatic that a county court judge is an officer of 
the state within the meaning of the Ohio Constitution. 

It is stated in State, ex rel. Landis v. Commissioners, 95 
Ohio St., 157 at page 159, as follows: 

"The chief and most decisive characteris­
tic of a public office is determined by the 
quality of the duties with which the appointee
is invested, and by the fact that such duties 
are conferred upon the appointee by law. If 
official duties are prescribed by statute, and 
their performance involves the exercise of 
continuing, independent, political or govern­
mental functions, then the position is a pub­
lic office and not an employment." 

I also cite you to Section 3 of Amended Substitute House Bill 
No. 14 (special session 105th General Assembly) which reads as 
follows: 

"This act is hereby declared to be an 
emergency measure necessary for the imme­
diate preservation of the public peace,
health, and safety. The reason for such 
necessity lies in the fact that the consti­
tution prohibits increases of judicial sal­
aries during term and that failure to adopt 
the measure effective immediately will work 
inequities upon present judges; and increase 
the possibility of further losses of compe­
tent judges by resignation. Therefore this 
act will go into immediate effect." 

(Emphasis added) 

Against this background, it is clear that only the judge who 
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will take office in January of 1965 is entitled to the salary in­
crease provided by the amendment to Section 1907.082 of the Re­
vised Code. Amended Substitute House Bill No. 14 was specifically
made an emergency measure so that any new judges taking office in 
January would be entitled to the increase in salary, the increase 
being in effect prior to their taking office. Otherwise, new 
judges would have to wait until the end of their four year term 
before becoming entitled to the salary increase, because of the 
constitutional prohibition against increasing the salary of an 
officer during his existing term of office. 

The fact that the law requires the salaries of the county 
court judges to be uniform does not change my conclusion. 

The matter of uniformity of salary originally arose regard­
ing the question of the power of the county commissioners to give
additional compensation as set out in Section 1907.082, Revised 
Code. Section 1907.082, Revised Code, states: 

"In addition to the compensation provided
in Section 1907.081,of the Revised Code, the 
board of county c0Dm1issioners may provide for 
payment of a fixed annual amount, not to ex­
ceed one thousand dollars, to each county 
court judge." 

This section has been interpreted to mean that the "additional 
compensation" must be paid uniformly and not arbitrarily meted out 
in differing amounts to different persons. See Opinion No. 812, 
Opinions of the Attorney General for 1957. 

In Opinion No. 812, supra, I cited with favor the case of 
Statet ex rel. Godfrey v. O'Brien, 95 Ohio St., 166. Paragraph
five 5) of the syllabus of this case states: 

"'5. The provisions of an act of the Gen­
eral Assembly purporting to confer authority 
upon the*** Board of County Commissioners, 
to fix the salary of county or township offi­
cers within certain limits, without providing 
a uniform rule for determining such compensa­
tion in the several counties of the state, are 
in conflict with Section 26 of Article II of 
the Constitution of Ohio, and void.' 

"Under the statute in its present form, 
the Board of County Commissioners in each of 
the 88 counties could adopt a different form­
ula for fixing salaries, which would not be 
in conformity with Section 26, Article II of 
the Constitution. This Court is of the opin­
ion that there is a definite lack ·of direction 
in Section 1907.47, Revised Code, as to the 
manner or method of fixing annual salaries for 
justices of the peace, which renders the sec­
tion unconstitutional." 

Uniformity, then, requires only that the additional compensa-
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tion be given equally to all within the class who are entitled; and 
an o~ficer presently in office is not entitled to an increase in 
salary due to the constitutional prohibition against the raising
of a salary of a public official during his term of office. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. The requirement that all laws operate unifonnly does not 
mean that all county court judges within a county court district 
are entitled to the increase in compensation provided for in the 
amendment to Section 1907.082, Revised Code, enacted by the 105th 
General Assembly (effective December 18, 1964) without regard 
to their term of office. 

2. Only those county court judges whose tenns commence af­
ter the effective date (December 18, 1964) of the amendment to 
Section 1907.082,·Revised Code, are entitled to the increase in 
compensation provided therein. 




