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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

1. Inmates or wards of a county children's home cannot be compensated 
for duties and chores performed from funds provided under Sections 5153.26 
or 5153.35, Revised Code. 

2. Presentation of a voucher or warrant by a county employee to procure 
payment for services rendered by inmates or wards of a county children's 
home would be a violation of Section 2911.02, Revised Code. 

Columbus, Ohio, September 6, 1963 

Hon. John S. Ballard 
Prosecuting Attorney 
Summit County 
Akron, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"l. Is it permitted to employ inmates and wards of 
the Child Welfare Board in performance of chores and 
duties within their capabilities such as in car washing and 
cleaning and lawn work in and about the premises of the 
home, considering that some of these children will be 
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under the normal age of regular employment in commerce 
and industry? 

"2. Must such children be registered under State 
Civil Service processes, reported for Workmens Compen­
sation and for P E R S deductions and contributions? 
should their earnings be reported for Income Tax pur­
poses? 

"3. What funds may be used for payments of such 
services? We have in mind sections 5153.35 and 5153.26, 
R. C. but wonder if they are proper funds and how control 
of distribution may be insured. 

"4. Assuming that no private profit has accrued to 
county employees, has the mere preparation of vouchers 
and warrants in one persons name for distribution to a list 
of wards and inmates constituted a violation of law or a 
criminal act. We have in mind 2911.02 RC." 

Powers and duties of county officers are discussed in 14 Ohio 
Jurisprudence 2d, page 238, Section 52. This section states: 

"It has been said that all the governmental powers 
with which county officers are entrusted are the powers 
of the state, and all the duties with which they are charged 
are the duties of the state. Such officers as members of 
boards of county commissioners, county auditors, and 
treasurers are mere state agencies, and not legal or corpo­
rate personages. Since county offices are created by the 
legislature, the determination of the powers and duties of 
the incumbents of these offices is likewise wholly a matter 
for the legislature. In other words, county officials have 
only such powers and duties as are expressly given them 
by statute, or as are naturally and necessarily implied 
from the language of the statute. The county has no board 
vested with legislative powers; its officials must follow the 
procedure established by statute, and be guided in the 
administration of their duties only by legislative provi­
sions. Acts of county officers which exceed the limits of 
their powers are void." 

The Supreme Court of Ohio stated in State ex rel. Hoel v. Goubeaux, 
110 Ohio St., 287, at page 288: "Now the creation of county officers 
is a legislative act; conferring power upon them is also a legislative 
act. They have no powers save and except such as are clearly con­
!erred by statute." 

(Emphasis added) 

Before inmates and wards of a county home could be paid 
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for chores and duties performed, express or necessarily implied 
statutory authority must be found. The establishment and operation 
of children's homes is authorized pursuant to the provisions of 
Chapter 5153, Revised Code. There is no provision in Chapter 5153, 
Revised Code, specifically authorizing the employment of inmates 
or wards by the child welfare board. 

Inmates or wards can be required to perform services pursuant 
to the provisions of Section 5153.25, Revised Code, which states: 

"The superintendent of the county children's home 
may provide and carry on, in connection with a children's 
home, such industrial, agricultural, and other pursuits for 
the children in such home as are deemed expedient by the 
county child welfare board or county department of wel­
fare. Any products of such pursuits not needed to maintain 
the home may be sold, and all receipts from such sales shall 
be paid into the county treasury." 

This section specifically requires all proceeds to be paid into the 
county treasury. 

I conclude from the foregoing that inmates or wards of a 
county children's home cannot be compensated for performing 
chores and duties such as car washing and lawn work. 

Section 2911.02, Revised Code, states: 

"No person, knowing it to be false or fraudulent in 
whole or in part, shall make, present for payment, or 
certify as correct to the general assembly, either house 
thereof, or a committee thereof, or the auditor of state, 
other state officer, or board thereof, or the county auditor, 
board of county commissioners, or other officers of a 
county, or the auditor or other accounting officer of a 
municipal corporation, or the board of township trustees 
or other township officer, a claim, bill, note, bond, account, 
payroll, or other evidence of indebtedness, for procuring 
its allowance or an order for the payment thereof out of 
the treasury of the state, or of such county, township, or 
municipal corporation, or knowing it to be false and frau­
dulent in whole or in part, receive payment thereon from 
the treasurer of state, or a county treasurer, township 
clerk, or treasurer of a municipal corporation. 

"Whoever violates this section shall be imprisoned 
not less than one nor more than ten years, if the payment 
is fraudulent to the amount of sixty dollars or more. 
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"If it is fradulant to an amount less than sixty dol­
lars, such person shall be fined not more than three hun­
dred dollars or imprisoned not more than ninety days, or 
both." 

The presentment of vouchers in one person's name for payment 
of work performed by various individuals, then disbursement of 
such funds to those individuals, as outlined in question four of your 
request, would in my opinion be a violation of Section 2911.02, 
Revised Code. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that: 

(1)) Inmates or wards of a county children's home cannot 
be compensated for duties and chores performed from funds pro­
vided under Sections 5153.26 or 5153.35, Revised Code. 

(2) Presentation of a voucher or warrant by a county em­
ployee to procure payment for services rendered by inmates or 
wards of a county children's home would be a violation of Section 
2911.02, Revised Code. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 
Attorney General 




