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COUNTY SHERIFF MAY MAKE A CONTRACT \VITH TOWN­
SHIP TO PROVIDE POLICE PROTECTION FOR SAID TOWN­
SHIP. §505.441, RC. 

SYLLABUS: 

Under the prov1s10ns of Section 505.441, Revised Code, a county sheriff may 
make a contract with a township to provide police protection for the township, and 
approval by the county commissioners of such a contract is not necessary; however, 
this section does not authorize such contracts for police protection between a municipal 
corporation and a county sheriff. 

Columbus, Ohio, April 27, 1960 

Hon. Calvin \V. Hutchins, Prosecuting Attorney 
Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows : 
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"The Sheriff of Ashtabula County wishes to know if he may 
make a contract with townships, and also municipalities, regarding 
police protection under Section 505.441 of the Revised Code of 
Ohio, or if Section 2935.03 of the Revised Code, governs which 
says, in part, 

" 'A Sheriff, Deputy Sheriff, shall arrest and detain a 
person found violating a law of this State, or an Ordinance 
of a Municipal Corporation, until a vVarrant can be obtained.' 

"In other words, the question is, can a Sheriff make a contract 
to do something, with a township or municipality, for which he is 
already bound to do. 

"If such a contract is allowable, must it be approved by the 
County Commissioners as well as by the Township Trustees or 
Village Council." 

The legislature has assigned to political townships a specific responsi­

bility for law enforcement. Section 509.01, Revised Code, provides that the 

board of township trustees may appoint police constables ; and Section 

509.05, Revised Code, describes the duties of these police constables in the 

following manner : 

"In addition to the county sheriff, constables shall be 
ministerial officers of the county court in all cases in their respec­
tive townships, and in criminal cases, they shall be such officers 
within the county. They shall apprehend and bring to justice 
felons and disturbers of the peace, suppress riots, and keep and 
preserve the peace within the county. 

"* * *" 

Section 509.10, Revised Code, which deals more specifically with law 

enforcement in the township, provides : 

"Each constable shall apprehend, on view of warrant, and 
bring to justice, all felons, disturbers, and violators of the criminal 
laws of this state, and shall suppress all riots, affrays, and unlawful 
assemblies which come to his knowledge, and shall generally keep 
the peace in his township." 

It can thus be seen that to perform these duties a township may at 

varying times require a varying number of men and of police equipment. 

To equip the constable to perform his tasks, Section 509.01, Revised Code, 

provides in part: 

"The board of township trustees * * * may provide such 
police constables, such automobiles, communication systems, 
uniforms, and police equipment as such board deems necessary. 
* * *" 



It will be noted that the board of trustees is not required to appoint 

police constables but may do so at its discretion. Another avenue open to 

the board for the furnishing of police protection is Section 505.441, Revised 

Code, reading in part : 

"In order to obtain police protection, or to obtain additional 
police protection in times of emergency, any township may enter 
into a contract with one or more townships, municipal corpora­
tions, or County Sheriffs upon such terms as are agreed to by 
them, for services of police departments or use of police equip­
ment, or the interchange of the service of police departments or 
use of police equipment within the several territories of the 
contracting subdivisions, if such contract is first authorized by 
respective boards of township trustees or other legislative bodies. 

"* * * 
"Such contract may provide for a fixed annual charge to be 

paid at the times agreed upon and stipulated in the contract." 
(Emphasis added) 

Thus, a township may contract with a county sheriff for services or 

for the use of equipment and, conversely, a sheriff may so contract with 

a township. 

It is true that according to Section 2935.03, Revised Code, as quoted 

in your letter, a sheriff is bound to arrest those he finds in violation of state 

law within a township even in the absence of a contract with a township, 

however, he is not necessarily bound to go out and discover the violations. 

It is one thing to "find" a person violating a law within a township and an 

entirely different, more intensive, thing to have specific duties within a 

specific township that arise from a special contract. The activities of a 

sheriff are limited by the amount of money appropriated by the county 

commissioners for his use. The contracts authorized by Section 505.441, 

Revised Code, will give him more money, and from a different source, to 

use for the specific area covered in the contract. The law enforcement duty 

of a sheriff is a general one extending throughout a county; the proposed 

contract would extend that duty specifically to a particular township. 

The question arises as to whether such a contract must be approved 

by the county commissioners as well as by the township trustees. Section 

505.441, Revised Code, provides that such contract must first be "authorized 

by respective boards of township trustees or other legislative bodies." The 

use of the ,vord "respective" implies that the legislative bodies (or town­

ship trustees) of both parties to the contract must authorize it; however, 
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this would be of no effect where one of the parties to the contract has no 

legislative body. That a county has no legislative body is clear. In 14 

Ohio Jurisprudence, 2d, Section 52 at page 238, the following language 

appears: 

"The county has no board vested with legislative powers; its 
officials must follow the procedure established by statute, and be 
guided in the administration of their duties only by legislative 
provisions." 

Therefore, because the county commissioners are not a law-making 

body their approval of such a contract by the county sheriff is not necessary. 

You also ask whether sheriffs may make this kind of contract with 

municipal corporations. In this regard, Section 505.441, Revised Code, 

plainly states that these contracts are for townships who seek police pro­

tection. The words used are: "* * * any township may enter into a con­

tract with * * * townships, municipal corporations, or county sheriffs 

* * *." Further, Section 737.04, Revised Code, provides for contracts 

between municipal corporations for police protection. Thus, though 

municipal corporations may seek police protection, the section authorizing 

it authorizes only other municipal corporations to provide it. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that under the pro­

visions of Section 505.441, Revised Code, a county sheriff may make a 

contract with a township to provide police protection for the township, and 

approval by the county commissioners of such a contract is not necessary; 

however, this section does not authorize such contracts for police protection 

between a municipal corporation and a county sheriff. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




