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Syllabus: 

2009-015 

If a board of county commissioners, in accordance with R.C. 305.171, has 
established a health care benefit for county officers and employees that requires the 
county to pay 80% and enrollees to pay 20% of the premium for such health care 
coverage, and thereafter implements an incentive plan that offers enrollees, in return 
for completion of certain goals, a month of health care coverage without payment of 
their 20% share of the premium, Ohio Const. art. II, § 20 prohibits a county officer 
enrollee from receiving, for the remainder of the term the officer was serving when 
the incentive plan was adopted, the one month of premium-free health care cover­
age under the incentive plan. 
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To: Stephen K. Haller, Greene County Prosecuting Attorney, Xenia, Ohio 
By: Richard Cordray, Ohio Attorney General, May 13,2009 

You have requested an opinion concerning the prohibition against changing 
the compensation of a county officer mid-term. As you have explained, the county 
recently began a "Wellness Incentive Plan," as part of the county's health insur­
ance program, which is a self-funded insurance program. The "Wellness Incentive 
Plan" ("incentive plan") entitles an enrollee who completes certain health goals 
within a calendar year to receive county health care coverage for the last month of 
the year without paying the enrollee's share of the premium for that month. You 
further state that the county's health plan funding account "has performed so well 
that there is a surplus which is used to fund the premium incentive award." 

Specifically, you ask whether a county officer may participate in the county's 
incentive plan that commenced after the beginning of the officer's term. Your 
concern is whether a county officer's receipt of a one month' 'holiday" from paying 
his county health care premium may violate the prohibition in Ohio Const. art. II, 
§ 20 against a mid-tenn change in the compensation ot~ among others, a county 
officer. For the reasons that follow, we conclude that if a board of county commis­
sioners, in accordance with R.C. 305.171, has established a health care benefit for 
county officers and employees that requires the county to pay 80% and enrollees to 
pay 20% of the premium for such health care coverage, and thereafter implements 
an incentive plan that offers enrollees, in return for completion of certain goals, a 
month of health care coverage without payment of their 20% share of the premium, 
Ohio Const. art. II, § 20 prohibits a county officer enrollee from receiving, for the 
remainder of the term the officer was serving when the incentive plan was adopted, 
the one month of premium-free health care coverage under the incentive plan. l 

Ohio Const. art. II, § 20 establishes the prohibition against mid-term 
changes in a public officer's compensation, as follows: "The general assembly, in 
cases not provided for in this constitution, shall fix the term of office and the 
compensation of all officers; but no change therein shall affect the salary of any of­
ficer during his existing term, unless the office be abolished." It is well established 
that the prohibition contained in Ohio Const. art. II, § 20 applies to county officers 
and to changes in their health care benefits. State ex ref. Parsons v. Ferguson, 46 
Ohio St. 2d 389, 348 N.E.2d 692 (1976); 2005 Op. Att'y Gen. No. 2005-046 at 
2-497 (' 'the prohibition in Ohio Const. art. II, § 20 against in-term changes in the 
compensation of a public officer applies to changes in the health care benefits 
provided for county officers by the board of county commissioners under R.C. 
305.171"). As explained by the Parsons court: 

Fringe benefits, such as the payments made here, are valuable 

1 Of course, a county officer may participate in the county's Well ness Incentive 
Plan to the extent that he pursues the health goals established by the plan, but simply 
may not, for the remainder of the term he was serving when the plan was adopted, 
receive the one month of premium-free health insurance. 
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perquisites of an office, and are as much a part of the compensations of 
office as a weekly pay check. It is obvious that an office holder is benefit­
ted and enriched by having his insurance bill paid out of public funds, 
just as he would be if the payment were made directly to him, and only 
then transmitted to the insurance company. Such payments for [fringe] 
benefits may not constitute "salary," in the strictest sense of that word, 
but they are compensation. 

46 Ohio St. 2d at 391. 

Health care benefits are generally provided for county officers in accordance 
with a program adopted by the county's board of commissioners in accordance with 
R.c. 305.l71, which provides various options from which the county commission­
ers may choose in configuring the county's health care benefit.2 Relying upon the 
conclusion in 2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-043 that the prohibition in Ohio Const. 
art. II, § 20 applies to in-term changes in compensation approved by subordinate 
bodies to whom the General Assembly has delegated the authority to fix compensa­
tion, 2005 Op. Att'y Gen. No. 2005-031 concluded that' 'the action taken by a 
board of county commissioners under R.C. 305.171 in designing a health care plan 

R.C. 305.171 describes the types of benefits a county may provide thereunder, 
in part, as follows: 

(A) The board of county commissioners of any county may contract for, 
purchase, or otherwise procure and pay all or any part of the cost of group insurance 
policies that may provide benefits including, but not limited to, hospitalization, sur­
gical care, major medical care, disability, dental care, eye care, medical care, hear­
ing aids, or prescription drugs, and that may provide sickness and accident insur­
ance, group legal services, or group life insurance, or a combination of any of the 
foregoing types of insurance or coverage, for county officers and employees and 
their immediate dependents from the funds or budgets from which the county offic­
ers or employees are compensated for services, issued by an insurance company. 

(B) The board of county commissioners also may negotiate and contract for 
any plan or plans of health care services with health insuring corporations holding a 
certificate of authority under Chapter 1751. of the Revised Code, provided that each 
county officer or employee shall be permitted to do both of the following: 

(1) Exercise an option between a plan offered by an insurance company and 
a plan or plans offered by health insuring corporations under this division, on the 
condition that the county officer or employee shall pay any amount by which the 
cost of the plan chosen by the county officer or employee pursuant to this division 
exceeds the cost of the plan offered under division (A) of this section; 

(2) Change from one of the plans to another at a time each year as 
determined by the board. 

R.C. 9.833 authorizes political subdivisions that provide health care benefits 
for subdivision personnel to provide such benefits through various types of self­
Insurance programs. 
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for county personnel is a type of legislative action," syllabus, paragraph 2, to which 
the prohibition of Ohio Const. art. II, § 20 applies. 

With this background in mind, let us tum to the situation you describe. You 
have explained that the county commissioners have adopted an incentive plan as 
part of the county's health care benefit for its personnel. Prior to the adoption of the 
incentive plan, an enrollee received twelve months of health care coverage in 
exchange for the enrollee's payment of20% of the annual premium for such cover­
age; each month of the year, an enrollee paid 1112 of20% of the cost of such health 
care coverage. Under the incentive plan, however, an enrollee who meets certain 
health goals becomes entitled to receive health care benefits for twelve months in 
exchange for the enrollee's payment of only 11112 of 20%, i.e., approximately 
18.3%, of the annual premium. Because the former county insurance program did 
not provide for the receipt of health care coverage for any period of time at no cost 
to the enrollee, the adoption of the incentive plan makes available to enrollees who 
choose to participate in the incentive plan an increased health care benefit than that 
previously available to enrollees. Moreover, because the county commissioners' 
configuration of a county's health care benefit under R.c. 305.171 is a legislative 
act, any change by the commissioners to that configuration, e.g., adoption of the 
incentive plan, may not be applied to a county officer for the remainder of the term 
he was serving when the changed configuration was adopted.3 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that 

:1 2005 Op. Att'y Gen. No. 2005-031, at 2-327 n.8, explained the types ofchanges 
in insurance benefits that may and may not be applied to an officer mid-term, as fol­
lows: 

A number of Attorney General opinions that have examined the question of 
changes in officers' health care benefits in relation to the prohibition in Ohio Const. 
art. II, § 20 against in-term changes in compensation have concluded, in reliance 
upon Collins v. Ferguson and 1981 Op. Atry Gen. No. 81-099, that a change in the 
premium payable for an officer's health insurance benefits, without a change in the 
health care coverage provided, is not a prohibited in-ternl change in compensation. 
See, e.g., 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-004 (syllabus, paragraph five) (if the cost 
of a county officer's health care coverage increases mid-term without any change in 
the coverage provided, Ohio Const. art. II, § 20 does not prohibit the county from 
paying the increased cost); 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-003 (syllabus, paragraph 
two) (the county's payment of an increase in the premium cost of a group insurance 
policy for a county officer does not violate the prohibition of Ohio Const. ali. II, 
§ 20, "provided that the benefits procured are unchanged, and the total percentage 
of the entire premium cost paid by the board of county commissioners remains the 
same' '). Although not always expressly stated in these opinions, the assumption is 
that the "formula" defining the officers' health care benefit options at the com­
mencement of their terms included the county's payment of a percentage of each 
premium, such percentage remaining unchanged during the officers' terms. 

Other Attorney General opinions have found that Ohio Const. art. II, § 20 
prohibits an officer from receiving increased coverage, or benefiting from an 
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if a board of county commissioners, in accordance with R.C. 305.171, has 
established a health care benefit for county officers and employees that requires the 
county to pay 80% and enrollees to pay 20% of the premium for such health care 
coverage, and thereafter implements an incentive plan that offers enrollees, in return 
for completion of certain goals, a month of health care coverage without payment of 
their 20% share of the premium, Ohio Const. art. II, § 20 prohibits a county officer 
enrollee from receiving, for the remainder of the term the officer was serving when 
the incentive plan was adopted, the one month of premium-free health care cover­
age under the incentive plan. 




